Jessica Larsson

fotograf i Malmö

Hej Jessica. Du har jobbat på Erik Olsson i Malmö i snart ett år nu. Du ska dela med dig av dina bästa tips för dem som ska fota sina bostäder. Men innan det vill vi veta lite mer om dig. Hur är det att jobba som bostadsfotograf?
Jag trivs jättebra med mitt jobb. Jag får ju göra det jag brinner för – fotografera. Dessutom är det väldigt utvecklande och jag får vara ute och träffa människor. Det kan inte bli bättre.

Vad eller vem har inspirerat dig som fotograf?
Jag pluggade media på gymnasiet med inriktning foto och jag hade ”Rockfoto” Emma Svensson som lärare – hon inspirerade mig verkligen.

Har det alltid varit foto som lockat som karriärsval?
Ja, det kan man nog säga. Efter gymnasiet startade jag upp mitt eget företag via ”Ung Entreprenör” och handledaren gav mig jobb på sitt företag Kreativ Fotografering i min hemstad Nyköping och sen dess har jag jobbat med fotografering. Jag har jobbat som skol- och sportfotograf tidigare, och på sidan av mitt jobb här på Erik Olsson jobbar jag som bröllops- och porträttfotograf.

 

Jag har själv sålt bostäder och jag minns hur nervös hela försäljningsprocessen var, från att fota till visning och budgivning. Känner du av det som fotograf?
Ja, det gör jag. Jag får många frågor från säljare om allt från ifall ljuset är tillräckligt bra till om jag tycker att det ser rörigt ut. Jag brukar säga att om du själv tycker att det ser rörigt ut så kommer det troligtvis se rörigt ut även på bilden. Mitt tips är därför att ta bort saker som inte känns bra. En annan sak som stressar många är att det inte är tillräckligt soligt under fotograferingen. Jag brukar försöka lugna genom att berätta att jag personligen tycker att en molnig himmel ger det bästa ljuset.

Har man lite erfarenhet av att fota bostäder så får man snabbt en ganska bra förståelse över vad som funkar bra i bild vad gäller stylingen av bostaden. Många frågar oss om tips och det blir vi glada för. Känner du att du vill ha ett extra öga så går jag gärna en runda i bostaden med dig innan fotograferingen startar. 

Jag har väldigt mycket saker hemma, prylar och sånt. Jag hade svårt att veta var jag skulle stuva undan dem när vi skulle fota. Har du några tips på hur man kan göra?
Om man har en klädkammare så är det ett bra alternativ, men ofta får inte allt plats där. Då är det helt okej att flytta runt sakerna från rum till rum under fotograferingen. Ett hett tips är att lägga småsakerna i kartonger, lådor eller påsar så att det går snabbare att flytta runt.

Ge oss ditt bästa tips till andra bostadsfotografer!
Ha alltid kunden, dvs. säljaren, i fokus. Var glad och öppen. Tänk på att det förmodligen är en ganska nervös tid för säljaren så prata gärna och mycket med dem. Min erfarenhet är att det alltid uppskattas.

 

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Tillbaka till toppen