Så inreder du balkongen i vår

Nu är våren här och det är hög tid att inreda balkongen inför sommarhalvårets ljumma utekvällar. För dig som planerar att sälja din bostad är det minst lika viktigt att skapa en attraktiv balkong. Vi har talat med stylisten Johanna Almgren och mäklaren Claudia Allerholm på Erik Olsson Fastighetsförmedling om både behovet av en balkong och inredningen!

Oavsett om du ska bo kvar i ditt hem eller sälja det så är det värt att lägga lite tid och energi på att skapa en mysig balkong med härliga växter, sköna sittplatser, textilier och belysning. För dig som ska sälja är våren och sommaren den bästa tidpunkten att fotografera om du har balkong. Bilderna blir mycket härligare med all grönska utanför och folket på visningen kommer kunna föreställa sig själva sitta och njuta av morgonkaffet ute, till skillnad från en mulen novemberdag.

Skapa en mysig balkong med härliga växter, sköna sittplatser, textilier och belysning

Hej Johanna! Hur lyckas man få balkongen riktigt inbjudande och mysig?
– Gör gärna balkongen eller uteplatsen till en förlängning av bostaden, se den som ett extrarum. Inred platsen så att den blir enkel och härlig att vistas på. Kanske föredrar du att slå dig ner med en bok framför att plantera rabarber och tomater? Skippa då odlingslådorna och inred istället med en skön fåtölj, textilier och lättskötta växter. Tänk till en gång extra innan du väljer textilier för balkongen. Mörka textilier bleknar lätt i solen, ljusare textilier är därför att föredra. Ge balkongen lite extra kärlek och gör den till din egna lilla oas där du får utrymme att göra det du gillar bäst, svarar Johanna Almgren, stylist på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Hur ska man tänka kring blommor och växter?
– Om man har möjlighet att ta sig till en större trädgårdsbutik så är det bra. Många har en stor del av sin verksamhet utomhus, vilket är att det bästa alternativet i dessa tider då social distansering är viktigt. Där finns det dessutom bra hjälp att få vad gäller växter och vilka som trivs på just din balkong. Jag väljer gärna pelargoner och klätterväxter. Båda växer snabbt i volym och ger den där frodiga känslan man är ute efter på balkongen. Större citrusträd är också trevliga, vem vill inte odla sina egna citroner till den hemmagjorda lemonaden, svarar Johanna.

Tänk så här kring blommor och växter

Har du några smarta hållbara inredningstips?
– Fråga om du kan få sticklingar från vänner och bekanta, det är ett billigt och bra sätt att utöka din växtsamling. Rota på mormors vind och måla om det där gamla cafébordet. Sy nya kuddfodral av exempelvis linnehanddukar. Återanvänd och förnya! Svarar Johanna.

Hur får man en liten balkong att kännas rymligare?
– Mindre ytor är lättare att göra mysiga, spela på det kortet! Skippa större möblemang och satsa istället på en mysig fåtölj eller liknande. Införskaffa ett smart litet bord som lätt går att fälla ihop när det inte används. Använd odlingslådor och krukor som går att hänga eller fästa på balkongräcket, ett bra knep för att spara golvyta, svarar Johanna.

Använd odlingslådor och krukor som går att hänga eller fästa på balkongräcket för rymligare balkong

Hur tänker du kring belysningen på balkongen?
– Belysning är minst lika viktigt ute som inne! Använd dig då av belysning för utomhusbruk. Jag föredrar bland annat ljusslingor som har ljuskällor att likna vid glödlampor, de är väldigt stämningsfulla om man önskar att använda balkongen även under dygnets senare timmar. Det finns också lampor som drivs av solceller, det är att rekommendera, svarar Johanna.

Hur viktigt är det att ha balkong för svenskarna?
– För oss svenskar är det extra viktigt att ta tillvara på solljuset och värmen under sommarmånaderna. En fin balkong gör det så mycket härligare att förflytta frukostbrickan ut till solen. Det spelar egentligen inte så stor roll om din utsikt är en trafikerad gata eller grönskande innergård. Ljuset och värmen gör oss gott oavsett. Om din utsikt är lite trist så går det att balansera upp med mycket gröna växter och en mysig sittyta, svarar Johanna.

Fixa möblemang och växter inför visning

Hej Claudia! Hur vanligt är det att folk har balkong med på önskelistan till sitt nästa boende?
– Det beror lite på var de bor. Har man en härlig innergård, park eller ett naturområde i närheten kan många kompromissa bort balkong. Men annars är det generellt en stor efterfrågan, som såklart påverkas av vad man har för budget, svarar Claudia Allerholm, fastighetsmäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling med fokusområden Norrmalm och Vasastan.

Man brukar säga att balkongen blir ett extra rum under sommarhalvåret, vilka är dina andra argument för att köpa en bostad med balkong?
– Allt handlar om presentation, är balkongen fint fixad med möblemang och växtligheter som gör balkongen eller uteplatsen till sin rätt så kommer det troligen väckas ett ”behov” av en balkong hos många, avslutar Claudia med.

 

Tillbaka till toppen