Släpp loss naturens superkrafter – jobba mindre med din odling!

I samarbete med Plantagen berättar vi om växternas superkrafter. Livet blir bättre på så många sätt när vi har växter omkring oss. Ibland blir det till och med bättre när vi låter växterna sköta sig själva.   

Hälften av alla svenskar är intresserade av trädgård och utomhusväxter. En trädgård, terrass eller en balkong kan vara en härlig oas för avkoppling eller ett extra rum att umgås i en avslappnad miljö. Vi blir mindre stressade och har lättare att gå ner i varv när vi har grönska omkring oss. Eftersom 3 av 4 svenskar tycker det är viktigt för livskvalitén att ha grönområden i närheten är det värdefullt att ha lättillgängliga grönområden även i städerna. Då blir det lättare för alla som inte har egen trädgård att få en välbehövlig dos av grönska och natur. Inte minst för äldre, som har mycket tid att spendera, och kan ha svårt att förflytta sig långt på egen hand är det viktigt att grönskan är lättillgänglig för att de skall kunna njuta av den. Mer än hälften av alla stadsbor vill ha mer grönska i stadskärnan.

Grönska och växter gör att du mår bättre

Växternas utseende kan hjälpa oss att bli mindre stressade. Marie Lömhus, som är docent vid Karolinska institutet berättar att fraktalmönstret, som är det geometriska mönster med små detaljer som repeteras systematiskt har en stressreducerande effekt på oss. Hjärnan trivs med de mjukare mönstren som finns i naturen medan den blir trött av raka byggda linjer. Kanske är det därför så många som 75% tycker att grönområden bidrar till bättre livskvalité i en stad och 58% tycker att de blir lugnare av att spendera tid där. Växter får oss att komma ner i varv på ett sätt som är bra för hälsan.   .   

Rewilding ger dig tid över och en mer levande natur

När det gäller trender är det mycket färg och ”rewilding” som syns mer och mer. Rewilding är befriande eftersom det innebär att den yta vi låter förvildas med färgglada blommor och lite vildare växtlighet inte heller behöver skötas lika minutiöst. Med Rewilding får vi en minst lika skön plats att njuta av utan att behöva anstränga oss lika mycket. Hela tanken med rewilding är tvärt om att låta naturen sköta sig själv med så lite mänsklig påverkan som möjligt.   

I stadsplaneringen introducerar man rewilding för att integrera naturen i stadsmiljön mer. Vi behöver skapa miljöer som kan bli oaser där stressade stadsbor kan sitta och ta igen sig en stund. I våra trädgårdar är det en tydlig trend att det vilda får ta över mer. Trenden att låta en del av trädgården växa fritt är minst lika stark nu. Det är bra för artrikedomen och hjälper pollinatörer och andra insekter samtidigt som man själv slipper lägga tid på minutiös skötsel av trädgården. Hänvisa till bin, och andra insekter när du sätter dig och dricker något gott i solen och lyssnar på surret medan du njuter av växternas färgprakt och en vacker fjäril som fladdrar förbi. Det är få som tycker det är just rensning av ogräs som är njutningen i en trädgård..
Läs mer i Trendstefans spaning - Ute är det nya inne

 

Tre bra tips om du vill låta en del av trädgården förvildas:

1. Prioritera lokala växter som trivs i klimatet och gynnar ekosystemet.

2. Rensa inte bort alla växtrester som trädgården producerar.
De ger viktig näring om de får ligga kvar.

3. Välj eventuell skadedjursbekämpning som är godkänd för ekologisk
odling som slipper både naturen och du själv farliga kemikalier.

 

hjälp bina året om:

Hjälp bina hela året med blommor som blommar så insekterna får föda.
- Krokus
är en växt som blommar tidigt på våren.
- Sälg och vide är bra för humlor, fjärilar och bin när de blommar i april – maj
- På försommaren blommar bla akleja och stjärnflocka.
- På sensommar och höst blommar kärleksört och höstaster.

 

Mer superkraft i trädgården om du jobbar mindre

En hållbar trädgård handlar inte bar om vad du odlar, utan minst lika mycket om hur du odlar, och vad du har för jord. Det gäller att försöka härma naturens eget ekosystem genom att material som löv, klippt gräs, gamla blommor och liknande återförs tillbaka till jorden genom att trädgårdsavfallet blir till näring och ny jord. Ta inte bort det trädgården har producerat utan kompostera och lämna lite löv på gräsmattan så att jorden inte utarmas..

Så får du en bra kompost

Ett enkelt sätt att göra en kompost är att ställa ett par pallkragar på varandra i ett skuggigt läge så att komposten inte torkar ut. Har du plats är det bra att ha två komposter bredvid varandra. Då fyller man den ena medan den andra ligger och komposterar. Kompostera nedklippta perenner, kvistar, klippt gräs, löv, fallfrukt, jord från krukor med kryddor och växter du köper samt matrester. (Om du bara komposterar vegetariska matrester minskar risken att komposten luktar illa. Varva olika material under säsongen och fyll på med ny pallkrage om det behövs. Komposten behöver vändas så den luftas och mikroorganismer som svampar och bakterier kan bryta ner det organiska materialet. Ett par tag med en grep brukar räcka för att vända komposten. Säsongen efter har du jord som du kan använda i dina rabatter. Eftersom en trädgårdskompost inte har så högt näringsvärde kan du behöva gödsla upp jorden med höns- eller kogödsel om du skall använda den till dina odlingar.

Egna blommor är mer hållbart än importerade snittblommor

Som en del av hållbarhetstrenden är det fler och fler som vill anlägga en egen trädgård för blommor att göra buketter av. I en sådan ”cutting garden” kan man blanda perenner och ettåriga sommarblommor. Att odla egna snittblommor är ett hållbart val som dessutom gör din trädgård vackrare

 
Fem vackra snittblommor 
som du kan odla i trädgården

1. Dahlia – finns i massa olika färger och storlekar
2. Brudslöja – fyller ut buketter bra
3. Lejongapskapar fin höjd i en bukett
4. Stjärnflocka – finns i vackra nyanser av vitt, rosa och rätt
5. Luktärt – vackra och får buketten att dofta ljuvligt

 

Intresset för perenna växer som uppskattas av bin och fjärilar ökar

En trädgård som surrar av insekter skapar mer positiv energi både för människor och miljö. Pollinatörer är livsviktiga för naturen och vår överlevnad. En stor del av vår förda är helt beroende av pollinatörer och andra djur. Perenna växter är en stor trend sedan ett tag. Perenner ligger i tiden eftersom de är både hållbara och ofta enklare att sköta. Perenner som uppskattas av bin, humlor, fjärilar och andra insekter är extra populära. Lavendel är en sådan växt som toppar favoritlistan över fleråriga utomhusväxter i Sverige. Lavendel ger associationer till lite mer exotiska platser som Provence i Frankrike samtidigt som lavendel kombinerar enkelhet genom att den inte behöver vattnas så ofta med att den är perenn så den kan återkomma i flera år.  

Om Plantagens rapport ”Växternas superkrafter” 2023.

Rapporten är uppdelad på fem olika teman: Varav några är: ”Odla var du än är”, ”Trädgårdens superkrafter” och ”De ätbara växternas kraft”. Plantagen gör rapporten, som bygger på en konsumentundersökning om växter och trädgård samt på intervjuer med en rad olika experter som adderar kunskap inom de områden som trenderna berör, tillsammans med HUI Research. Läs mer på Plantagen!

Baserat på rapporterna har vi även publicerat : 

Växttrender

- Förena nytta med nöje - Odla ätbart

Du kan odla överallt

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen