Tips på förbättringar som ger bättre boende och bostadsförsäljning

På Erik Olsson brukar vi tipsa om enkla och billiga saker som man kan genomföra för att få bostaden attraktivare och mer värd innan man säljer. Här får du istället tips på mer varaktiga förbättringar som du tvärtom bör genomföra långt innan du säljer så att du själv hinner njuta av förbättringen medan du bor kvar. Vill du ha tips om det vi berättar om är du naturligtvis också välkommen at höra av dig till oss. Det är få som vet lika mycket om vad som för köparna att vilja betala mer för en bostad som våra mäklare. Detaljerna är viktiga, och vår styrka sitter i detaljerna.

En effektiv planlösning med ny boendefunktion ökar värdet

Planlösningen är avgörande för hur du kan använda din bostad. Ett ytterligare sovrum, eller kanske ett arbetsrum nu när många arbetar hemma, kan göra en enorm skillnad för din boendekomfort och förenkla vardagslogistiken. Fundera på vad du skulle vilja ha för ytterligare funktion i din bostad och kontakta en arkitekt. En duktig arkitekt kan se möjligheter och lösningar som en vanlig människa inte upptäcker. Om du förbättrar planlösningen i din bostad kommer du att ha stor glädje av det varenda dag du bor kvar. I ett ekonomiskt perspektiv gör dagens höga bostadspriser det extra värdefullt att skapa så mycket och så bra boendefunktion som möjligt på en begränsad yta. Att dela av ett stort rum som har två fönster så du får ett ytterligare sovrum ger en ny boendefunktion som många vill betala mer för. Det är därför en tvåa brukar kosta mer än en etta som är lika stor, och en trea mer än en lika stor tvåa. Att skapa ytterligare ett rum i bostaden är ofta en av de mest värdehöjande åtgärder man kan göra. 

En fungerande eldstad gör bostaden mysigare i många år

En fungerande eldstad gör bostaden mysigare i många år

I många äldre hus är skorstenarna otäta så att det är eldningsförbud i brasan eller kakelugnen. Visst är det mysigt att ställa några ljus i en eldstad med eldningsförbud, men det är ju inte alls samma sak som att ha en riktig brasa som knastrar. Få saker är lika mysiga och stämningshöjande som en brasa när det är kallt och mörkt ute. Om det inte är så högt upp till skorstenen behöver det inte kosta så mycket att täta rökgången så att du får elda igen. Man brukar räkna med att det kostar ett par tusen kronor per löpmeter att täta en skorsten. Har du väl fått en fungerande eldstad som du får elda i är det ett bra exempel på en förbättring med lång livslängd som du själv kan ha glädje av länge samtidigt som den gör bostaden attraktivare den dag du säljer. 

Totalrenovering av kök och badrum

Totalrenovering av kök och badrum

Badrum och kök är dyra att totalrenovera. De som är intresserade av bostaden måste uppskatta det du gör för att du skall tjäna på renoveringen. Samtidigt är en renovering av ett kök eller ett badrum någonting som håller sig under flera år. Därför är det inte självklart att göra genomgripande renoveringar av kök och badrum inför en försäljning. Om du tänker bo kvar ett tag förbättras däremot kalkylen eftersom ett nytt kök eller badrum håller sig fint i flera år. Du själv kan njuta av förbättringen medan du bor kvar samtidigt som du har kortare startsträcka för att göra bostaden attraktiv inför en framtida försäljning. Kostsamma renoveringar med lång livslängd är därför bra att göra i god tid innan du tänker sälja. Då riskerar du inte att försäljningen försenas av renoveringen samtidigt som du hinner njuta av renoveringen själv.  

En altan på huset ökar värdet

De allra flesta som letar hus vill ha trädgård och fina uteplatser att umgås på. Särskilt om tomten är kuperad, och svår att anlägga en sittplats på, gör en altan extra stor skillnad. Tänk på att bygga så altanen harmonierar med huset. Ta hänsyn till väderstreck träd och annat så altanen hamnar i bra solläge. Ibland går det att bygga en altan så att man får ett förrådsutrymme under altanen om marken sluttar. Då ökar även den förbättrade förvaringen för utemöbler och andra saker värdet på huset så att den totala värdeökningen blir ändå större. Att bygga altan är en åtgärd med lång livslängd, som dessutom tar tid att bygga. Därför är även en altan bra att bygga i god tid innan du tänker sälja så du slipper stress och hinner njuta av den själv.

En altan på huset ökar värdet på huset

En fin tomt ökar villaköparens betalningsvilja

Eftersom villaköparna ofta är barnfamiljer är det bra att visa att tomten är barnvänlig. Föräldrarna skall känna att tomten är barnvänliga, och barnen skall tycka den ser rolig ut.

Skapa gärna rum med sittplatser i trädgården och styla med mycket textilier och blommor. Lyktor och ljusslingor skapar trivsel och blir vackert, särskilt om man tar kvällsbilder från trädgården. Välklippta gräsmattor och rensade rabatter gör att tomten känns trevligare skapar en harmonisk känsla av ordning och reda.

Känsla av närhet till vatten ökar betalningsviljan

Om det är en villa eller ett fritidshus som ligger nära vattnet bör du se till att ha en ordentlig och välskött stig till vattnet så att det känns nära och lätt att nå. Kan man anlägga en liten badplats är det naturligtvis uppskattat av många spekulanter. Du själv kommer att undra varför du inte gjorde detta tidigare nu när det har blivit så mycket trevligare och enklare att komma till vattnet. I framtiden när du säjer är det många som villiga att betala mycket för närhet till vatten med sjöutsikt och en eventuell badplats.  

Sommarbilder av tomten kan göra det lättare att sälja under resten av året

Sommarbilder av tomten kan göra det lättare att sälja under resten av året

Även om du inte har en tanke på att sälja kan det vara bra att du tar fina sommarbilder av det du gör. Det gäller särskilt saker du gör utomhus. Det är svårt att föreställa sig hur härligt varm och solig en uteplats är på sommaren för den som tittar på den i februari utan fina sommarbilder som guidar. Tar du några fina bilder nu i sommar har du möjlighet att visa hur fint det är på sommaren oavsett när på året du säljer. Säljer du på vintern kan det vara ovärderligt att kunna visa inbjudande sommarbilder av en solig trädgård med prunkande rabatter istället för en regnig uteplats utan möbler.

Hör av dig så hjälper våra fastighetsmäklare dig att förbättra bostaden så den blir trevligare att bo i, både för dig själv och för framtida köpare när du skall sälja bostaden så du gör en lyckad bostadsförsäljning.

Behöver du tips för just din bostad?

✶ Obligatoriska fält

Tillbaka till toppen