Så belyser du ditt hem bäst - 5 enkla tips som gör stor skillnad

Nu under de mörkaste månaderna är behovet av ljus större än någonsin. För dig som ska sälja bostaden är det extra viktigt att belysa hemmet på bästa sätt för att höja värdet på bostaden. Och du som planerar att bo kvar, men ändå vill ha det mysigt kan följa samma råd. Vi ger tips på hur du ljussätter 5 rum på bästa sätt.

1. Flera ljuskällor i vardagsrummet

Just nu är det många av oss som arbetar hemifrån, vilket ställer höga krav på god belysning. Om du arbetar i vardagsrummet är det viktigt att dagtid få till en bra belysning med hjälp av flera olika ljuskällor. Fördelen med flera olika ljuskällor är att det är enkelt att ändra om stämningen i rummet när mörkret lägger sig och du vill skapa en mysigare känsla. För att enkelt tona ner belysningen kvällstid är en dimmer smart.

Ett vanligt misstag är att placera armaturen mitt i rummet, för att lamputtaget sitter där. Många spotlights som sätts upp så kommer att blända människorna från alla håll eftersom ljuset riktas rakt emot dem. Ett effektivare sätt är att belysa väggarna och det lyckas du genom att sätta upp en belysningsskena närmare väggen. En lösning är att placera en belysningsskena i taket ungefär en meter från väggen. Därifrån riktar man spotlights på det som ska belysas, som till exempel en tavla, en fåtölj, en växt eller ett hörn vilket ger känslan av rymd. 

Lys upp vardagsrummet med flera olika ljuskällor

2. Riktad belysning i köket 

I köket är belysningen extra viktig för att man ska lyckas kunna laga mat och ha bra arbetsytor. Viktigast är att det finns bra belysning över bänkytor, spisplattor, köksöar och matplats. Använd gärna spotlights för att kunna rikta ljuset mot skåp och väggar och på så sätt lyckas belysa olika föremål och detaljer. Det blir en fin effekt när man reglerar ljuset mot till exempel köksbordet och där man lagar mat. Smalstrålat ljus skapar skuggor och ger ett liv i materialet och passar bäst när man ska presentera maten på bordet till exempel. Det kan till exempel vara från en pendelarmatur som hänger ner över bordet.

I köket är belysningen extra viktig för att man ska lyckas kunna laga mat och ha bra arbetsytor.

3. Få rätt effekt i badrummet

När det kommer till ljussättning i badrum är principen med spotlights i taket densamma som för vardagsrum. Effekten blir fin när man placerar spotlights rakt ovanför detaljer som handfat, över toastolen eller mot badkarsväggen. I badrum vill många också kunna sminka sig utan att få en massa skuggor i ansiktet, då passar det med en globarmatur eller en linjär armatur med frostad yta som lyser rakt framifrån på ansiktet. Här kan även dimmer vara ett bra alternativ för att kunna styra ljuset olika tidpunkter. Ett tips är att blanda ett rundstrålat ljus med ett smalstrålat ljus i badrummet. Spotlights har ett riktat smalstrålat ljus, där det blir intressanta skuggspel som lyfter material och glans. Med en glasglob på spegeln får du däremot ett mjukt rundstrålat ljus utan skuggar.

När det kommer till ljussättning i badrum är principen med spotlights i taket densamma som för vardagsrum.

4. Mysbelysning i sovrummet

I sovrum finns behoven att ha ett funktionsljus på klädförvaring och samtidigt skapa en mysig stämning i resten av rummet. Dimmer är därför en smart lösning även i sovrum. Det blir extra fint när man kan reglera om man till exempel vill ha mycket ljus över sängen eller fönstret. I sovrum kan man med fördel ha en taklampa nedpendlad över fotändan i sängen vilket skapar en mysig känsla, speciellt om man har en lampa med tygskärm. Rikta gärna ljus på gardiner som hänger vid fönster och lyft fram detaljer och utstickande färger i rummet. 

I sovrum finns behoven att ha ett funktionsljus på klädförvaring och samtidigt skapa en mysig stämning i resten av rummet.

5. En ljus och välkomnande hall

Belysningen i hallen är en viktig punkt som gör mycket för helhetsintrycket. Förstärk den gärna med flera ljuskällor och välj starkare glödlampor än normalt. I hallen har vi behovet att kunna se ordentligt, oavsett om det handlar om att hitta rätt kläder eller bilnycklarna i morgonstressen. Spotlights riktade mot det du vill kunna se underlättar mycket och skapar samtidigt ett behagligt ljus.

Belysningen i hallen är en viktig punkt som gör mycket för helhetsintrycket. Förstärk den gärna med flera ljuskällor och välj starkare glödlampor än normalt.

Tre vanliga belysningsmisstag

1. Att låsa sig till lamputtaget mitt i taket istället för att tänka nytt.

2. Köpa armatur efter utseende innan man tänkt över vilket ljus den ger.

3. Att ha för många eller för få ljuskällor och inte veta hur dessa ska användas.

Fem enkla tips att skapa bättre belysning

1. Placera skenor med spotlights ca 1 meter från väggen

2. Belys ett hörn för att ge känslan av rymd

3. Ha många ljuskällor för att bygga stämningar

4. Använd dimmer för att ljussätta olika tidpunkter

5. Låt funktionen för belysningen gå före val av armatur

Källa: Tara ljusdesign

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen