Bli en smart budgivare!

Budgivningsstrategier är en fråga som berör alla som planerar att byta bostad. Vad är egentligen smartast, att skrämmas genom att höja budet med en halv miljon eller att konsekvent buda över med 20 000? Vi har pratat med mäklaren Shewan Fattah på Erik Olsson Fastighetsförmedling i Göteborg som har stor kunskap i ämnet efter flera år i branschen.

Den allmänna åsikten bland både köpare och säljare är att budgivning är något man vill känna en stor trygghet kring. Det krävs en god och trygg relation, samt ett förtroende för mäklaren för att det ska bli en positiv upplevelse. Att få information kontinuerligt är viktigt. Detta är något våra mäklare alltid erbjuder sina kunder och de talar ofta om budgivningsprocessen i ett tidigt skede. Hur tidigare erfarenheter har varit, vad som har gått bra och vad som har gått mindre bra.

När det kommer till strategier och smarta råd finns det säkert lika många taktiker som det finns köpare. Vi har därför hört med mäklaren Shewan Fattah på Erik olsson Fastighetsförmedling i Göteborg vad de vanligaste misstagen och framgångarna bygger på. 

Vilka olika visningstyper erbjuder mäklarna på Erik Olsson? 
– Det finns tre typer, VIP-visning är när bostaden inte kommit upp på marknaden. När den till exempel ska upp om ett par veckor, men jag har redan en eller ett par spekulanter som vill se den. Vi har också förhandsvisning som är publik för alla. Vi skriver ut det i annonsen så att alla har en chans att anmäla sig till förhandsvisningen. Den allmänna visningen är på söndagen och oftast måndagen därpå. Men vi på Erik Olsson tillämpar visningsgaranti, vilket innebär att köparen alltid har rätt att se bostaden fram till dess att den är såld. I praktiken innebär det att vi visar bostaden på tider som passar köparen, svarar Shewan Fattah.

När är det smart att lägga ett bud innan den allmänna visningen? 
– För många kan det vara skönt att slippa budgivning och därför komma med ett bud direkt efter VIP- eller förhandsvisningen. Särskilt för de som har varit med på ett par budgivningar den senaste tiden och tröttnat. De vill ofta göra en snabb och smidig affär.

Om man tänker ur säljarperspektivet, i vilka lägen är det smart att acceptera ett bud före ordinarie visning och budgivning? 
– Generellt kan man säga att om intresset har varit lågt är det en bra idé att sy ihop säcken före visning.

Vilka knep har du gällande budgivning? 
– Det första rådet är att inte ha ett jämnt tak. Jag har sett flera som exempelvis haft 5 miljoner som tak, och nästa budgivare får köpa bostaden för 5 010 000 kronor. Därefter är det viktigt att ha en plan med sin budgivning. Det ger signaler att man är trygg och stark som köpare. Det är en väldigt viktig del.

Vad är smartast, buda en halv miljon över utgångspriset som förstabud för att skrämma folk eller att lägga mindre summor som 10 000 direkt efter det senaste budet? 
– Att skrämmas och lägga en halv miljon som förstabud brukar inte vara en lyckad metod, utan det får oftast effekten att budgivningen slutar ännu högre. Gällande att buda lägre summor spelar det inte så stor roll om man lägger 10 000 eller 20 000 över, det viktiga är att vara konsekvent så att de andra budgivarna inte kan gissa sig till ditt tak. Har du till exempel lagt 20 000 kronor flera gånger i rad och sen ändrar till 10 000, så förstår de andra att det snart är slut på pengar.

Något som är big no no i branschen? 
– Man ska vara försiktig med att lägga underbud. Om det står 3 miljoner i annonsen och någon lägger 2,8 miljoner kan det irritera säljaren. Ibland har jag varit med om affärer där säljaren väljer det näst högsta budet då personen som vann budgivningen lade ett underbud från början.

Fem smarta tips inför budgivningen

- Ha en strategi med budgivningen
- Ha inte ett jämnt tak
- Var konsekvent
- Lägg inga underbud
- Var aktiv från början

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen