Så höjer du värdet på din bostad

Går du i säljtankar kanske du även har funderat på att fräscha upp din bostad för att få bästa möjliga utgångsläge. Den eviga frågan kretsar kring vad du kan vara säker på att räkna hem – och vad du bör överlåta till nästa ägare. Vi hjälper dig att fatta rätt beslut.

Trots de senaste månadernas något skakiga bostadsmarknad kan kvadratmeterpriserna fortfarande räknas som höga. Därför är det extra värdefullt med så mycket och så bra boendefunktion som möjligt på den begränsade ytan som din bostad utgör.

– En av de mest värdehöjande åtgärderna är att bygga om eller dela av för att skapa ytterligare ett rum. Det kan till exempel handla om att avdela ett stort rum som har två fönster, så att du får ett ytterligare sovrum. Det kommer många vara beredda att betala extra för, säger Erik Olsson som har mer än 20 års erfarenhet av mäkleri och vet precis vilka faktorer som påverkar priset vid en försäljning.

Totalrenovering av kök och badrum inte självklart

En vanlig större insats är en totalrenovering av kök eller badrum. Detta brukar dock vara förenat med ansenliga kostnader, och intresserade spekulanter måste uppskatta resultatet för att vara beredda att betala extra för det.

– Tumregeln är därför att kostsamma ombyggnationer med lång livslängd är bra att göra i god tid innan försäljning. Dels för att du ska slippa försenas av ett eventuellt byggkaos, dels för att hinna njuta av slutresultatet själv, säger Erik Olsson.

Om du enbart ska renovera köket för att höja värdet kan du sänka den ekonomiska risken genom att nöja dig med att lackera köksluckor, byta bänkskiva, blandare och kakel. I badrummet brukar det göra stor skillnad att byta silikon och foga om kaklet. Och en enkel duschvägg istället för ett gammalt duschdraperi får badrummet att kännas lyxigare.  

Altan höjer värdet på huset

Helt rätt med altan till huset

Är det ett hus du är på väg att sälja kan du hålla i minnet att de allra flesta spekulanter kommer att titta extra mycket på trädgården eller uteplatsen. Om tomten är kuperad och svår att anlägga en sittplats på gör en altan stor skillnad. Tänk dock på att bygga altanen så att den harmonierar med huset, och ta hänsyn till väderstreck och träd, så att den hamnar i bra solläge.

Om marken sluttar går det ibland att bygga altan med förrådsutrymme under. Då kan även den förbättrade förvaringen för utemöbler och annat öka värdet på huset.

Liksom badrums- och köksrenoveringar är altan en åtgärd med lång livslängd som dessutom tar tid att bygga. Därför är det bra att även här tänka på att sätta igång i god tid innan du tänker sälja för att slippa stressen och hinna nyttja den själv.

Altan till huset

Barnfamiljer är tänkbara spekulanter

Husköpare är ofta barnfamiljer. Därför är det bra att visa att tomten är barnvänlig, vilket handlar om att föräldrar ska tycka att den känns trygg och trivsam, och barnen själva ska tycka att den ser rolig ut. 

Vill du förhöja det trivsamma intrycket kan du skapa rum med sittplatser i trädgården och styla med mycket textilier och blommor. Lyktor och ljusslingor skapar trivsel och blir vackert, särskilt om det ska tas kvällsbilder av trädgården. Välklippta gräsmattor och rensade rabatter gör att tomten känns trevligare och skapar en känsla av ordning och reda.

– Tänk också på att uppfarten är det första en visningsbesökare ser. Därför ska du rensa den från skräp och ogräs, så att den ser snygg och prydlig ut. Det signalerar att huset är välskött, säger Erik Olsson. 

Fem mindre åtgärder som höjer värdet

Nedan har du fem mindre åtgärder som ger bra utväxling på bostadsvärdet.

Renovera trägolv

Slipa och lacka eller polera upp slitna trägolv. Det gör stor skillnad för intrycket. Skinande golv reflekterar dessutom ljuset så att bostaden blir ljusare.

Måla i ljusa färger

Måla slitna eller mörka väggar i en ljus färg. Då upplevs bostaden som ljusare, rymligare och mer harmonisk.

Byt ut i köket

Byt ut bänkskivor, handtag och beslag i köket. Är kaklet mellan diskbänk och väggskåp gammalt kan du även passa på att byta det.

Ljusa upp hallen

Visningsbesökare bildar sig snabbt en uppfattning om din bostad. Första intrycket får de i hallen. Är den mörk bör du se till att måla den ljusare och lätta upp ytterligare med en spegel.

Måla om taken

Att måla ett gulnat tak vitt är ett effektivt sätt att få bostaden att kännas fräschare. Särskilt om det är en avgränsad yta. Risken med att börja måla på ett ställe är dock att det plötsligt ser mer ofräscht och slitet ut intill.

Våra mäklare delar gärna med sig av fler tips på åtgärder som ökar värdet på din bostad. Tänk på att kontakta mäklare i god tid, så att du hinner genomföra åtgärderna i lugn och ro.

Läs mer om hur vi hjälper dig att sälja din bostad. 

Tillbaka till toppen