Så inreder vi våra hem med växter

Att förnya hemmet med nya härliga växter gör stor skillnad i ditt hem. Oavsett om du planerar att sälja din bostad och vill styla hemmet inför försäljningen eller om du planerar att bo kvar, så finns det flera anledningar att inreda med vackra växter.

De trendigaste växterna 2021

Ett hem med mycket växter skapar en ombonad känsla och gör att det känns hemtrevligt. Med hjälp av Plantagen kan vi lista vilka växter vi kommer att få se mycket av i inredningen under 2021.

Stora blad är den stora trenden

Växter med stora imponerande blad hamnar snabbt i blickfånget. De finns i flera varianter som prickiga, tvåfärgade och med skulpterade blad, alla lika populära. Exempel på växter:

Peperomia

Peperomiorna ha ett väldigt fint bladverk och kan växa med rankor i amplar eller stå som de är i krukor. De finns i alltifrån mörkrött till ljusare grönt och i flera andra färger däremellan. Bladstorleken kan också variera mycket. Styla växten tillsammans med en grafisk tavla eller ställ den på en piedestal tillsammans med andra växter för en snygg effekt.

Caladium

Här bjuds det på färgprakt i bladverket i nyanserna rosa, röda, vita eller grönt. Framhäv detaljer i hemmet som kuddar, tavlor och lampor i samma färger eller låt växten bli det naturliga blickfånget i ett vitt och minimalistiskt hem. Växten bör stå ljust så att bladen får mer färg.

Lyckoklöver – Oxalis

En kontrastrik och purpurfärgad växt som är lätt att föröka. Ta upp rotknölarna på vintern, förvara dem därefter i en påse och väck dem till liv igen under våren. Lyckoklövern finns i flera varianter som du enkelt kan kombinera som du vill.

Kaktus är en trendig växt 2021

Kaktustrender sticker ut

Kaktusar och suckulenter har länge ingått i svenskarnas inredning. Det här året fortsätter kaktustrenden med skulpterade former och varierande storlekar. Om du väljer olika krukor blir din kaktussamling det stora blickfånget i bostaden. Exempel på växter:

Cowboykaktusen –  Euphorbia Cowboy

Cowboykaktusen är lättskött, stor och en karaktäristisk kaktus med flikigt bladverk och trekantiga stammar som för tankarna till ökenområden. Stammarna ser både mjuka och grafiska ut på samma gång. Växten passar både att stå själv i ett hörn eller tillsammans med andra bladväxter och kaktusar. Med en stor kaktus får man ha lite tålamod under de första åren. Det är först efter ett par år den brukar växa till sig ordentligt. Ställ den gärna ljust, plantera om den i en större kruka vartannat eller vart tredje år, och undvik att vattna för ofta. Våren och sommaren är kaktusen tillväxtperiod medan november till mars är viloperiod. Ställ kaktusen svalt under dess viloperiod, men under tillväxtperioden bör den få rikligt med sol.

Lättskötta och vackra växter 

Många efterfrågar växter som inte har så stora krav på vattning, läge och inomhusmiljö. Det finns flera växter som inte behöver särskilt mycket omsorg men som är väldigt fina i ditt hem.

Palettblad – Coleus

Palettbladen är en väldigt populär växt vilket är lätt att förstå då den är lättskött med vackra blad som trivs i soliga fönster. Växten kan bli väldigt hög och ge flera färgskiftningar i bladen. Det finns flera varianter i gula, vita, lila, rosa och gröna nyanser och alla skapar mycket liv till din inredning.

Begonia

Begonian är både lättskött och vacker tack vare sina bladverk och vackra blommor. Välj mellan forellbegonian med prickiga blad, rexbegonian eller kungsbegonian med sitt grönlila och imponerande bladverk.

Stora växter ger en tropisk känsla

Tropisk känsla med stora växter

Stora växter är en het trend under 2021. Träden eller de stora växterna kan med fördel kombineras med mindre växter alternativt stå själva i ett hörn som rummets främsta blickfång. Djungeltrenden passar lika bra i en lägenhet som i en villa. Exempel på växter:

Dieffenbachia

Dieffenbachian har kraftfulla blad som ser ut att vara målade med pensel i grönvitt och är en väldigt populär växt i år. Du kan antingen ha endast en som en vacker prydnadsväxt eller tillsammans med andra växter i en växtgrupp.

Yuccapalm - Yucca stem

Yuccapalmen är en lättskött växt som kan växa en hel del. Bladen är långsmala och växer uppåt och skapar en fin kontrast till andra växter som har rundare blad.

Du kan köpa växterna i exemplena ovan på Plantagen. Välj mellan hundratals olika växter med krukor och tillbehör som hjälper dig att lyckas. 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen