Så belyser du ditt hem bäst

Fem enkla tips som gör stor skillnad

Nu under de mörkaste månaderna är behovet av ljus större än någonsin. För dig som ska sälja bostaden är det extra viktigt att att belysa hemmet på bästa sätt för att höja värdet på bostaden. Och du som planerar att bo kvar, men ändå vill ha det mysigt kan följa samma råd. Vi ger tips på hur du ljussätter 5 rum på bästa sätt.

1. Flera ljuskällor i vardagsrummet

Just nu är det många av oss som arbetar hemifrån, vilket ställer höga krav på god belysning. Om du arbetar i vardagsrummet är det viktigt att dagtid få till en bra belysning med hjälp av flera olika ljuskällor. Men kom ihåg att en lampa mitt i rummet eller felriktade spotlights kan kännas störande och blända människorna i rummet. Fördelen med flera olika ljuskällor är att det är enkelt att ändra om stämningen i rummet när mörkret lägger sig och du vill skapa en mysigare känsla. För att enkelt tona ner belysningen kvällstid är en dimmer smart.

2. Riktad belysning i köket 

I köket är belysningen över arbetsytor, spisplattor, köksöar och matplats viktigast. Använd gärna spotlights för att kunna rikta ljuset mot skåp och väggar och på så sätt lyckas belysa olika föremål och detaljer.

3. Få rätt effekt i badrummet

I badrum är det viktigt att belysningen blir rätt. Ett tips för de som vill ha bra belysning när de gör sig i ordning och sminkar sig utan att få en massa skuggor i ansiktet, passar det med en globarmatur eller en linjär armatur med frostad yta som lyser rakt framifrån på ansiktet. I badrum är det praktiskt med spotlights som med fördel riktas rakt ovanför detaljer som handfat, toastolen eller mot badkarsväggen för att få en fin effekt i rummet. En dimmer kan även här vara ett bra alternativ för att styra ljuset olika tidpunkter. 

 4. Mysbelysning i sovrummet

I sovrummet har vi ofta två olika behov, att ha ett funktionsljus på klädförvaringen och samtidigt mysig belysning i resten av rummet. Dimmer är därför en smart lösning även i sovrum. Det blir fint när man kan reglera om man till exempel vill ha mycket ljus över sängen eller fönstret. I sovrum kan man med fördel ha en taklampa nedpendlad över fotändan i sängen, vilket skapar en mysig känsla. 

5. En ljus och välkomnande hall

Belysningen i hallen är en viktig punkt som gör mycket för helhetsintrycket. Förstärk den gärna med flera ljuskällor och välj starkare glödlampor än normalt. I hallen har vi behovet att kunna se ordentligt, oavsett om det handlar om att hitta rätt kläder eller bilnycklarna i morgonstressen. Spotlights riktade mot det du vill kunna se underlättar mycket och skapar samtidigt ett behagligt ljus.

En snyggt upplyst hall

Tillbaka till toppen