Fototipset

Vi är så stolta över att vi har branschens bästa fotografer. Så stolta att vi tycker att det är nästintill skamligt att ha dem för oss själva. Därför har vi bett dem att dela med sig av sina bästa fototips.  

Elin Grape / Göteborg

Elin jobbar som fotograf på Erik Olsson i Göteborg sedan fem år tillbaka. Hon började plugga foto 2001, och har även utbildat sig inom ljussättning och film. Hon har sedan dess arbetat både som frilansfotograf och anställd. Redan 2006 började Elin fota bostäder. Elin är först ut att tipsa om sitt bästa fotoknep. 

No. 1 Ljuset från fönstret.

Använd dig av ljuset från ett fönster. Det ger ett effektfullt ljus med ett fantastiskt skuggspel. Det fungerar också bra som porträttljus, och är dessutom gratis.

 

Annci Gustavsson / Stockholm

Annci är vår glada, lite galna och extremt kreativa bildchef. Hon tycker att vi borde bryta mer mot det konventionella, här är hennes tips för att få riktigt bra bilder. 

No. 2 Bryt mot reglerna.

Som fotograf så försöker jag att hitta nya vinklar och nya formmässiga nivåer som blir spännande på bild. Att alltid ha stativet i samma höjd är inte inspirerande. Och har jag kameran handhållen så kryper jag gärna ner på golvet för att fotografera taket och vise versa. Jag vill inte låsa mej vid att fotografera från en viss höjd.

  1. Ibland måste jag fotografera med raka linjer för att rummet ska komma till sin rätt. Men detaljer och mer inzoomade vinklar kan ha en fördel av att fotograferas ur en mer genomarbetat position. Som bostadsfotograf behöver jag ibland böja ett knä, ställa mig på en stol eller krypa bakom soffan för att fånga det bästa möjliga.

 

Jessica Larsson / Malmö

Jessica Larsson jobbar på Erik Olsson i Malmö. Hon jobbar också som bröllopsfotograf och med porträttfotografering. Hennes tips handlar om hur du kan få till ett riktigt bra porträtt med enkla medel.

 

No. 3 Bröloppsfoto  & porträtt.

När du ska fota en porträttbild eller ett bröllopsfoto, tänk ut plats och tid utefter ljuset i förväg. Vill vi ha motljus, mjukt ljus eller hårt ljus? Bakgrunden är extremt viktig för att få till en fantastisk bild. Var på plats innan för att kolla just var du ska fota, ha en fusklapp att anteckna på, ta med dig fusklappen i väskan när du är på fotograferingen om du nu skulle glömma någon viktig plats. Viktigast av allt är att få motivet att se avslappnat ut, skäm ut dig själv som fotograf om det är det som krävs för att få paret att skratta genuint. Ha skämt eller ordvitsar på lager som du bara kan plocka fram när de behövs, kräla på golvet eller säg roliga ord. Allt för att få personen i fråga att se glad och avslappnad ut. Skratta själv, var glad – det smittar av sig. 

 

LISELOTTE RYDBERG SÖRENSEN /STOCKHOLM

Liselotte är vårt senaste stjärnskott i fotofamiljen. Utbildad i bildjournalistik vid Nordens Fotoskola Biskops Arnö och har tidigare bland annat arbetat som nyhets- och featurefotograf på Norrköpings Tidningar och Dagens Arbete. Tips nummer fyra är hennes bidrag till fototipset,

No. 4 Var är ditt fokus?

Lägg fokus på rätt ställe! Det är egentligen ett väldigt basic tips, men det är samtidigt lätt att missa. Akta så att du inte råkar lägga fokus i för- och bakgrunden istället för på det du vill lyfta fram.

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Tillbaka till toppen