Mäklarens 5 bästa tips – så gör du för att vinna en budgivning

Det är mycket att tänka på när man ska köpa bostad. Inte minst när det gäller själva budgivningen och vilken taktik man ska välja. Här är de bästa strategierna, ett par oskrivna regler och några handfasta tips.

Förbered dig och välj taktik

Goda förberedelser är grunden för att du ska göra en lyckad bostadsaffär. Vad för typ av bostad letar du efter? Och var vill du bo? Titta på liknande bostadsförsäljningar och skaffa dig en uppfattning om vad din framtida bostad kostar.

– Du måste fråga dig själv, kommer jag att ha råd med en sådan bostad? Hur mycket får jag låna? Prata med din bank och tänk på att du kanske omfattas av amorteringsregler som du kanske inte berörs av idag, säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling.

 

Köpa eller sälja först?

Det här är ingen strategi men det är helt avgörande för vilken budgivningstaktik du kan använda dig av. Om du väljer att sälja din bostad först så vet du vad du har att röra dig med ekonomiskt. Då kan du agera mycket snabbare och mer beslutsamt i kommande budgivningar. Det kan innebära att andra spekulanter inte hinner med.

– Genom att sälja först är det du som håller i taktpinnen. Du hinner utföra värdehöjande åtgärder på din nuvarande bostad och du har inte samma tidspress på dig att sälja, du kan tacka nej till bud som du känner är för låga, säger Erik Olsson.

 

Lägga bud innan visning

Syftet med att lägga ett bud innan en visning är för att få till en snabb affär, slippa den stora budgivningen och på så vis undvika konkurrens från andra spekulanter. En strategi som är vanligare under en stark marknad med höga priser.

– Oftast måste du lägga ett bud en bra bit över utgångspris för att säljaren ska hoppa över den publika visningen. Då ställs det högre krav på dig som köpare, att du har god kunskap om marknaden och bostaden du budar på.

  • - Du måste ha bra koll på marknaden – du får ingen information om betalningsviljan hos andra budgivare.

  • - För att kunna buda innan en visning är det bra om du har anmält dig till mäklarens spekulantregister – så får du förhandsinformation om visningar.

Lägg ett chockbud

Är det bra att lägga första budet? Ett tidigt och högt chockbud kan vara bra för att skaka av sig folk. En fördel är att då har du eliminerat de budgivare som hade kunnat höja priset i budgivningen, om du inte hade skrämt bort dem. Nackdelen är att du eventuellt bjuder mer än vad du hade behövt, vilket återigen ställer större krav på dig som köpare.

  • - En fördel är att du skrämmer bort andra budgivare.

  • - En nackdel är att du riskerar att betala mer än vad bostaden är värd.

Höj snabbt och med små belopp

Det här är motsatsen till att lägga ett chockbud. Istället budar du defensivt och nöter ut motståndaren. Det är den strategi som oftast leder till köp visar en undersökning som Erik Olsson har gjort bland köparnas budgivningsstrategier.

Fördelen med den här strategin är att risken är liten att du lägger ett för högt bud. Du får också en tät kontakt med mäklaren, som vet att du är med i matchen. Nackdelen är att du inte skrämmer bort andra spekulanter.

  • - Den strategi som oftast leder till ett köp.

  • - Du riskerar inte att lägga ett alltför högt bud.

  • - Du får en bra kontakt med mäklaren.

  • - En nackdel är att du inte skrämmer bort andra spekulanter.

Lånelöfte och mentala barriärer

Många lånelöften ligger på ett jämnt belopp – till exempel 2 miljoner kronor. Ett tips är att se till att ha ett löfte som är något högre. Då kan du agera medan andra köpare kanske måste gå till banken för att höja sitt lånelöfte.

På liknande sätt är mentala barriärer oftast jämna summor. Även här kan det vara smart att vara den som går över den gränsen. Då måste motparten ändra sin strategi om de nu har satt sitt tak på till exempel 3 miljoner.

– Gör även beräkningar på kvadratmeterpriset. Någon budgivare vill kanske inte betala mer än till exempel 70 000 kronor per kvadratmeter. Gissa vad de övriga spekulanter har för gränser både vad gäller bostadens totala pris och kvadratmeterpriset, och gå över dessa.

Till exempel:

Om en bostad är 50 kvadratmeter bjuder du 3 550 000 kronor istället för 3,5 miljoner kronor. På så vis krokar du av både de som har en gräns på 3,5 Mkr, och de som inte vill betala mer än 70.000 kronor per kvadratmeter.

 

Lägg ett villkorat bud

Lägg ett bra bud som bara gäller på dina villkor, till exempel vid kontraktsskrivning innan dagens slut. Det kan överraska andra budgivare som kanske måste kontakta sin bank. Det här är en strategi som kräver att du har finansieringen helt klar.

 

Uppträd på ett bra sätt

Uppträd vettigt, håll en tät kontakt med mäklaren och lägg inte för många små höjningar som kan irritera både säljare och andra spekulanter.

– Kom ihåg att det är säljaren som väljer vem som får köpa bostaden – och ingenting är klart förrän kontraktet är påskrivet. Ofta vill man helst ha en motpart som känns trevlig och trovärdig. Det där med att spela svår och att ligga lågt, det kan sluta med att du blir besviken.

Lycka till med budgivningen!

 

Tillbaka till toppen