Gör rent din kaffebryggare så blir kaffet godare

De bästa husmorstipsen för att rengöra din kaffebryggare och göra ditt kaffe godare.

Att göra rent kaffekokaren med vinäger är ett bra sätt. Vinägern tar bort kalk och annat som har samlats i kaffebryggaren. Vinägern tar dessutom bort bakterier och eventuellt mögel som kan bildas. Problemet med att använda vinäger är att det kan vara svårt att få bort vinägern från bryggaren efteråt så att den ger en bismak till kaffet. 

Göra kaffebryggaren rent med ättika

Eftersom avlagringarna i en kaffebryggare består av kalk går det bra att göra rent kaffebryggaren med ättika. Fyll vattenbehållaren med lika delar vatten och ättika och sätt på värmen så att blandningen går genom kaffebryggaren ner i kaffekannan för att avlägsna avlagringar och bismaker. För att skölja bort ättikan gör du likadant en gång med vanligt rent vatten.

Gör rent kaffebryggaren med citronsaft

En ytterligare metod är att göra rent kaffebryggaren med citronsaft. Citronsaften är full av citronsyra som tar bort fett från kaffebönorna och eventuellt mögel. Du rengör genom att blanda en kopp med saften från en citron med varmt vatten. Häll blandningen i vattenbehållaren och låt lösningen verka några minuter innan du säter på värmen så att lösningen går genom bryggaren ner i kaffekannan. Avslutningsvis kör du ett par omgångar med vanligt vatten för att få bort smak och lukt från citronen.

Gör din kaffebryggare med bikarbonat eller bakpulver

Om du inte vill ha något som ger lukt och smak kan du göra rent din kaffebryggare med bikarbonat eller med bakpulver, som är en svagare variant. Bakpulver är ett giftfritt sätt att få bort både smuts och mögel. Du blandar fyra matskedar bikarbonat eller 0,5 dl bakpulver med 2 dl varmt vatten för rengöringen och rör om till dess bakpulvret är helt upplöst. Sedan rengör du kaffebryggaren genom att ”brygga” lösningen genom maskinen. Efterskölj gärna med en eller ett par omgångar rent vatten innan du gör kaffe efter rengöringen.

Gör rent din espressomaskin

Det är skillnad mellan att rengöra en kaffebryggare och en espressomaskinpå flera sätt. Behovet av att göra rent espressomaskinen är egentligen större eftersom kaffet är inne i själva maskinen på ett sätt som kan ge mer feta avlagringar från kaffet i en espressobryggare än i en vanlig kaffebryggare, där kaffet ofta är i någon form av filter utanför själva bryggaren. Även om man ofta kan göra rent espressomaskiner med metoderna ovan som bygger på vinäger, ättika, citronsaft eller bakpulver är konstruktionen av espressobryggare mer komplicerad och känslig. Därför är det viktigt att du läser manualen till din espressobryggare och säkerställer att den inte tar skada om du rengör den med teknikerna ovan. Oavsett vilken metod du väljer bör du alltid skölja espressobryggaren med rent vatten efteråt.

Fler husmorstips

Så här städar du med citron

Effektiv och miljövänlig rengöring med bikarbonat

Allt det här kan du göra rent med ättika

Gör rent hemma på ett enkelt, miljövänligt och billigt sätt med klassiska husmorstips

Städning med mikrofiberduk

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen