Renovera eller sälja bostaden i befintligt skick?

Alla som någon gång gått i säljtankar har säkert också funderat på att fräscha upp sin bostad för att få bästa möjliga utgångsläge. Den eviga frågan kretsar kring vad du kan vara säker på att räkna hem – och vad du bör överlåta till nästa ägare. I den här artikeln tänkte vi gå igenom hur du kan tänka, för att du ska kunna fatta rätt beslut.

Renovera eller sälja bostaden i befintligt skick?
Stylist: Lovisualisera

Bostadsmarknaden rör sig både upp och ner, men det är alltid en bra grundtanke att göra det bästa möjliga av din bostad den dag det är dags för försäljning. Därför är det extra värdefullt med så mycket och så bra boendefunktion som möjligt på den begränsade ytan som finns.

– En av de mest värdehöjande åtgärderna är att bygga om eller dela av för att skapa ytterligare ett rum. Det kan till exempel handla om att avdela ett stort rum som har två fönster, så att du får ett ytterligare sovrum. Det kommer många vara beredda att betala extra för, säger Erik Olsson som har mer än 20 års erfarenhet av mäkleri och vilka faktorer som påverkar priset vid en försäljning.

 Kök - och badrumsrenovering är inte självklart värdeökande

Kök - och badrumsrenovering inte självklart

En vanlig större insats är en totalrenovering av kök eller badrum. Detta brukar dock vara förenat med stora kostnader, och intresserade spekulanter måste uppskatta resultatet för att vara beredda att betala extra för det.

– Tumregeln är därför att dyra renoveringar med lång livslängd är bra att göra i god tid innan försäljning. Dels för att du ska slippa försenas av ett eventuellt byggkaos, dels för att hinna njuta av slutresultatet själv, säger Erik Olsson.

Om du enbart ska renovera köket för att höja värdet kan du sänka den ekonomiska risken genom att nöja dig med att lackera och renovera köksluckor, byta bänkskiva, blandare och kakel. I badrummet brukar det göra stor skillnad att byta silikon och foga om kaklet eller rentav testa kakelfärg. Och en enkel duschvägg istället för ett gammalt duschdraperi får badrummet att kännas lyxigare.  

Investera i bostaden för att öka värdet

Satsa på uteplatsen

Är det ett hus du är på väg att sälja kan du hålla i minnet att de allra flesta spekulanter kommer att titta extra mycket på trädgården eller uteplatsen. Om tomten är kuperad och svår att anlägga en sittplats på kan en altan göra stor skillnad. Tänk dock på att bygga altanen så att den harmonierar med huset, och ta hänsyn till väderstreck och träd, så att den hamnar i bra solläge.

Om marken sluttar går det ibland att bygga altan med förrådsutrymme under. Då kan även den förbättrade förvaringen för utemöbler och annat öka värdet på huset.

Liksom badrums- och köksrenoveringar är altan en åtgärd med lång livslängd som dessutom tar tid att bygga. Därför är det bra att även här tänka på att sätta igång i god tid innan du tänker sälja för att slippa stressen och hinna nyttja den själv.

Satsa på uteplatsen för att höja värdet

Tänk på barnfamiljerna

Vid villaköp är spekulanterna ofta barnfamiljer. Därför är det bra att visa att tomten är barnvänlig. Föräldrar ska tycka att den känns trygg och trivsam, och barnen själva ska tycka att den ser rolig ut.

Vill du förhöja det trivsamma intrycket kan du skapa rum med sittplatser i trädgården och styla med mycket textilier och blommor. Lyktor och ljusslingor skapar trivsel och blir vackert, särskilt om det ska tas kvällsbilder av trädgården. Välklippta gräsmattor och rensade rabatter gör att tomten känns trevligare och skapar en känsla av ordning och reda.

– Tänk också på att uppfarten är det första en visningsbesökare ser. Därför ska du rensa den från skräp och ogräs, så att den ser snygg och prydlig ut. Det signalerar att huset är välskött, säger Erik Olsson.

Våra mäklare  delar gärna med sig av fler tips på åtgärder som ökar värdet på din bostad. Tänk på att kontakta mäklare i god tid, så att du hinner genomföra åtgärderna i lugn och ro.

Satsa på att:

  • Laga uppenbara skador i tapeten eller barns oavsiktliga konstverk på väggarna

  • Se över sladdar och uttag. Att elsladdarna ligger prydligt, eluttagen sitter fast ordentligt och att taklamporna hänger rakt.

  • Se över lister och trösklar - måla och laga där det behövs.

  • Fräscha upp kakelfogar i kök och badrum. Lägg nya silikonfogar där det ser slitet ut.


Satsa inte på att:

  • Maskera uppenbara fel. Låt istället spekulanten förstå bostadens renoveringspotential.

  • Göra en totalrenovering av ett rum om resten av bostaden är i dåligt skick. Det ger en märklig kontrast.

  • Totalrenovera ett renoveringsobjekt - det lönar sig inte, och många vill köpa något att renovera själva.

 

5 mindre åtgärder som ger bra valuta för pengarna

• Slipa och lacka eller polera upp slitna trägolv. Det gör stor skillnad för intrycket. Skinande golv reflekterar dessutom ljuset så att bostaden blir ljusare.

• Måla väggar. Måla slitna eller mörka väggar i en ljus färg. Då upplevs bostaden som ljusare, rymligare och mer harmonisk.

* Måla tak. Glöm inte att titta upp också! Att måla ett gulnat tak vitt är ett effektivt sätt att få bostaden att kännas fräschare.

• Byt ut bänkskivor, handtag och beslag i köket. Är stänkskyddet mellan diskbänk och väggskåp gammalt kan du även passa på att byta det.

• Se över hallen. Visningsbesökare bildar sig snabbt en uppfattning om din bostad och första intrycket får de i hallen. Se till att belysningen är bra och att förvaringsmöjligheter finns.

Läs mer om hur vi hjälper dig att sälja din bostad.

Tillbaka till toppen