Avdragen som många missar vid en bostadsförsäljning

Trots att bostadsmarknaden på sistone har varit aningen skakigare än vanligt så går de flesta bostadsförsäljningarna med vinst. Det finns stora möjligheter att dra ned vinstskatten - men många avdrag är lätta att missa. Här listar vi 6 tips och dolda avdrag som kan spara dig många tusenlappar.


1. Dra av mäklarkostnader

Mäklararvodet är ofta en stor utgift vid en försäljning av bostadsrätt. Även om slutresultatet förstås oftast innebär en vinst. Spara därför alla kvitton och fakturor som gäller själva försäljningen.

Exempel på avdrag inom detta område:
- Mäklarkostnad
- Annonsutgifter
- Homestyling
- Fotografering

  • Kostnad för besiktning av hus

2. Renoveringen är avdragsgill

Du kan dra av för underhåll och reparationer upp till fem år tillbaka i tiden. Tänk dock på att renoveringskostnaderna måste ha överstigit 5 000 kronor under det kalenderår som förbättringarna gjordes. Det är också viktigt att förändringarna måste ha resulterat i ett bättre skick än tidigare. Du kan exempelvis inte få avdrag för förändringar av en nyproduktion.

Exempel på renoveringar, reparationer och underhåll:

  • - Byte av vitvaror
    - Målning
    - Tapetsering
    - Byte av lister
    - Byte av brädor på altanen

Här kan du läsa vad som räknas som renovering- eller förbättringsutgifter enligt Skatteverket.


3. Har du gjort en tillbyggnad?

Om du under din boendetid bygger om och eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt - oavsett ålder. Har du exempelvis förbättrat lägenhetens planlösning kan du dra av detta - även om det skedde för mer än fem år sedan.

Exempel på ny- till och ombyggnad:

- Installation av en vitvara som tidigare inte fanns
- Flyttning av  innerväggar
- Bygge av en ny altan
- Utbyggnad
- Förbättring av kökets planlösning
- Nytillskott av annan utrustning i bostaden

4. Glöm inte bort lagfart och pantbrev

Vid ett eventuellt villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att såväl lagfartskostnad som pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

5. Uppskov av vinst - inte alltid lönsamt

Om du köper en ny bostad i samband med försäljningen av din gamla kan du i vissa fall skjuta upp beskattningen av din vinst, genom ett uppskov. Tänk dock på att uppskovet numera kostar 0,5 % per år i ränta. Det är alltså inte helt säkert att det alternativet är det mest lönsamma för just dig. Den som har möjlighet att betala av uppskovet genom ett banklån bör överväga det alternativet. Skatteverket har oftast inte den mest förmånliga kostnadsräntan.

Här kan du beräkna möjligt uppskovsbelopp.


6. Bankbyten går att dra av

En låntagare har enligt konsumentkreditlagen rätt att lösa ett bolån när som helst under löptiden. Oavsett om räntan är bunden eller rörlig. Vid ett eventuellt bankbyte har långivaren då rätt att ta ut en ränteskillnadsersättning. Även denna kostnad är avdragsgill.

Här kan du beräkna ränteskillnadsersättning.

 

Tillbaka till toppen