Bråttom att få obegränsat reavinstuppskov som blir helt kostnadsfritt

Fram till sista juni i år kan du få ett obegränsat stort reavinstuppskov. Sedan införs ett maxbelopp på 3 miljoner kronor. Eftersom regeringen har lovat att även gamla uppskov blir kostnadsfria från årsskiftet kan du som har haft mycket värdeökning på din bostad få ett stort reavinstuppskov som dessutom blir helt gratis med regeringens förslag. Vi berättar hur det fungerar och hjälper dig gärna!

Kravet för att du skall få obegränsat stort uppskov är att du skriver ett juridiskt bindande kontrakt senast 30 juni nu i år. Eftersom det är ont om tid kan du börja med att sälja till en närstående för marknadsvärdet för att lyfta fram reavinsten. Sedan kan man genomföra en väl förberedd försäljning på den öppna bostadsmarknaden lite senare så att det blir en trygg försäljning till ett högt försäljningspris. Om bostaden säljs till ungefär samma pris då blir skatteeffekten som inte omfattas av uppskovet marginell så att man kan betala den skatten direkt.I inslaget från Ekonominyheterna i TV4 den 17:e juni berättar vi mer om hur du kan göra, se här 

Här är ett exempel: Du har köpt en bostad för 2 miljoner kronor som du funderar på att sälja. Nu har den ökat i värde till 7 miljoner kronor. Säljer du den (dvs skriver juridiskt bindande avtal som säljare) innan 1/7, och avser att köpa en ny bostad som kostar minst lika mycket som du säljer för, kan du få reavinstuppskov på hela reavinsten med 5 miljoner kronor eftersom det inte finns någon beloppsmässigt maximerad övre gräns på reavinstuppskoven nu. Enligt förslaget, som har presenterats av regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, blir uppskovet helt kostnadsfritt eftersom de har lovat att även alla gamla reavinstuppskov, inklusive delar som är över den kommande maxgränsen på 3 miljoner kronor, omfattas när uppskoven blir gratis från och med 1/1-21. Dessutom slipper du betala dagens höga kostnad för uppskov i år eftersom kostnaden för uppskov baseras på uppskovets storlek vid ingången av beskattningsåret.

Den som har en stor värdeökning kan alltså sälja till sina barn eller någon annan närstående för att snabbt göra en försäljning med stor reavinst och sedan låta den närstående sälja bostaden i lugn och ro med en liten skatteeffekt som följd.

För att du skall få uppskov med hela din reavinst finns ett grundläggande krav på att du köper en ny bostad som kostar minst lika mycket pengar som du säljer den gamla för. Köper du en ny som är billigare reduceras uppskovet i motsvarande grad.

Vill du veta mer om förslaget som vi på Erik Olsson har presenterat är du också välkommen att höra av dig. Vårt förslag innebär obegränsade reavinstuppskov med en kostnad kopplad till ränteläget så att den följer statens finansieringskostnad, och uppskoven alltid automatiskt är ”lagom attraktiva” jämfört med bostadslån. I vårt förslag kan staten ta betalt för uppskoven utan att det skadar bostadsmarknaden genom att man inte betalar in kostnaden för uppskov och reavinst förrän man nettosäljer, och inte behöver pengarna till en ny bostad. Beslutet att maximera uppskoven till 3 miljoner kronor skadar bostadsmarknaden genom att uppskoven inte räcker till i de områden där de behövs mest och inlåsningseffekterna är som störst.

Läs mer

Läs mer om reavinstuppskov under Reavinstuppskoven blir kostnadsfria.

Kontakta oss så hjälper vi dig

✶ Obligatoriska fält

Tillbaka till toppen