Erik Olssons köpguide vid köp av bostad

Köpguide vid köp av bostad

Tack vare att vi förmedlar tusentals bostäder varje år har vi kunnat samla på oss stora mängder kunskap om att köpa bostad. Här berättar vi hur en köpprocess ser ut när du ska köpa ett hus, radhus, villa eller lägenhet. Vi delar även med oss av några av våra bästa tips vid ett bostadsköp.

Finansiering

Börja med att göra en boendekalkyl på dina förväntade framtida inkomster och utgifter, då vet du i vilken prisklass du kan söka boende. För att kunna gå in i en budgivning krävs ett giltigt lånelöfte, därför kan det vara en bra idé att ha detta klart redan innan du börjar leta bostad på allvar. Tänk på att räntan är förhandlingsbar så jämför olika bankers erbjudanden.

Läs mer om vår samarbete med Söderberg & Partners Bolån.

Visning av bostad

Det viktigt att få möjlighet att se bostaden flera gånger, gärna under en längre tid, innan du bestämmer dig för att fortsätta in i en budgivningsprocess. Vi erbjuder visningsgaranti vilket innebär att alla har rätt att se bostaden innan den är såld. Dessutom har vi i vissa städer extra långa visningar, detta för att undvika visningskrockar så att alla ska hinna komma. 

Budgivning

När fler än en spekulant är intresserad av samma bostad blir det budgivning. Det finns två typer av budgivningar; öppen och sluten. De flesta tillämpar en öppen budgivning vilket innebär att alla intressenter kan buda över varandra. Budgivningen sker via telefon, mail eller sms och många gånger kan du följa budgivningen via mäklarens hemsida. Buden är inte bindande förrän kontraktet är påskrivet men alla bud ska vara seriösa. Mäklaren har enligt lag skyldighet att framföra alla bud som kommer in till säljaren. En budgivning går ofta snabbt så var beredd på en kontraktskrivning. Prata med banken så att allt är i sin ordning med lånelöftet, detta gäller särskilt om försäljningpriset hunnit budas upp.

Besiktning

Var realistisk. Visst är det lätt att ryckas med och bli förälskad i ett boende, det kanske har allt du drömt om och då kan det vara särskilt svårt att se eventuella problem. Under de respektive sidorna om att köpa hus eller lägenhet hittar du mer information anpassad för de olika bostadstyperna, bland annat vad som gäller för undersökningsplikten. 

Kontraktsskrivning

Affären är klar när båda parter skrivit på kontraktet och överlåtelseavtalet. Var därför noga med att du vet vad som ingår i avtalet, och om ni inte gjort det innan, avtalar ni nu om tillträdesdag. Det finns möjlighet att som köpare skriva in förbehåll i avtalet. Det kan handla om bankens lånevillkor, försäljning av din befintliga bostad eller att besiktningen överensstämmer med vad som förmedlats. Branschen rekommenderar en så kallad öppen klausul kring besiktningsvillkor. Fråga din mäklare eller läs mer på Fastighetsmäklarförbundets eller Fastighetsinspektionens webbplats.

Betala handpenning

I samband med kontraktsskrivningen betalar du en handpenning, oftast 10 procent av köpeskillingen. Banken hjälper ofta till med ett handpenninglån på kort varsel som betalas tillbaka vid tillträdesdagen.

Tillträde

Tillträdesdagen till bostaden innebär nästan alltid kontraktskrivning på något av våra kontor. Där går ni igenom kontraktet och om allt är korrekt överförs köpeskillingen till säljarens konto. Eventuella pantbrev (läs om pantbrev på sidan om att köpa hus) tillhör fastigheten och kan tas över av dig som ny ägare. Köpebrevet undertecknas och bevittnas. Du får nycklar och alla dokument som rör boendet. Grattis till ditt nya hem!

Tillbaka till toppen