Nyproduktion - Vi tänker nytt

Vi träffar Klas Pettersson, vd på Erik Olsson Nyproduktion som berättar om vår lite okända verksamhetsgren. För hur många visste att vi har ett särskilt bolag inom koncernen som bara jobbar med att sälja bostäder på ritning? Och rätt många dessutom. Drygt 1200 nyproducerade bostäder per år. Och hur är det egentligen att sälja något som inte finns?


I bilden längst bak: Klas Pettersson, Per Östberg och Karin Axelsson. Längst fram i bild: Pontus Jacobsson, Lisa Forsblad Beckman, Anna Maria Odenfors, Andreas Wilhelmsson och Jan Löwes.

Hej Klas, berätta mer om er och vad ni gör!
– Absolut! Erik Olsson Nyproduktion är alltså en mäklarfirma specialiserad på försäljning av nyproducerade bostäder. Vi har personal i Stockholm, Göteborg, Malmö och förmedlar årligen ca 1.200 nyproducerade bostäder. Sedan starten 2004 har vi varit del av drygt 180 bostadsprojekt och hjälpt fler än 13.000 familjer att förverkliga sina bostadsdrömmar. Tillsammans med Erik Olsson Fastighetsförmedling erbjuder vi en helhetstjänst både för bostadsutvecklare och för den som letar nytt.

Vad är det då som skiljer nyproduktion mot att jobba med begagnat?
– De största skillnaderna är tiden, antalet uppdragsgivare, att vi säljer något som inte finns och att det mer liknar ett vanligt jobb. Ett normalt bostadsprojekt tar 3 år från start till mål. Jämfört med begagnatmarknaden som många gånger hunnit med allt från intag till tillträde på bara 3 månader. Vi har idag kanske ett 30-tal bostadsutvecklare vi vill jobba med och där kanske 10 av dem står för 90% av vad som finns att sälja. Det kan jämföras mot 175 000 försäljningar per år på begagnatmarknaden där varje försäljning har olika uppdragsgivare. Nyproduktionsbranschen är med andra ord rätt liten och vi har inte råd att tappa en kund. Men gör vi ett bra jobb kan det istället ge affärer många år fram i tiden.

Vilken är den största skillnaden från att vara mäklare för begagnatmarknaden?
– Den stora skillnaden för mäklaren är att det är enklare att styra sin tid och att man oftast vet på förhand när man har arbetstoppar. Och att det är mer administration, inte att vi jobbar mindre. Du måste också fortsatt vara säljande och orka vara det under lång tid.

Hur är det att sälja något som inte finns?
– Det är lite speciellt i och med att vi som regel inte har någon bostad att visa tidigt i försäljningen. För att på bästa sätt hjälpa kunden att föreställa sig den blivande bostaden använder vi oss showrooms, fysiska husmodeller, digitala bostadsväljare, VR och renderingar (dataanimerad bilder), ritningsunderlag och tydliga materialspecifikationer.


På bilden: Labinot Krasniqi och Marina Nilsson från Skånekontoret.

Hur ser fördelningen ut på kontoret med nyproduktion och det klassiska mäkleriet?
 Inom Erik Olsson fastighetsförmedling insåg man tidigt att försäljning av nyproducerade bostäder skiljde sig rätt mycket mot att sälja begagnat. Därför tog man tidigt ett inriktningsbeslut i att nyproduktion skulle hanteras av en särskild avdelning. Sedan 2005 var nyproduktionsverksamheten en egen resultatenhet och 2017 bolagiserades verksamheten. Det betyder att all nyproduktion ska hanteras av vårt bolag. Men vi jobbar gärna tillsammans med vanliga mäkleriet vilket vi redan gör idag och kommer att göra allt mer i framtiden. I takt med att EO växer med nya kontor i nya marknader ökar våra möjligheter till tillväxt. Det känns jättekul!

Har ni något projekt som är särskilt spännande just nu?
– Vi har många intressanta projekt. Exempelvis Wendelstrand i Göteborg med ambition om att bli norra Europas största trästad. Här ska man bygga 1000 bostäder med trä som dominerande materialval. Klimatsmarta snyggt designade bostäder ritade av några av de bästa arkitekterna. Platsen är helt fantastisk, granne med naturreservat och på stranden till Landvettersjön. Det är helt rätt i tiden. Här kan du bo och leva lokalt men centrala Göteborg finns bara 15 minuter bort. Vi har även projekt i svenska fjällen som känns rätt i tiden med tanke på klimatångesten och det ökade inhemska turistandet som säkert kommer bestå. Ett fjällboende erbjuder något året om, inte bara vintersäsong.

Något mer som är nytt i er bransch?
– Det är spännande med projekt med nya upplåtelseformer. Ägarlägenheter som vi säljer på Kungsholmen och Älvsjö har snabbt blivit populärt. Dels som investering men också att folk uppskattar större frihet i sitt ägande, man kan hyra ut fritt samt de lägre löpande kostnaderna då man inte har en hög avgift i en förening. Mest spännande tycker jag att utrullningen av nya regioner inom Erik Olsson Fastighetsförmedling som ger oss möjlighet att växa på nya marknader och hur vi ska utveckla automatiserade kommunikationsflöden för att se till att så många som köper via oss på nyproduktion också säljer sitt nuvarande boende genom Erik Olsson.


På bilden: Camilla Johansson, Daniel Stenberg, Marie Guregård från Göteborgskontoret. 

Fakta

Erik Olsson Nyproduktion AB
Egen resultatenhet sedan 2005
Bolagiserat 2017
Verksamhet i Stockholm, Malmö och Göteborg
Omsättning 25 miljoner
Dryga 1000 sålda bostäder per år.
Marknadsandel mellan 10-17% beroende på region.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen