Stylistens tips om personlig styling

Många som ska sälja sin bostad funderar över vilken typ av homestyling som går hem hos så många som möjligt. Vi låter Johanna Almgren, inredningsstylist på Erik Olsson samt Frida Klaesson, mäklare på Erik Olsson dela med sig av sina expertråd.

Homestyling handlar ofta om att neutralisera en bostad för att passa så många spekulanter som möjligt i tycke och smak. I många år har homestyling handlat om att avpersonifiera, vilket har lett till att många upplevt stylingarna som upprepande och ointressanta. Nu tycker vi oss se en trend där en mer personlig styling får ta plats.

Ledande inredningsmagasin som Elle Decoration, Residence och Femina  har redan fångat upp trenden tack vare våra experter inom inredning och mäkleri.

– Jag tycker mig nu se en trend där både säljare och köpare, men även vi stylister, allt mer uppskattar när stylingen anpassas efter den aktuella bostaden. Vi försöker fortfarande att styla mot en stor målgrupp, men väljer att behålla lite personlighet i bostaden. Utan att för den delen göra bostaden privat. En svår, men viktig balansgång, förklarar stylisten Johanna Almgren.

För ett par år sedan hade troligen de flesta stylister rekommenderat att måla en hall vit istället för att bevara en blommig tapet. En sådan åtgärd kan fortfarande vara aktuell, men inte helt självklar, enligt Johanna.

– I en vacker 20-talslägenhet hade jag med stor sannolikhet inte rekommenderat att måla den blommiga tapeten vit. Det beror på att det idag finns en mycket större efterfrågan efter det genuina, både vad gäller själva bostaden men också dess inredning. Många av oss vill ha hem med charm och karaktär, svarar Johanna.

Trender i homestyling

Det är populärt att inreda med naturmaterial som linne, sten och trä. Många väljer att måla sitt hem i olika nyanser av beige, vilket passar flera typer av bostäder och ger ett neutralt intryck.

– En beige linneklädsel på en soffa, en snygg skulptur i sten och ett gediget soffbord i trä är exempelvis en trendig kombination just nu. Materialen är enkla, men genuina. Växter har alltid varit viktigt när det kommer till styling. Ett sparsamt inrett rum får genast en mycket mer inbjudande känsla med hjälp av bara en stor grön golvväxt.

Växter tillsammans med textilier brukar vara det som många stylister förespråkar, speciellt i nyproducerade bostäder för att på ett enkelt sätt skapa en varmare känsla. Stylingens stil och uttryck kan i övrigt variera mycket då det är bostaden som får sätta tonen.

– Auktionsfyndade möbler och inredning är också mycket populärt nu. Det ger karaktär åt hemmet och bidrar till det hållbarhetstänk som vi människor i allmänhet tycker är allt mer viktigt, säger Johanna.

Påverkar stylingen slutpriset?

Fördelarna med att anlita en inredningsstylist är att de ser detaljer som kan göra stor påverkan för helhetsintrycket av bostaden. Dessutom kan stylisten se bostaden utifrån köparens perspektiv och på så vis framhäva din bostad för att locka så många spekulanter som möjligt. Det skapar bättre förutsättningar till fler budgivare och ett högre slutpris.

Frida Klaesson är mäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling och brukar regelbundet rekommendera homestyling till sina kunder.

– Jag brukar tipsa om homestyling om det är en kund som har en omöblerad lägenhet, en lägenhet med för mycket möbler eller med möbler som inte är anpassade efter lägenheten. Det kan också vara till kunder som inte själva hinner fixa inför visning och tycker det är skönt att låta en stylist göra jobbet.

Ungefär hälften av lägenheterna som Frida säljer är homestylade och hon brukar visa före- och efterbilder för sina kunder för att påvisa skillnaden.

– Man behöver bara få ett extra bud för att få igen summan som kunden har lagt på homestyling. Min uppfattning är att stylingen ger mycket mer än så.

Vad kostar en homestyling?

Priset beror på vad du har för bostad och vilken för typ av stylist du vill anlita. Vissa inredningsstylister jobbar bara med designmöbler medan andra även blandar in enklare varumärken.

– När det kommer till bostadens värde så står stylingen för en rätt liten kostnad. Det är viktigt att se stylingens kostnad som en investering för att skapa möjligheten att nå ett högre slutpris. Jag brukar säga att för en tvåa i Stockholms innerstad brukar en helstyling med möblemang börja på cirka 20 000 kronor, avslutar Johanna.

Funderar du på att sälja din bostad och vill ha proffshjälp gällande styling? Ett bra förstasteg är att värdera bostaden. Just nu erbjuder vi en fri hotellnatt  för alla som värderar sin bostad med oss.

5 stylingtips du kan göra själv

 1. Städa bostaden ordentligt inför fotografering och visning.

2. Rensa bort privata ägodelar som fotografier och schampoflaskor.

3. Arbeta med en neutral bas och byt gärna ut mörka textilier till ljusa.

4. Ha en röd tråd i inredningen.

5. Tillför växter, både krukväxter och snittblommor.

Tillbaka till toppen