Inbrottssäkra hemmet i sommar

Sommarsemestern är snart här, och oavsett om du är hemma eller bortrest vill du minska risken att drabbas av sommartjuven. Genom att se över hur ditt hem och ditt bostadsområde ser ut och skaffar dig ett bra inbrottsskydd, minskar du risken avsevärt för att drabbas av stöld, förlust och det obehagliga intrång i privatlivet som ett inbrott innebär. I samarbete med SSF Stöldskyddsföreningen ger vi dig tipsen för villan/radhus lägenheten och trädgården som ökar chansen att få behålla sakerna i sommar.

Inbrottssäkra hemmet och stoppa tjuven

Under de senaste åren har drygt 20 000 inbrott per år anmälts i Sverige och enligt den Deskopundersökning som SSF Stöldskyddsföreningen gjort uppger var 5:e boende som svarat att de någon gång utsatts för inbrott i sitt hem.

Inbrott i hus – så här går det till

Tjuvar rekar oftast ett område innan de slår till och har sina knep för att inte väcka uppmärksamhet, exempelvis utklädda till hantverkare. De försöker ta reda på om huset har varit obebott länge och letar efter tecken som om brevlådan är full, stökigt eller städat hemma, är lamporna tända, om det finns hjälpmedel på tomten som underlättar inbrottet. Har huset larm och finns det säkerhetsdörrar?

De flesta inbrott sker på dagen och under årets mörkaste månader, och det vanligaste är att tjuven tar sig in genom att bryta upp ett fönster eller en altandörr på markplan. Tjuvarna letar efter saker som är lätta att dölja och bära med sig, så som guldsmycken, kontanter, pass, paddor.

ÅTGÄRDER SOM GÖR DET SVÅRARE FÖR TJUVEN

- Aktivera grannarna i Grannsamverkan – uppmärksamhet är det sista en tjuv vill ha.

- Se över låsen på fönster och dörrar – tjuven väljer bort bostäder där det tar tid att ta sig in och är svårt att komma ut med det stulna.

- Använd heltäckande brytskydd och spanjolett. Om du är osäker på vad som passar dina behov, fota och fråga en låsmästare.

- Lämna inte redskap utomhus som tjuven kan använda för att bryta sig in, exempelvis en stege.

- Utomhusbelysning kan skrämma bort tjuven. Använd utomhusbelysning med rörelsesensor. Det finns även timer för inomhusbelysning.

- Använd säkerhetsdörr och heltäckande brytskydd och spanjolett. Om du är osäker på vad som passar dina behov, fota och fråga en låsmästare.

- Låsbar brevlåda.

- Städa inte undan så mycket, lämna disk och tvätt framme.

- Förvara trädgårdsredskap och stegar inlåsta.

- Förvara inte värdefulla verktyg och maskiner i förråd med undermåliga lås och dörrar.

DNA-märk dina värdesaker så de blir spårbara – märkta föremål är svårare att sälja vidare

- Lås in värdesaker och id-handlingar, t ex passet, i ett certifierat värdeskåp – det finns inga "bra ställen" som tjuven inte hittar

- Installera ett ljudande larm – det förkortar tiden tjuven har på sig innan hen riskerar att bli upptäckt.

Inbrott i lägenhet – så här går det till

Inbrott i lägenhet – så här går det till

Inbrottstjuvarna kan ta sig in genom bottenvåningen eller vinden, antingen bryter de upp fönster och altandörrar eller går in via taket. De kan också smita in när porten öppnas och när tjuvarna väl är inne i fastigheten kan bryta sig in i flera lägenheter. Det händer också att tjuven stjäl från källaren och vindsförråd, större saker exempelvis verktyg, skidutrustning.

De kikar i brevlådan för att se om någon är hemma eller bortrest. För att komma in lägenheten bryter tjuvarna upp dörren eller använder sig av en låsslunga för att vrida upp låset.

När tjuven väl är inne i lägenheten letar tjuvarna efter saker som är lätta att dölja och bära med sig, så som guldsmycken, kontanter, klockor, pass, paddor. Tyvärr vet tjuven alltför ofta var de kan hitta värdesaker och letar ofta i sovrum och badrum.

  • ÅTGÄRDER SOM GÖR DET SVÅRARE FÖR TJUVEN

- Ingångar bör ha dörrar med certifierade lås.

- Montera gärna brytskydd på dörren.

- Se till att ha lås på fönster och altandörrar – framförallt om du bor på bottenvåning eller våning 1.

- Installera en säkerhetsbrevlåda på insidan av dörren. Då kan inte tjuven se om det finns post eller använda brevinkastet med en låsslunga. 

- Installera en låsskåpa över vredet på insidan av dörren.

- Aktivera grannarna i Grannsamverkan – uppmärksamhet är det sista en tjuv vill ha.

- Lås in värdesaker och id-handlingar, t ex passet, i ett certifierat värdeskåp – det finns inga "bra ställen" som tjuven inte hittar.

DNA-märk dina värdesaker – det ökar dina chanser att få tillbaka eventuellt stulet gods och gör det svårare för tjuven att sälja det vidare.

- Ett komplement till ett starkt mekaniskt skydd är ljudande larm – det förkortar tiden tjuven har på sig i hemmet och pockar på uppmärksamhet från dina grannar.

- Förvara inte saker av värde på vinden eller i källaren.

 

Kostnadsfri rådgivning

Har du några frågor rekommenderar vi att kontakta Stöldsskyddsföreningen kostnadsfria oberoende säkerhetsrådgivning 0771-773 773

Fler tips om hur du kan göra det svårare för tjuven – se Stoppa Tjuven 57 fel och rätt om inbrott

Tillbaka till toppen