Så här får du snittblommor att hålla sig fräscha och fina längre

Alla älskar att få blommor som ett tecken på uppmärksamhet. Allt från en ensam vacker blomma till en pampig bukett. Snittblommor är vackra och pryder våra hem, oavsett om du plockar dem själv eller om du köper dem i en butik. Många tycker hemmet känns mer harmoniskt när vi tar in lite natur på olika sätt. Blommor i en vas gör hemmet vackrare men tyvärr vissnar snittblommor väldigt snabbt, men det finns sätt att göra så de håller sig fräscha och fina längre.

För att få dina snittblommor att hålla längre måste du klippa eller skära av stjälken så du får en ny snittyta och ta bort blad under vattenlinjen. För att blommorna ska hålla så länge som möjligt bör du att sätta dem i vatten där du tillsatt ingredienser som ger blommorna näring. Sätt inte vasen på en plats där blommorna utsätts för direkt solljus eller värme. För att en blomma ska överleva och växa behöver den näringsämnen. Normalt får blomman dessa näringsämnen från jorden genom rotsystemet. När en blomma är avklippt från resten av växten bryts näringstillförseln så blomman inte får näringen den behöver för att överleva. Baserat på information från Husmorstipset presenterar vi tips om hur du kan förlänga livslängden på dina snittblommor.

Så här får du snittblommor att hålla sig fräscha och fina längre

Hur tar jag hand om snittblommor? 

Sätt blommorna i vatten så snart som möjligt. Innan du sätter dem i vattnet, titta på hur blommorna skurits. Blommorna ska klippas i en vinkel så att de kan absorbera så mycket vatten som möjligt. Om stammen skurits rakt står den på botten av vasen och får svårt att suga vatten. Så klipp stjälkarna lite snett. Efter några dagar kan du klippa stjälkarna lite igen, så att blommorna överlever längre genom att de får nya snittytor.

Ta bort alla löv på den nedre delen av stammen så att de inte är i vattnet. Om du lämnar dem i vatten kommer bladen att ruttna. Det leder till tillväxt av bakterier så att blomma vissnar snabbare. Se även om det finns kronblad på blommorna i din bukett som har börjat vissna. Ta bort dem i så fall. Kontrollera om det finns kronblad eller löv som har börjat vissna varje dag och ta bort dem.

Se också till att blommorna alltid har tillräckligt med vatten. Sätt aldrig blommor i en smutsig vas, och undvik att placera vasen i direkt solljus eller nära värmeelement. Det påskyndar bakterietillväxten så att blommorna vissnar snabbare. Var noga med att byta vatten varannan, eller i alla fall var tredje dag, för att förhindra bakterietillväxt. Dina blommor ska alltid ska ha färskt vatten.

Vilken vattentemperatur ska jag använda för snittblommor?

De flesta gör ett stort misstag och sätter snittblommor i en vas med kallt vatten eftersom de tror att kallt vatten kommer att hålla blommorna fräscha. Det är inte sant. Blommor behöver värme för att blomstra, så de bör sättas i varmt vatten. Det rekommenderas att vattentemperaturen är mellan cirka 37 °C och 44 °C. Den kalla utetemperaturen hjälper blomman att vissna långsammare. När du har satt blommorna i vatten som är ljummet, eller till och med lite varmt, vatten är det dags att hitta en sval plats hemma där du placerar blommorna.

Så här tar du hand om dina snittblommor

Ska jag byta vatten varje dag? 

Du behöver inte byta vatten varje dag. Men det är bra att byta vatten varannan till var tredje dag. Stillastående vatten gör att bakterier bildas. Bakterierna angriper sedan dina blommor och förkortar livslängden på dem, så det är viktigt att blommorna alltid har rent vatten. Därför måste även vasen vara ren. Diska vasen när du byter vatten och fyll den med rent vatten.

Ska jag lägga till något i vattnet? 

När blommorna skärs av bryter vi deras näringstillförsel från resten av plantan Därför lever snittblommor bara en begränsad tid, men vi kan förlänga deras liv om vi lägger till vissa näringsämnen i vattnet.

Du kan tillsätta vanligt socker i vattnet. Det ger den skurna blomman nödvändiga näringsämnen. Socker kan dock inte försvara blommor från bakterier, så det är bra att använda det i kombination med vinäger eller någon annan syra. Tillsätt en och en halv tesked socker och en halv tesked vinäger eller några droppar citron per liter vatten. Rör om väl och ställ sedan blommorna i blandningen. Syran kommer att bekämpa bakterierna och förhindra deras utveckling medan sockret framgångsrikt kommer att ge blomman näring.

Annat som är bakteriedödande som kan minska bakterietillväxten är enligt Husmorstipset.se  vodka, Asperin silver- eller kopparpengar. I Asperin är det salicylsyran som håller vattnet friskt och hindrar skadliga mikroorganismer att spridas i det. Vodka, Asperin, silver- eller kopparpengar ger dock inte blomman näringsämnen, så glöm inte att tillsätta lite socker i vattnet.

Ska jag klippa stammen så att blommorna håller längre?

Ja, det är det första du skall göra innan du sätter blommorna i en vas. Att beskära stammen kommer att förlänga snittblommans livslängd och hjälpa den att hålla sig frisk. Innan du skär blomman ska du göra rent dem från smuts. Annars skapar smutsen på blommorna bakterier i vattnet som gör att blommorna vissnar snabbare.  Vi har redan nämnt att blommorna måste klippas i en vinkel så att de kan få tillräckligt med vatten. Skär av minst 5 cm av blommorna för att ta bort den torra delen av stjälken så blommorna han ta upp vatten bättre. Det är bäst att använda sekatör, en vass kniv eller en vass sax för att kapa , så att du inte krossar stammen.

Det finns snittblommor som håller bättre än andra

Det finns några sorters snittblommor som håller länge än andra. Sådana sorter är till exempel flamingoblomman, fresia, ranunkel, iris, nejlikor och liljor.

Fler husmorstips

Så här städar du med citron

Effektiv och miljövänlig rengöring med bikarbonat

Allt det här kan du göra rent med ättika

Gör rent din kaffebryggare så blir kaffet godare

Städning med mikrofiberduk

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen