Skapa julstämning med växter

I samarbete med Plantagen berättar vi om olika trender för inomhusväxter och odling under 2023 från deras rapport Växttrender. Här fokuserar vi på hur växter förhöjer julkänslan.

När julen närmar sig är vi många som vill göra det extra fint hemma. I oroliga tider brukar man säga att behovet av trygghet ökar. Som en effekt av det förväntas vi gå en mer avskalad jul till mötes i år – back to basic. Runt Jul brukar vi bli lite snällare också. Ofta ser man att det säljs en större andel ekologisk julskinka än vad det säljs ekologiskt kött annars. Nu ser man att ekologiska julgranar efterfrågas mer. Samtidigt gör sänkta reallöner och oro för kommande lågkonjunktur att priset är den viktigaste faktorn när vi väljer julgran i år. Förra året var granens utseende det viktigaste.

När det gäller blommor gör suget efter tradition och trygghet at traditionella julblommot fortsätter att dominera, även om det bubblar upp lite nya trender då och då.

Växter hjälper sig att skapa julstämning hemma

Över 40% tycker att julväxter är det bästa sättet att skapa julstämning. Hela 50% tycker att julgranen är det som skapar mest julstämning. Utöver växter är olika typer av julbelysningar det som skapar mest julstämning enligt de flesta. Eftersom vi spenderar mycket tid hemma under den kalla och mörka vintern blir det extra viktigt att vi trivs hemma.

Växter hjälper sig att skapa julstämning hemma

Över 40% tycker att julväxter är det bästa sättet att skapa julstämning. Hela 50% tycker att julgranen är det som skapar mest julstämning. Utöver växter är olika typer av julbelysningar det som skapar mest julstämning enligt de flesta. Eftersom vi spenderar mycket tid hemma under den kalla och mörka vintern blir det extra viktigt att vi trivs hemma.

Julkänsla i ett litet hem

Rumsgranar – en mindre variant av julgranar – är ett bra sätt att skapa julstämning om man bor litet. Hela 20% av yngre mellan 18 – 29 år säger att rumsgranen är den julväxt de tycket bäst om. Bor du riktigt litet kan du sätta upp julbelysning i en monstera eller någon annan stor grön växt du redan har hemma.

Julgranen glittrar mindre men luktar mer

De senaste åren är det fler och fler som vill ha en klassisk rödgran i stället för den modernare, ock lite plastigare kungsgranen. Rödgranen är den klassiska grantypen vi har i våra svenska skogar som luktar så gott när du tar in den. Trenden att fler vill ha rödgranar beror förmodligen på en kombination av att vi vill ha ett lågt pris och en traditionell gran som ger en känsla av trygghet och en härlig julstämning.

Fler yngre än äldre föredrar en riktig gran framför en konstgjord. Eftersom det främst är yngre som inte bara vill ha en riktig gran, utan en gran som är ekologisk dessutom, är det troligt att en större och större andel av våra granar blir ekologiska.

När det gäller julstressen är det dubbelt så många (20%) av de som upplever sig vara stressade passar på att köpa en gran en hel månad före jul jämfört med de som inte känner sig stressade.

Dofter är en viktig del av julupplevelsen

Dofter väcker ofta minnen från vår barndom. Det kan vara en viktig orsak till att vi ofta uppskattar julens dofter av gran, glögg, pepparkakor, nejlikor, apelsin, honung, ingefära, hyacinter och annat. Minna från barndomen skapar ofta en känsla av både tradition och trygghet. Över hälften av svenskarna säger att doften av blommor och växter väcker minnen hos dem. Eftersom du reagerar på dofter autonomt – automatiskt utan att du egentligen tänker på det – känner du ofta bara en känsla av välbehag när det luktar gott av dofter som du uppskattat som liten utan att du vet varför.

Traditionella julblommor är populärast

Julstjärnor fortsätter liksom tidigare år att toppa listan över svenskarnas favoritblommor på julen. Hyacinten och amaryllisen har bytt plats så hyacinten kniper andraplatsen. Blå hyacinter luktar mer än de rosa och vita hyacinter luktar minst. Att hyacinter luktar mindre nu än förr i tiden beror mest på att de är mindre och har färre blommande klockor på sig. Med ett par stora fina blåa hyacinter sprider sig doften av jul hemma.

Så här ser svenskarnas topplista över julblommor ut:

1. Julstjärna (23%)
2. Hyacint (21%)
3. Amaryllis (21%)
4. Julros (10%)
5. Rumsgran (9%)

Om Plantagens rapport Växttrender 2023

Sedan 2012 har Plantagen tagit fram den årligen återkommande rapporten Växttrender tillsammans med HUI Research. Rapporten bygger på en konsumentundersökning om växter och trädgård samt på intervjuer med en rad olika experter inom de områden som trenderna berör.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen