Upplev den nya stadsdelen Wendelstrand

Just nu förvandlar Next Step Group ett uttjänt stenbrott i Mölnlycke till ett innovativt bostadsområde med villor, flerbostadshus och radhus i en naturskön skogspark precis intill Landvettersjön. Ett landmärke ritat av världsledande arkitekter där tusen bostäder som mestadels är byggda i trä ligger bland bilfria gator mellan hus och gårdar.

I januari togs första spadtaget till Wendelstrand, en investering på cirka 4 miljarder kronor som ska visa vägen mot ett bättre sätt att bygga, leva och bo.

Att få vara med från start i ett så unikt projekt känns fantastiskt säger Fredrik Hartman och Marie Guregård på Erik Olsson Nyproduktion som kommer jobba med försäljningen av bostäderna i projektet.

På en totalyta om 170 000 kvadratmeter samskapas nu ett helt nytt bostadsområde i Härryda kommun. Projektet blir lite av en uppföljare till Nya Hovås i södra Göteborg som Next Step Group initierade för knappt tio år sedan. Idag är Nya Hovås vida omtalad både för sin arkitektur, sitt småskaliga stadsliv och för sitt ”recept” på stadsbyggnad. Något som nu ska vidareutvecklas i Wendelstrand.

– Vi har anlitat några av världens mest välrenommerade arkitekter för att utveckla ett område med lika delar hållbarhet och fantastisk arkitektur. Det kommer bli ett samspel mellan ny bebyggelse och befintlig natur och innovativa lösningar för ett hållbart liv. Vi har ett jättebra samarbete med Härryda kommun som har uppmuntrat vårt sätt att våga göra saker annorlunda. Det är så vi skapar ett bättre sätt att bygga, leva och bo, säger Joakim Garfvé, medgrundare av Next Step Group.

– Wendelstrand är ett utmärkt exempel på det vi önskar åstadkomma när det kommer till att skapa nya bostäder och utveckla för framtiden. Vi inspireras av hur Next Step Group utvecklat den byggherredrivna detaljplanen som är den första i sitt slag med förvandlingen av ett stenbrott till ett hållbart bostadsområde i mestadels trä, säger Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande i Härryda kommun.

Projektet kommer att byggas i etapper där cirka en femtedel av bostäderna kommer uppföras i etapp ett som nu startar. Det blir en mix av radhus, villor och lägenheter där man utöver olika boendeformer också kommer att blanda både hyreslägenheter och bostadsrätter.

– I Wendelstrand skapar vi något helt nytt och vi pratar ofta om att det är viktigt att kunna göra en bostadskarriär inom samma område. Då kan man långsiktigt bo kvar och gå från hyresrätt till bostadsrätt till radhus. Tillsammans med Wendelstrand går vi i bräschen för både smart och hållbar samhällsutveckling, säger Erik Selin, VD på Balder och delägare i Next Step Group.

Förutom ett mobilitetshus med smarta tjänster och områdets hjärta Lakehouse, som båda står klara lagom till första inflytt i början av 2024, pågår även planeringen för att få en förskola och skola på plats direkt.

Lakehouse är ritad av Norska världskända arkitektkontoret Snøhetta, som bland annat skapat operahuset i Oslo, och blir en unik byggnad helt integrerad med naturen där den genomgående skogsparken fortsätter upp på byggnadens bågformade tak med spektakulär utsikt över Landvettersjön.

– Lakehouse kommer att bli en viktig katalysator för att skapa entusiasm, attraktivitet och sammanhållning i området och förhoppningsvis en destination för hela regionen. Vi tror att det här projektet kan bli en förebild för innovativ bostadsutveckling inte bara i Sverige, utan i hela Norden säger Rikard Jaucis, senior arkitekt på Snøhetta.

Bland de övrigt utvalda arkitektkontoren för etapp ett återfinns Tham & Videgård, White, Andreas Martin-Löf Arkitekter samt Liljewall.

Fakta Wendelstrand

Byggs i Mölnlycke vid västra änden av Landvettersjön.

Omfattar en total yta om 170 000 kvm med cirka 1000 bostäder samt landmärket Lakehouse med restaurang, kontor och gym.

Utvecklas och ägs av Next Step Group med en investering på cirka 4 miljarder.

Byggstart januari 2022, inflyttning från kvartal ett år 2024.

Är du intresserad av projektet så hittar du mer information här.

 

 

 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen