Värdera bostad

Värdera bostad

Värdering av bostad

För dig som går i säljtankar, planerar att lägga om bolånen eller vill förhandla dig till bättre räntevillkor är det viktigt att göra en bostadsvärdering. Kontakta oss redan idag för att boka en värdering av din bostad.

BOKA VÄRDERING MED EN MÄKLARE

Få kontakt med en mäklare som är expert på just ditt område.

✶ Obligatoriska fält

Värdera bostad

 

Hur går en värdering till?

Det finns flera faktorer som våra mäklare tittar på när de värderar en bostad och uppskattar värdet på din bostad. 

Marknaden

Under en värdering uppskattar mäklaren värdet på din bostad jämfört med slutpriserna på tidigare försäljningar i området. Mäklaren ser också över ränteutvecklingen, inflationen och hur utbudet av bostäder ser ut idag.

Läget

Läget på bostaden är också en viktig del i värderignen. Ligger bostaden på en attraktiv plats nära mataffär, skola, butiker och kommunikationsmedel? Då ökar värdet jämfört med en bostad som ligger långt ifrån de flesta bekvämligheterna. 

Bostaden

Självklart är det viktigt hur bostadens skick är i en värdering. Har det gjorts några renoveringar? Är ytskikten fräscha? Hur många sovrum är det? Har badrum och kök nyligen renoverats så kan det höja värdet. Vi har en artikel med smarta åtgärder du själv kan göra för att öka värdet på din bostad. Här kan du läsa mer om hur vi värderar bostadsrätthusvilla eller radhus.

5 anledningar att värdera bostaden

Nedan har vi listat fem anledningar varför du borde värdera din bostad.

1. Du vill köpa en ny bostad och behöver veta vad din nuvarande bostad är värd.

2. En ny värdering med högre värde kan ge dig lägre ränta i en förhandling med banken.

3. Ett högre bostadsvärde kan ge lindrigare amorteringskrav.

4. Med ett högre värde på bostaden får du bättre villkor om du vill belåna den mer till renovering eller annat.

5. Föräldrar som får en högre värdering kan belåna bostaden mer för att hjälpa sina barn att köpa bostad.

Du kan således spara mycket pengar genom att boka en värdering med våra mäklare redan idag.

Vill du värdera din bostad? 

✶ Obligatoriska fält

 

Vanliga frågor kring bostadsvärdering

 

Vad innebär en bostadsvärdering?

En bostadsvärdering innebär att en fastighetsmäklare gör en värdering av din bostad och uppskattar dess marknadsvärde.

Hur vet jag hur mycket min bostad är värd?

När vi värderar en bostad tittar vi på flera olika faktorer såsom bostadsmarknaden, utbud på marknaden, slutpriser på liknande bostäder i området, typ av bostad, läge, storlek, antal rum, planlösning och skick. Vid en värdering kan fastighetsmäklaren komma med förslag på olika åtgärder som kan höja värdet på din bostad.

Hur kan en omvärdering av ens bostad påverka ens bolånekostnader?

Eftersom bostadspriserna har ökat väldigt mycket under de senaste åren får många en betydligt lägre belåningsgrad tack vare att bostaden är mer värd idag. Dessutom är värderingen som många gjorde när amorteringskraven infördes, fem år gammal. Då kan man basera amorteringen på en ny värdering som ger ett lindrigare amorteringskrav. Genom att göra en omvärdering av din bostad kan du därför spara mycket pengar. Här kan du läsa mer om hur du kan få ner bolåneräntan.

Hur ofta ska man omvärdera sin bostad?

En omvärdering kan göras högst vart femte år enligt Finansinspektionen, eller tidigare om du har gjort omfattande förändringar i bostaden som har påverkat dess värde. Läs mer om omvärdering av bostaden eller boka en omvärdering.

Vad kostar en värdering?

Det beror på vilken typ av värdering du önskar. Önskar du en skriftlig värdering för att lägga om ett bolån kostar det 2500 kr. Vill du däremot ha en muntlig värdering inför exempelvis en bostadsförsäljning gör vi det kostnadsfritt.

Hur värderar banken ens lägenhet eller hus?

Banken önskar en skriftlig värdering eller omvärdering för att de ska kunna godkänna värderingen som grund för att sänka din amortering eller utöka ditt banklån. Vid en sådan värdering uppskattar vi värdet på din bostad och skriver ett skriftligt värdeintyg. 

Är det bra att värdera sin befintliga bostad inför att man ska köpa en ny bostad?

Genom att göra en värdering får du en uppfattning om vad din nuvarande bostad är värd. Den informationen kan du använda både som grund när du ansöker om lånelöfte hos banken, samt vad du har råd att köpa din nästa bostad för.

Kan man bevaka värdet på sin bostad?

Ja, vi kan skapa en värdebevakning på din bostad så att du månadsvis får ett bevakningsmejl om värdeutvecklingen på din bostad.

Hur lång tid tar en värdering?

Hur lång tid en värdering tar beror på vilken typ av bostad som ska värderas samt storleken på bostaden. Vid själva värderingen är det vanligt att både du som kund och vår mäklare har frågor, och det påverkar också tiden som värderingen tar.

Vi ger våra kunder bäst betalt

>Våra mäklare har alla ett upparbetat spekulantregister med kunder som är intresserade av bostäder i ditt område, vilket är en stor fördel när du planerar att sälja. Mäklaren ger även råd kring enkla åtgärdet som ökar värdet på bostaden ytterligare. Fler besökare på visningen brukar leda till fler bud. Vi har därför marknadens främsta digitala verktyg för att nå både aktiva och passiva spekulanter via sociala medier. Det är därför vi ända sedan 2008 har lyckats ge våra kunder bäst betalt. År 2020 blev det ett snitt på 6,2% högre än för övriga mäklarfirmor. Kontakta oss om du vill göra en trygg och lyckad bostadsförsäljning!

KONTAKTA OSS

Få kontakt med en mäklare som är expert på just ditt område.

✶ Obligatoriska fält

 

Tillbaka till toppen