Mäklare och kund på visning i ljus våning

Bäst betalt

Sedan 9 år tillbaka mäter vi på Erik Olsson Fastighetsförmedling hur vi faktiskt lever upp till vår mission bäst betalt. Undersökningen har visat att bostadssäljare gör klokt i att titta mer på försäljningspriset än på mäklararvodet, eller i alla fall på en kombination av dem.

Vad innebär bäst betalt?

Matematiken är egentligen enkel. Två bostadsförsäljare, vi kan kalla dem Anders och Hanna, ska sälja varsin lägenhet i samma förening. Anders väljer att anlita mäklare X, som har gått ut med en stor kampanj om sitt låga arvode på 2 procent. Hanna anlitar istället mäklare Y, som hennes bror nyligen anlitat och varmt rekommenderat. Mäklare Y tar 3 procent i arvode.

När båda lägenheterna är sålda har Anders fått 3,5 miljoner för sin bostad. Hanna har fått 3,8 miljoner för sin. Anders betalar sin mäklare 70 000 kr i arvode medan Hanna betalar 114 000 kr i arvode, vilket ju nästan är dubbelt så mycket. Men i exemplet får Hanna, med den dyrare mäklaren, 3 686 000 kr i plånboken medan Anders får 3 430 000 kr. Hanna får alltså 256 000 kr mer när mäklararvodet är avdraget. Exemplet visar vad bäst betalt faktiskt innebär.

Undersökningen

Det oberoende värderingsföretaget UC Bostadsvärdering har granskat hur vi lyckas de senaste nio åren jämfört med övriga aktörer på marknaden. Totalt är det över 96.000 jämförbara bostäder som ingår i undersökningen*. Av dessa har vi på Erik Olsson förmedlat cirka 19.000 bostäder, vilket motsvarar drygt 20%. Undersökningen visar att vi har lyckats med vår målsättning. Vi har gett våra bostadssäljare bäst betalt under alla de nio år som har undersökts. 2016 års resultat visar att Stockholm i genomsnitt fick 4,2 procent bättre betalt, Göteborg hela 10,6 procent och Skåne 7,9 procent. Skillnaden brukar alltså vara mycket högre än hela vårt mäklararvode.

Vill du veta mer? Hör av dig till oss på telefon 070-869 44 18 eller bastbetalt@erikolsson.se så berättar vi mer om undersökningens resultat och hur vi gör för att du ska få bäst betalt när du säljer din bostad!

MÄKLAREsälja bostad

Under de 9 år som undersökningen genomförts har sammanlagt över 96.000 bostadsförsäljningar där Erik Olsson Fastighetsförmedling och någon av de andra mäklarna i undersökningen har sålt en bostad i exakt samma förening under året kontrollerats. Under 2016 ingår totalt 12.131 bostäder i undersökningen. Av dessa har Erik Olsson Fastighetsförmedling förmedlat 2.678 bostäder, motsvarande drygt 22%. Snittstorleken på de undersökta bostäderna under 2016 var 61 kvm hos Erik Olsson och 60 kvm hos övriga mäklerier.

 

Undersökningen bygger på alla bostadsförsäljningar i de geografiska områden som undersöks där Erik Olsson Fastighetsförmedling och andra mäklerier, som tillsammans står för drygt 70 procent av de bostadsförsäljningar som sker via fastighetsmäklare i Sverige, har sålt i samma förening under det undersökta året. För att få så jämförbara försäljningar som möjligt inkluderar underlaget bara föreningar där både Erik Olsson och något av de andra fastighetsmäklerierna i undersökningen har sålt minst en bostad var under året. Eventuella skillnader i skick eller dylikt kan inte beaktas. Bostäderna som ingår är lägenheter på 1 - 5 rum.

Tillbaka till toppen

Kontakta oss

✶ Obligatoriska fält