Höj värdet på din bostad

Med förvånansvärt små åtgärder kan du öka värdet på din bostad ordentligt. Att bostaden blir attraktivare ökar chansen till en framgångsrik försäljning. På en stark marknad handlar det om att få ett riktigt högt försäljningspris. På en svagare och mer selektiv marknad kan det vara skillnaden mellan att bostaden blir såld eller inte – i alla fall för det pris du vill ha. Här går vi igenom vilka detaljer som är värda att lägga lite extra kärlek på.

Det är fullt naturligt att man vill lägga allt fokus på det nya boendet och inte på att rusta upp det gamla som man skall lämna. Men med ett par enkla åtgärder kan du få värdet att stiga på bostaden du säljer. Då får du mer resurser att göra det fint i ditt nya hem i nästa steg! Att fixa till bostaden innan du säljer den leder till bättre fotografier - som ger fler besökare – som tycker mer om bostaden – så att de bjuder mer – så att försäljningspriset blir högre. 

KONTAKTA OSS

Få kontakt med en mäklare som är expert på just ditt område.

✶ Obligatoriska fält

Att fixa till bostaden kan påverkar slutpriset positivt

Bara en chans att göra ett första intryck

Vad är det som alltid lönar sig att förbättra? Hallen är ofta värt att fixa till då det är det första besökaren möts av. Får man ett positivt intryck av bostaden redan i hallen påverkar det intrycket av bostaden under resten av visningen. En liten och mörk hall ger ett betydligt trängre och mindre attraktivt intryck än en rymlig och ljus. Det lönar sig att satsa på bra belysning, måla väggarna i en ljus kulör, lacka golvet så att det reflekterar ljuset bättre och sätta gärna upp en spegel för att få mer ljus och en rymligare känsla.
– En bostad med skinande golv ger visningsbesökarna ett helt annat intryck. Om golven är slitna brukar värdet öka om man slipar upp dem, säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Färgsätt hemmet med nya kulörer och höj värdet på bostaden

Nymålet med neutrala färger

Oftast är det värt att måla slitna väggar med ny färg. Tänk på att för mycket mönster och starka färger ger ett rörigare och trängre intryck, så håll det enkelt och ljust. Potentiella köpare ska ha lätt att se sig själva i bostaden. Det blir lättare om väggarna är neutrala. Att måla går snabbt och brukar öka värdet på bostaden mycket mer än det kostar eftersom det är en jämförelsevis billig åtgärd som ger stor effekt.

Måla om skåpsluckorna för att ge ett nyare intryck av köket

Se över skåp och luckor

Kök är både dyrt och tidsödande att byta, men du behöver inte byta ut hela köket om det ser slitet ut. Satsa på att måla luckorna i en fräsch kulör eller lämna in dem på sprutmålning. Det brukar inte kosta så många tusenlappar att lämna in ett normalkök på lackering. Köket kan få ett nytt utseende genom att du byter handtag också på skåp och luckor. Att byta köksbänk och kakel eller glas som brukar finnas på väggen mellan diskbänk och väggskåp går snabbt och kostar inte heller så mycket jämfört med hur mycket det ger genom att köket känns fräschare.

Se över detaljerna i hemmet och byt ut det som är slitet

Se över detaljerna och rensa bostaden

Glöm inte att se över detaljer som kranar, toalettsits och duschdraperi. Det är enkla detaljer som inte kostar alltför mycket att byta ut, men som gör mycket för helhetsintrycket. Laga alltid saker som är trasiga i bostaden före visningen. Belysningen är också en viktig punkt som gör mycket för helhetsintrycket. Förstärk den gärna med fler lampor och välj starkare glödlampor än normalt.

Ha inte för mycket stora växter och annat i fönstren som hindrar ljuset att komma in i bostaden.

Plocka undan personliga föremål så som fotografier och hygienartiklar. Då blir det lättare för visningsbesökare att kunna se sig själva i hemmet.

Rensa bostaden inför visning

Rensa bostaden

Att plocka bort onödiga möbler och andra saker gör att bostaden känns rymligare. Det är viktigt på en visning.

– Grundregeln är att 25 procent av allt man har hemma ska bort till visningen. Allt för att få fram ljus, yta och rymd så att din bostad visas upp från sin bästa sida. Det måste finnas plats för visningsbesökarna att röra sig i bostaden utan att den känns trång, trots att det är fler människor där än normalt då, säger Erik Olsson.

Enkla tips som höjer värdet på bostaden

• Slipa och lackera slitna trägolv,
• Måla taket vitt och sätt ljus färg på väggarna så känns bostaden fräschare.
• Byt ut bänkskivor, handtag och köksbeslag. Byt gammalt kakel mellan diskbänk och väggskåp.
• Måla hallen i en ljus kulör och sätt upp en spegel för att ge känslan av rymd.
• Rensa bort möbler och andra saker för att få ett luftigt och rymligt intryck på visningen.

Homestyling

Du kan läsa mer om homestyling och förberedelser inför fotografering och visning här >

Hållbara förbättringsförslag

Du kan läsa mer om hållbara förbättringsförslag som är bra att göra i god tid före försäljning så att du själv hinner njuta av resultatet. 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen