Juridiska frågor när du köper eller redan äger bostad

För de flesta är ett bostadsköp det största och viktigaste köpet i livet. Se till att du är insatt i de juridiska effekterna av ditt köp så drömhemmet inte blir till en mardröm. I samarbete med Familjens jurist ger vi dig tips på vad du skall tänka på före och efter köpet.

Juridiska frågor innan du köper bostad

Det är viktigt att du vet vilka juridiska och ekonomiska skyldigheter du har som köpare. Om ni är två som köper bostaden och har gått in med olika stora insatser är det smart att upprätta ett skuldebrev där det tydligt framgår vem som betalt vad. Är ni sambor rekommenderar vi även att ni skriver ett samboavtal.

Det är inte ovanligt att man tillsammans med en vän eller syskon äger till exempel ett fritidshus. För att säkerställa att man delar lika eller i alla fall är överens om vem som ansvarar för vad så kan ett samäganderättsavtal skrivas. Samäganderättsavtalet tydliggör vem som har ansvar för vad i bostaden.

Ska du som förälder hjälpa ditt barn med kontantinsatsen? Om du har fler än ett barn är det bra att tänka igenom hur denna hjälp påverkar arvet i framtiden.

Juridiska frågor när du redan har köpt och äger en bostad

Det är alltid är bäst att se över juridiken innan köpet, men bättre sent än aldrig. Det kan vara bra att träffa en jurist efter köpet för att tänka igenom din situation också.

Familjens Jurist får ofta frågor om vilka rättigheter en köpare har vid fel i bostadsrätt eller fastighet. Säljaren ansvarar för fel i bostadsrätt i två år och för fel i fastighet i tio år efter köparens tillträde. Utgångspunkten är att bostaden köpts i det skick den faktiskt var i vid undertecknandet av köpekontraktet. 

Om du misstänker ett fel i din bostadsrätt kan du göra Familjens Jurists kostnadsfria test för att snabbt och enkelt få vägledning och en rekommendation på hur du kan ta ärendet vidare.
De hjälper även till om du som säljare blir kontaktad med anledning av detta. Då tittar de på felet och granskar vem som bär ansvaret.

Prata med en jurist

På Erik Olsson rekommenderar alla som köper en ny bostad att prata med en jurist, helst innan köpet. Därför får du som är kund hos oss en gratis analys av din juridiska situation med fokus på bostads- och familjejuridik. Här kan du läsa mer om vad vi erbjuder  om du bor i Göteborg respektive om du bor i övriga Sverige.

Tillbaka till toppen