Så stylar vi våra hem 2021

Att framhäva möjliga arbetsplatser och fokusera ännu mer på balkonger och uteplatser är två tydliga stylingtrender vi ser i år. Självklart har året med pandemin påverkat. Med hjälp av stylisten Linda Johansson på Nood Stockholm, som står bakom flera av våra stylade bostäder på Erik Olsson Fastighetsförmedling, har vi listat årets främsta trender inom homestyling.Efter drygt ett år med pandemin har mycket i vår vardag förändrats. Det märks såklart även i våra bostäder. Behovet av större bostadsyta har ökat för många och det är orsaken till varför de större bostadsrätterna och villorna har haft de största prisökningarna under året. När det kommer till homestyling har det i år varit viktigt att visa på vilka möjligheter ett hem kan erbjuda i en tid då hemarbete är normen för många genom att styla minst en och gärna två arbetsytor. Dessutom har det varit extra viktigt att visa att bostaden har en balkong eller uteplats eftersom behovet att kunna sitta ute utan att lämna bostaden har varit extra stor i år.

Hemmakontoret får huvudrollen

De flesta spenderar mer tid i hemmet och i och med det blir hemmet allt viktigare, både när det kommer till funktionalitet och att det ska kännas hemtrevligt och fint. Många väljer att styla en hemmakontorplats eftersom det är viktigt att visa på möjligheterna när man ska sälja sin bostad. Det kan till exempel vara att man ser att det går att sitta i en walk in closet och jobba medan den andra kan sitta i köket. Det gjordes inte lika ofta förr. Några kreativa lösningar folk använder är att ha skrivbordet i en walk in closet, en arbetsskiva i garderoben, att man nyttjar hallen och ställer in ett smalare skrivbord eller har ett vägghängt skrivbord i hallen som man enkelt kan fälla upp, eftersom man inte behöver ha tillgång till hemmakontoret hela tiden.

Inne med uteplatser

En annan viktig trend är att uteplatserna och balkongerna har fått ett större fokus sen pandemin. Det blir ett extrarum under sommarhalvåret. Många väljer att flytta från en etta till större lägenhet med balkong. Folk värderar en uteplats på ett helt annat sätt idag och därför vill säljaren visa upp dom här ytorna mer. Det är viktigt att optimera ytan och att möblera den rätt. Det ska vara funktionellt med många sittplatser och självklart vill man även tillföra mycket textilier, ljuslyktor och växter för att skapa en hemtrevlig känsla. Ofta väljer man balkongbilden som förstabild på Hemnet eftersom man vet att den lockar mest.

Naturmaterial och färger

Det är mycket naturmaterial och trä både i inredningsvärlden och i stylingvärlden. Det skapar den ombonade känslan man är ute efter. Det har varit mycket beigea toner i olika nyanser under en tid, men nu kommer det mer färger och kontraster igen. Färgerna i inredningen kommer ofta tillbaka lagom till våren. Generellt sett är det en personlig styling som gäller i år. Man kan få in de flesta färgerna som man gillar, som till exempel blått, lavendel, grönt och rostfärgat. Allt är tillåtet!
– Vi på Nood Stockholm försöker alltid att få ihop stylingen genom att se på bostadens anda, den personliga stilen samt målgruppen man vill nå. På så sätt blir det en mer personlig stil vilket är roligare än att varje bostad ser likadan ut, säger Linda.

Detaljer som gör skillnad

Naturliga material som trä, keramik, sten, torkade växter, torkade strån och en minimalistisk stil är populärt. Att ha få saker framme, men att välja rätt saker är viktigt.
– Ibland stylar vi helt tomma bostäder och ibland stylar vi bebodda bostäder. I de senare kan man hitta häftiga saker hemma hos folk som får blir den personliga ”huvuddekoration” och får stå på en A-yta. Åter igen, det är det personliga som är trendigt, inte bara en färg och en stil, säger Linda.'

Uppdukade frukosttrenden

Att det ser ut som att någon bor i bostaden är fortfarande aktuell. Det man är ute efter är den ombonade känslan. Vi köper inte en bostad efter förnuft. Man har bara 15 minuter på sig att göra sitt livs största köp, då är känslan när man befinner sig i bostaden jätteviktig. Målet är att spekulanterna ska känna ”här vill jag bo”. Ambitionen är att sälja drömmen om att ”här på balkongen kan jag sitta en sommarkväll”. Det är inte lika mycket uppdukade bord, utan mer att skapa levande hem som är grejen.

Tips för dig som funderar på att anlita en stylist
– Ska man satsa på styling, ska man göra det hela vägen och inte bara piffa lite på ytan. Det är viktigt att optimera hela bostaden, något både mäklaren och vi stylister kan ge råd kring. Vilka usp:ar har just din bostad? Det är just det vi på Nood Stockholm är proffs på att ta fram. Man blir väldigt lätt hemmablind och tänker ”Den här som är så fin! Den har alltid stått här”. Möblerna ska visa hur man nyttjar bostaden till max, hur mycket som får plats, samtidigt som man vill framhäva golvyta och luftighet. Ofta möblerar vi efter fotovinklarna, svarar Linda.

Lönar det sig alltid att styla bostaden?
– Gör man alla rätt får man absolut tillbaka pengarna eftersom man får ett större intresse på Hemnet vilket leder till fler spekulanter och ofta till fler budgivare. Man brukar säga att ett extrabud är värt allt emellan 20-100 000 kronor beroende på bostaden, avslutar Linda med.

Fem tips när du ska styla bostaden

1. Lyssna på mäklarens och stylistens råd

2. Kolla på stylistens referensbilder

3. Välj inte minsta stylingen utan optimera hela bostaden

4. Städa hemmet ordentligt före stylingen

5. Laga, måla och fixa saker i bostaden. Det är de små detaljerna som gör stor skillnad.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen