6 stylingtips för balkongen

Vi har frågat stylisten Linda Johansson på Nood Stockholm hur man kan inreda sin balkong på ett smart och effektivt sätt.

Nätta möbler

Det är viktigt att anpassa möbler efter balkongens utformning. Inred gärna med nätta möbler för att balkongen ska kännas rymlig. Om du övermöblerar din balkong blir det automatiskt svårt att röra sig där. Om du har en medelstor balkong kan du med fördel placera den lilla matgruppen i ena hörnet och en liten tvåsittsoffa i det andra hörnet vilket skapar mer golvyta i mitten av balkongen. På så sätt har du en avdelning där du kan äta och jobba medan du samtidigt har loungehänget där du kan pausa eller sitta efter arbetsdagens slut.
– Vi kallar det Covid-balkongen. Du ska kunna arbeta, ta lunchrast och chilla där. Allt i ett, svarar Linda Johansson.

Balkongen är stylad av Nood Stockholm. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Skapa stämning med rätt belysning

Belysningen är viktigt för att skapa en mysig stämning. Kombinera gärna en ljusslinga hängandes på räcket med ljuslyktor och levande ljus för att skapa en inbjudande och mysig känsla. 

Ge växterna rätt plats

Placera växter i piedestaler och balkonglådor så att de frigör yta på golvet. Det skapar en känsla av rymd som man vill åt. Det finns även växter som går att hänga eller krukor som man hakar på balkongräcket. Ju mer du ställer på golvet, desto mer trång kommer din balkong att kännas.


Balkongen är stylad av Nood Stockholm. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Tänk enhetligt

Baserat på vad du har för grundfärg på balkongen, som exempelvis ett svart räcke, välj gärna belysningsslinga och blomlådor i svart också, vilket harmoniserar bättre och ger ett lugnare intryck för ögat. Utgår man från en lugn grund så kan man välja vad man vill att ögat ska dras mot, exempelvis en färgglad växt eller några kuddar som poppar. Något som många kanske glömmer bort är att skapa en fin grund på balkongen av trall istället för den trista betonggrunden. Välj gärna en kulör som harmoniserar med den övriga inredningen, välj till exempel ljust trä om möblerna är ljusa.

Balkongen är stylad av Nood Stockholm. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Textilier mjukar upp

För att skapa en ombonad känsla är det viktigt att inreda med mysiga filtar, kuddar och gärna en fin matta. Det finns många bra och tåliga utemattor från bland andra Ikea. Väljer du naturmaterial får du vara beredd på att mattan inte håller sig fräsch lika länge.

Planera sittytan efter läget

Kolla hur solen ligger och vad du har för behov. Vill du äta frukost i morgonsolen? Då kan det vara smart att placera det lilla matbordet mot solen.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen