Så målar du om i hemmet

Funderar du på att måla ditt hem i nya kulörer? Då är det bra att läsa på ordentligt innan kring hela processen . En bra grund är helt avgörande för ett lyckat slutresultat. Var därför extra noga med täckning, spackling och rengöring så kommer du att få ett resultat som håller länge.

Förarbete

Täckning: Korrekt täckning av rummet skyddar mot oönskade färgstänk. Här  får du grundläggande tips för att lyckas.

Spackling: Behöver du punktspackla mindre hål och ojämnheter så kan du följa den här guiden steg för steg. Behöver du däremot bredspackla en hel vägg så följer du denna guide.

Rengöring: Innan du målar är det bra att rengöra väggar med en trasa och rent vatten. Om väggar och tak är skadade av nikotin, sot eller vattenfläckar ska du rengöra med ett kraftfullare rengöringsmedel samt måla med spärrande färg.

Måla väggarna

Börja med att måla alla kanter med en pensel

Måla runt värmeelement och vid elkontakter, karmar, paneler, lister m.m. med en pensel

Sedan rollar du penseldragen med en liten roller

Rolla sedan hela väggen med en stor roller – gärna vått-i-vått. Om väggen är större rekommenderar vi att ni är två som målar, om ni vill måla vått-i-vått, som i videoklippet

Om du är ensam målar du bara kanterna så långt fram att du fortfarande kan måla efter med den stora rollern medan färgen fortfarande är våt

Måla hela väggen 1‒2 gånger efter behov. Låt färgen torka enligt anvisningarna på hinken

Lycka till!

Funderar du på att sälja din bostad? Just nu bjuder vi på färg hos Flügger för 500 kronor när du värderar din bostad med oss. Läs mer här.

Tillbaka till toppen