Checklista efter bostadsköp

Grattis till din nya bostad! Ditt bostadsköp kommer slutföras först vid tillträdet, men det finns saker som du redan nu kan förbereda för att vara redo inför flytten.

Checklista - Efter att du har köpt en bostad är det mycket att hålla reda på inför tillträdet och flytten.

Banken

Behöver du låna pengar för att finansiera ditt bostadsköp? Ta kontakt med din bank för att förbereda bolånet. Inför tillträdet ska du även ge mäklaren kontaktuppgifter till banken.

Vill ha hjälp med bolån kan vi rekommendera vår samarbetspartner Söderberg & Partners Bolån. Fördelen med att ta hjälp av Söderberg & Partners Bolån är att:

- Du får snabbt svar
- En personlig kontakt
- En öppen och ärlig dialog

 Till Söderberg & Partners Bolån

Checklista inför tillträdet

Din mäklare bokar in ert tillträde med din och säljarens bank enligt avtalad tillträdesdag och tidpunkt. Har du inte fått någon tid ber vi dig att kontakta din mäklare så att alla banker blir informerade i god tid. Tillträdet sker alltid på mäklarens kontor.

Det är viktigt att i god tid informera din mäklare om vilken bank du avser använda vid upptagande av lån/överföring av pengar. Om du byter den inplanerade banken inför tillträdet måste du snarast informera din mäklare så att den nya banken blir inbokad på dagen och tiden för tillträdet. Vid månadsskiften är det ofta svårt att få tid hos bankerna varför det vid kort framförhållning är det inte säkert att banken har möjlighet att hjälpa till och då behöver tillträdet flyttas vilket kan medföra avtalsbrott sida.

Preliminär likvidaräkning kommer att mailas ut till dig ett par dagar innan tillträdet. Kontrollera då att alla uppgifter ser ut att stämma och återkom för det fall justeringar ska göras.

Tillträdesdagen

På tillträdesdagen slutförs bostadsaffären. Under tillträdet görs en genomgång av köparens och säljarens likvidavräkning samt köpebevis. Vid tillträdet utför även köparen och säljarens banker köpetransaktionen sinsemellan.

Glöm inte att meddela mäklaren i förväg om du behöver fullmakt inför tillträdet.

Fråga om handlingar och kvitton

Om säljaren inte har lämnat över viktiga handlingar såsom garantier och kvitton för interiör och maskiner i bostaden är det bra att du påminner säljaren om detta.

 

Gör en flyttbudget

Det är viktigt att planera ekonomin inför din flytt. Dels för att kunna avgöra vad du behöver göra själv samt vad du har råd att ta hjälp med. Skapa en checklista, gå igenom alla kostnader, spara pengar om du har möjlighet och räkna med att flytten kan bli dyrare än vad du har tänkt dig.

 

Teckna eller flytta hemförsäkring

Det är en hel del administration när du ska flytta. En viktig sak i checklistan är att teckna en ny eller flytta din befintliga hemförsäkring. Det gör du genom att anmäla din flytt till ditt försäkringsbolag. Om du inte flyttar din hemförsäkring kan skyddet sluta gälla. Passa även på att se över hur mycket du betalar för din hemförsäkring och vad den innehåller.

Gäller försäkringen vid själva flytten? I vissa fall går det att teckna ett extra flyttskydd, vilket kan vara skönt om något skulle gå sönder när du flyttar.

Husförsäkring

Ska du flytta in i ett hus eller villa bör du teckna en villa- och hemförsäkring. En villaförsäkring täcker huset och tomten medan hemförsäkringen täcker de boende som är skrivna på adressen samt dina värdesaker i bostaden.

Bostadsrättsförsäkring

Ska du flytta in i en bostadsrätt bör du även teckna till ett bostadsrättstillägg. Bostadsrättstillägget är en tilläggsförsäkring till den vanliga hemförsäkringen och ger skydd för fast inredning i lägenhet, såsom badrum och kök.

 

Gör en flyttanmälan och adressändring

När du flyttar ska du skriva dig på din nya adress. Det gör du genom en flyttanmälan till Skatteverket som sköter folkbokföringen. Skatteverket delar sedan med sig av din nya adress till olika myndigheter och företag. För att vara riktigt säker på att du inte missar något viktigt brev kan du eftersända din post med hjälp av Adressändring.

 

Avtal & Abonnemang

Du kan redan nu börja ordna bland dina avtal samt teckna nya avtal som du kommer behöva i din nya bostad: 

Säga upp elen & teckna ett nytt avtal

För att elen ska fungera i din nya bostad behöver du teckna ett nytt elnätsavtal. Det gör du med den leverantör som äger elledningarna i det område dit du ska flytta. Sist men inte minst behöver du flytta över, eller teckna ett nytt elavtal. Det kan du göra med valfritt elhandelsföretag.

Vi samarbetar med Rebel Elhandel. Gör klart med elen i god tid så får du hjälp med:

- All administration
- Att elen fungerar från tillträdesdatumet
- Elavtal med prisgaranti från start

 Till Rebel 

Flytta vatten, avlopp och sophämtning (om du har köpt ett hus)

Om du flyttar till ett hus måste du teckna ett VA-avtal. Kontakta kommunen för att teckna ett avtal med VA-avdelning senast en vecka innan flytt. Samma sak gäller sophämtningen.

Teckna avtal för fjärrvärme och gas (om du har köpt ett hus)

Glöm inte heller att teckna fjärrvärme- eller gasavtal från bostaden om det är husets uppvärmningskälla. Kontakta leverantören i god tid och meddela om flytten.

Övriga avtal och abonnemang

Andra viktiga avtal och abonnemang som kan vara bra att över inför flytten är exempelvis:
- Bredband
- Kabel-tv
- Telefoni
- Larm
- Parkeringsplats
- Förråd

 

Förbered inför renovering samt om- och utbyggnad

Planerar du att renovera, bygga om eller bygga ut din nya bostad kan du redan nu börja förbereda detta genom att läsa på kring bygglov (endast hus) och ta in offerter för utförande etc. 

 

Byta lås (om du har köpt ett hus)

Har du köpt hus kan det vara bra att fundera på om du ska byta ut låsen till huset. Även om du litar på säljarna är det svårt att veta om det finns några nyckelar på vift som de inte känner till.

Om du beslutar dig för att byta lås kan det vara värt att ta in offerter för genomförnade av låsbyte i samband med flytten.

 

Sotning (om du har köpt hus)

Om du har köpt ett hus måste skorsten och eventuella eldstad sotas och kontrolleras för att få användas samt för att minimera risken för brand.

Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i din kommun. Varje kommun bestämmer indviduellt hur ofta en sotning ska göras samt vad det ska kosta. Hos sotningsdistriktet finns uppgift om vilka eldstäder som finns i huset och när de senast har brandskyddskontrollerats och sotats. Ta kontakt med sotningsdistriktet för att reda på vad som gäller för ditt nya hus.

 

Ansök om ny skola/förskola

En annan viktig punkt i vår checklista är om du ska flytta till en ny stad eller nytt område och behöver byta skola eller förskola. Då är det bra att vara ute i god tid då det kan vara kö till platserna.

 

Flytta & Flytthjälp

Inför den faktiska flytten finns det en hel del saker du kan fixa redan nu:

Börja flyttstäda och rensa ut i tid

Om du har bott på samma ställe under många år brukar man ha hunnit samla på sig en hel del. Därför är det ett bra tillfälle att rensa ut hemmet när du ska flytta. Börja med att rensa ut källare eller vind. Där har du antagligen en del prylar som du kan göra dig av med. Släng, sälj eller skänk dina saker till välgörande ändamål, t ex Stadsmissionen som vi samarbetar med i samtliga av våra regioner.

Här är några exempel på saker du kan göra dig av med:
- Porslin och köksredskap du inte använder
- Gamla papper, tidningar och manualer
- Slitna lakan och sängkläder
- Kläder du inte längre använder
- Pocketböcker, dvd:er och cd-skivor

Glöm inte heller att förbereda en väska med kläder och hygienprodukter för första övernattningen i den nya bostaden.

Köp eller låna flyttkartonger

Se till att skaffa flyttlådor och börja packa dina saker i god tid. Om du ska anlita en flyttfirma brukar de ha kartonger att låna eller hyra ut. Annars kan du fråga i din mataffär om de har några lådor du kan få gratis. Försök att packa organiserat och märk alla kartonger på kortsidorna. Då vet du vad som finns i dem, även om de står staplade. En tumregel är att man behöver cirka en flyttkartong per kvadratmeter.

Boka flytthjälp

När du närmar dig flytt är det bra att fundera över om du behöver flytthjälp? I så fall kan det vara bra att ta in ett par offerter från olika flyttfirmor. Kanske räcker det med att familj och vänner hjälper till? I sådana fall är det alltid uppskattat att ha handlat mat och dryck till sällskapet som tack för hjälpen.

Obs, om du anlitar en flyttfirma är det viktigt att du har en försäkring som täcker eventuella skador ifall olyckan är framme.

Flyttstädning

Många tar in hjälp för att göra den riktiga flyttstädningen. Det kan vara skönt, då det finns så mycket annat att tänka på runt en flytt. Precis som med flyttfirman kan det vara bra att ta in ett par offerter från en rad olika städfirmor. Kom ihåg att du kan göra RUT-avdrag för både flytthjälp och flyttstädning.

Flyttstädningen är också källan till de flesta reklamationer i samband med köp. Träffa gärna säljaren i bostaden (någon dag innan tillträdet) och gå igenom städningen tillsammans.

Om du inte är nöjd måste du påpeka det på en gång, så att det kan göras en kompletterande städning eller att du får ekonomisk kompensation. Prata med mäklaren om ni inte kommer överens.

 

Inför flytten

Veckan innan flytt

- Genomgång av bostaden med säljaren – Boka tid med säljaren för att gå igenom bostaden. Kontrollera exempelvis städning, avläsning av el och vatten, översyn av eventuella skador som har skett efter kontraktsskrivningen samt att allt som tillhör bostaden/ingick i köpet finns kvar. Be även om att få en genomgång av exempelvis uppvärmningssystemet, ventilation och pumphus etc så det vet hur det fungerar.
- Planering inför flyttdagen  Sätt dig ned innan den faktiska flyttdagen och gör en planering. Det är mycket att hålla reda på under flyttdagen, oavsett om du flyttar själv eller tar hjälp av en flyttfirma
- Flyttanmälan – Skicka in din flyttanmälan till Adressändring. Myndigheter får information om din flytt via Skatteverket, men andra företag och organisationer skall också meddelas.
- Packa – Slutför packningen av bostaden. Ett tips är att inte packa kartongerna för tungt samt att märka kartongerna så att du vet vilket rum kartongerna ska till.
- El – Kontakta elbolaget för att se att allt är klart med el så att det fungerar när du flyttar in.
- Försäkringbolag – Dubbelkolla med ditt försäkringsbolag att din hemförsäkring är flyttad till din nya bostad samt att försäkringen täcker eventuella skador under flytten.
- Grannar – Prata med både dina nya och gamla grannar om att du ska flytta inom kort.

Dagen för flyttdagen

- Packa – Packa ihop det sista i bostaden.
- Övernattningsväska - Packa en övernattningsväska för första natten i den nya bostaden. Om du har barn får du inte glömma att packa lite leksaker och böcker så att de har saker att underhålla sig med. Glöm inte heller att du måste ha tillgång till köksgeråd samt hygienprodukter, såsom toalettpapper och tvål under flytten.
- Verktygslåda – Ställ fram verktygslådan så att ni vet var den finns på flyttdagen.
- Flytthandla – Inhandla mat och dryck inför flyttdagen. Det kommer bli en lång och tung dag så tänk på att handla så ni har ordentligt med energi att fylla på med.
- Vid vinter – Om det är vinter när ni flyttar är det en smart sak att åk till nya huset och skotta rent från snö samt sanda kvällen innan. Köp även folierad täckrulle och lägg ut på golvet för skydda det från den värsta snön som kommer att komma in och smälta i huset. Se även till att ha svabben förberedd.
- Övriga utrymmen – Ta gärna en tur i dina förvaringsutrymmen så att du inte har missat att packa något.

Flyttdagen

- Genomgång – Gå igenom bostaden samt övriga utrymmen en sista gång för att säkerställa att du inte har glömt något. Se även till att spisen är avstängd, fönstren är stängda och att inga lampor är tända.
- Töm diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare – Säkerställ att ni har tömt diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare på disk, tvätt och vatten.
- El & Vatten – Läs av din elmätare samt vattenmätare om du bor i ett hus.
- Post – Glöm inte att titta till postlådan/facket en sista gång innan du åker.
- Lås – Lås bostaden samt andra utrymmen.
- Inför flyttstädningen – Lämna nyckel till städfirman som ska utföra flyttstädningen av bostaden.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen