Ordning och reda i hemmet

Många önskar mer ordning och reda i sina hem under 2022. Oavsett om du planerar att sälja bostaden eller tänker bo kvar så finns det en poäng med att rensa ut hemmet ordentligt och skala ner på antalet prylar. Vi har därför tagit fram en guide till hur du enkelt skapar ordning i hemmet och inte minst behåller det så.

Att vi svenskar påverkas positivt av ordning och reda råder det inga tvivel om. Enligt en undersökning gjord av Elfa känner 73 procent av svenskarna en lättnad efter att ha rensat bort prylar i hemmet. 90 procent anser att det är viktigt med förvaring när man väljer bostad, och för 69 procent av svenskarna påverkas stämningen i hushållet negativt av oordning i hemmet. För att förebygga detta och upprätthålla välmående hemma är det därför av vikt att ha goda städrutiner samt bra förutsättningar för att kunna sortera undan prylar som används under dagarna.

Vi samarbetar sedan flera år tillbaka med Stadsmissionen dit du kan lämna in möbler och andra saker. Läs mer här.

Fem tips på hur du skapar ordning i din bostad

1. Rensa ur förråden

Ett välstrukturerat förråd är a och o för att kunna skapa ordning i rummen. Börja med att rensa ur förråd i källaren/på vinden för att frigöra mer plats för saker som inte behöver vara framme hela tiden i bostaden. Märk alla kartonger tydligt på minst två sidor vad innehållet är. Det du inte har användning för kan du lämna in till välgörenhet. Vi på Erik Olsson Fastighetsförmedling samarbetar med Stadsmissionen och kan tipsa dig som vill skänka möbler, kläder och saker som blir över vid rensning, flytt eller ommöblering till Stadsmissionen. 

  1. 2. Sortera alla plagg i garderoberna

  2. Gå igenom garderoberna och sortera i högar med ”behålla”, ”kanske” och ”bortskänkes”. Det du har kvar i garderoben bör vara det som är i säsong och som du använder regelbundet. Kläder som du lägger i kanske-högen kan vara plagg du vill spara för framtiden men inte använder just nu, eller som du önskar ska gå i arv. Dessa kan stå på vinden i uppmärkta kartonger. Allt som är helt och rent i högen för bortskänkes lämnar du in till exempelvis välgörenhet och det som är trasigt kan du lämna in till textilåtervinningen där du bor.

 

  1. 3. Smart förvaring i alla rum

  2. Ett viktigt steg för att bevara ordningen i hemmet är att se till att det finns bra förvaring i alla rummen. Se till att du har tillräckligt med garderober, förvaringshyllor, sänglådor, lådor och korgar. Försök även att hitta nya effektiva lösningar som till exempel platsbyggda garderober runt sängen eller nyttja utrymmet under trappen om du bor i hus. På insidan av garderobsdörrarna kan du sätta upp krokar för att maximera förvaringen. Tänk på att det som används ofta ska vara lättillgängligt, annars kommer det snabbt att bli oordning igen. Vi har tidigare skrivit en artikel om smart förvaring här

  3. 4. Plocka undan regelbundet

  4. Ett effektivt sätt att bevara ordningen är att varje dag plocka undan sakerna på sin plats. Har inte prylen en egen plats så skapa en. Det kan vara så enkelt som att ha en särskild låda för tv-kontrollerna för att var sak ska ha sin plats. Pappersdokument och brev var en av de saker svenskarna hade sämst ordning på. Kanske kan du ha förvaring för papper och brev i anslutning till hallen vilket gör det lättillgängligt för alla. Bor ni flera i samma hushåll är det smart att ha flera fack uppsatta på väggen med familjemedlemmarnas namn på facket. Är ni en familj, se till att involvera alla i städningen. Har du små barn kan du göra en liten tävling av det hela, om barnen hinner plocka undan på fem minuter får dom se favoritserien på TV. Gör städningen enkel och lättsam så blir det lättare att få med alla på tåget.

  5. 5. Behåll ordningen

  6. Att lyckas behålla ordningen när du rensat hemmet kräver minst lika mycket ansträngning som själva utrensningen. En väg kan vara att införa regeln ”En pryl in, en ut”. På så sätt får du hela tiden fundera över vad som används och inte. Du kan också testa att ha ett par shoppingfria månader, dels för ordningens skull, men också för både miljön och plånboken. Dela gärna upp dina rensningsinsatser i flera omgångar, det ökar chanserna att lyckas. Startar man ett för stort projekt är risken större att man misslyckas få det klart. Glöm inte att belöna dig själv med exempelvis ett långt bad eller något gott att äta efter väl utfört arbete. På så sätt ökar du chansen att ta tag i rensningsprojektet igen, lycka till med ordningen!

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen