Juridisk ordlista med viktiga juridiska ord och begrepp

I samarbete med Familjens jurist ger vi dig tips på vad du skall tänka på så att de juridiska effekterna av att du köper och äger en bostad blir som tänkt. Här hittar du en ordlista med juridiska ord och begrepp som är viktiga. 

Bouppteckning

När en person har avlidit upprättas en bouppteckning. Bouppteckningen är dels en uppställning över vem eller vilka som ärver den avlidne, dels en förteckning över den avlidnes tillgångar och skulder. Bouppteckningen registreras av Skatteverket och används sedan som en legitimationshandling när den avlidnes tillgångar ska överföras till arvingarna.

Testamente

Genom ett upprätta ett testamente kan du bestämma hur arvet efter dig ska fördelas. Du kan också bestämma att arvet ska vara arvingarnas enskilda egendom, och därmed vara skyddat vid skilsmässa eller separation.

Arvskifte

Om den avlidne har mer än en arvinge, ska bouppteckningen följas upp av ett arvskifte. I arvskiftet bestämmer arvingarna med hjälp av lagregler och eventuellt testamente hur arvet efter den avlidne ska fördelas mellan dem. Vem som ska få vad och till vilket värde.

Arvslott

Den andel som en arvinge har rätt till enligt lag, i de fall då det inte finns något testamente.

Laglott

Laglotten är den del som en bröstarvinge, det vill säga barn eller barn till avlidna barn, kan kräva att få ärva, även när den avlidne har testamenterat sin kvarlåtenskap till någon annan. Laglotten är alltid lika med halva arvslotten.

Särkullbarn

Barn från tidigare förhållanden, alltså barn som inte är gemensamma med en nuvarande make eller sambo.

Bodelning

När ett äktenskap eller ett samboförhållande upplöses genom skilsmässa, separation eller dödsfall, ska i de flesta fall en bodelning göras. Makars giftorättsgods ska alltid fördelas mellan dem. Sambors samboegendom ska delas mellan dem om någon av samborna eller den efterlevande sambon begär det.

Giftorättsgods

Makars tillgångar blir giftorättsgods i och med giftermålet, med undantag av tillgångar som är enskild egendom.

Äktenskapsförord

Genom ett äktenskapsförord kan makar avtala att samtliga deras tillgångar eller att en del av deras tillgångar, ska vara enskild egendom. Genom ett nytt äktenskapsförord kan makarna göra tillgångar till giftorättsgods igen. Ett äktenskapsförord ska registreras av Skatteverket för att vara giltigt.

Enskild egendom

Enskild egendom ska inte ingå i bodelning mellan makar eller sambor, när äktenskapet eller samboförhållandet upplöses. Tillgångar kan vara enskild egendom genom att makar har bestämt det i ett äktenskapsförord. Tillgångar kan också vara enskild egendom när någon har fått tillgången genom gåva, arv, testamente eller som förmånstagare av försäkringsbelopp, med villkor att tillgången ska vara mottagarens enskilda egendom.

Samboegendom

Bostad och bohag som sambor gemensamt har förvärvat eller som en av dem har förvärvat för gemensam användning, inför eller under samboförhållandet, är samboegendom. Sådan egendom kan bodelas mellan samborna efter att samboförhållandet har upplösts, om någon av samborna eller en efterlevande sambo begär att bodelning ska ske. Tillgångar som är en sambos enskilda egendom kan inte vara samboegendom.

Samboavtal

Om sambor inte vill att deras samboegendom ska bodelas mellan dem när samboförhållandet upplöses, kan de i ett samboavtal bestämma att sambolagens regler om bodelning inte ska gälla i deras förhållande. Ett samboavtal kan alltså liknas vid ett äktenskapsförord där makar gör sina tillgångar till enskild egendom.

Fastighet

En fastighet är den del av jorden som du kan äga. En fastighet kan ha ett eller flera bostadshus eller andra byggnader, eller helt sakna bostadshus eller andra byggnader.

Ofri grund

Om du har ett fritidshus på ofri grund, äger du bara huset. Fastigheten som huset står på ägs av någon annan. Fastigheten och huset som finns på fastigheten har alltså olika ägare.

Hembud

Om det finns en hembudsklausul i testamente eller gåvobrev kan inte en av delägarna överlåta sin fastighetsandel utan att först erbjuda de övriga delägarna att få ta över den.

Samäganderättsavtal

Om ett fritidshus eller en fritidsfastighet har flera ägare kan de komma överens om olika frågor som gäller ägandet, till exempel fördelning av drifts- och underhållskostnader samt användandet av fritidshuset, i ett samäganderättsavtal.

Fler artiklar kring juridik

Upptäck fler artiklar om juridik och bostadsaffärer nedan för att få värdefulla insikter och råd som hjälper dig att göra trygga och välgrundade beslut.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen