Checklista efter bostadsförsäljning

Grattis till din bostadsförsäljning! Bostadsförsäljningen kommer slutföras först vid tillträdet, men det finns saker som du redan nu kan förbereda för att vara redo inför flytten.

Checklista efter bostadsförsäljning

Inför tillträdet

Din mäklare bokar in ert tillträde med din och köparens bank enligt avtalad tillträdesdag och tidpunkt. Har du inte fått någon tid ber vi dig att kontakta din mäklare så att alla banker blir informerade i god tid. Tillträdet sker alltid på mäklarens kontor.

Det är viktigt att i god tid informera din mäklare om vilken bank du använder för bostadslån/konton samt om det sker någon förändring innan tillträdesdagen.

Preliminär likvidaräkning kommer att mailas ut till dig ett par dagar innan tillträdet. Kontrollera då att alla uppgifter ser ut att stämma och återkom för det fall justeringar ska göras.

Tillträdesdagen

På tillträdesdagen slutförs din bostadsförsäljning. Under tillträdet görs en genomgång av köparens och säljarens likvidavräkning samt köpebevis. Vid tillträdet utför även köparens och säljarens banker köpetransaktionen sinsemellan.

Att ta med på tillträdesdagen:
- Samtliga nycklar (bostad, postfack, förråd och tvättstuga)
- Eventuella inbetalningsavier till föreningen (reglering av månadsavgifter kan även hanteras på tillträdesdagen)
- Eventuell fullmakt och legitimation (meddela din mäklare i förväg)
- Eventuella inbetalningsavier till bostadsrättsföreningen
- Relevanta handlingar angående bostaden (Pantbrev, bruksanvisningar och manualer, garantier och kvitton på exempelvis vitvaror och maskiner)

 

Planera en flyttbudget

Det är viktigt att planera ekonomin inför din flytt. Dels för att kunna avgöra vad du behöver göra själv samt vad du har råd att ta hjälp med. Gå igenom alla kostnader, spara pengar om du har möjlighet och räkna med att flytten kan bli dyrare än vad du har tänkt dig.

 

Teckna eller flytta hemförsäkring

Det är en hel del administration när du ska flytta. En viktig sak är att flytta är din hemförsäkring. Det gör du genom att anmäla din flytt till ditt försäkringsbolag. Om du inte flyttar din hemförsäkring kan skyddet sluta gälla. Passa även på att se över hur mycket du betalar för din hemförsäkring och vad den innehåller.

Gäller försäkringen vid själva flytten? I vissa fall går det att teckna ett extra flyttskydd, vilket kan vara skönt om något skulle gå sönder när du flyttar.

 

Gör en flyttanmälan och adressändring

När du flyttar ska du skriva dig på din nya adress. Det gör du genom en flyttanmälan till Skatteverket som sköter folkbokföringen. Skatteverket delar sedan med sig av din nya adress till olika myndigheter och företag. För att vara riktigt säker på att du inte missar något viktigt brev kan du eftersända din post med hjälp av Adressändring.

 

Avtal & Abonnemang

Du kan redan nu börja ordna bland dina avtal samt teckna nya avtal som du kommer behöva i din nya bostad: 

Säg upp elen & teckna ett nytt avtal

När du flyttar från en bostad bör du säga upp ditt elnätsavtal på den gamla adressen. Gör det så fort du vet att du ska flytta. Detta för att slippa betalningsansvar för elen i din gamla bostad. Kom ihåg att du alltid har rätt att säga upp ditt elavtal när du flyttar. Även om du har bundit upp dig över längre tid.

För att elen ska fungera i din nya bostad behöver du teckna ett nytt elnätsavtal. Det gör du med den leverantör som äger elledningarna i det område dit du ska flytta. Sist men inte minst behöver du flytta över, eller teckna ett nytt elavtal. Det kan du göra med valfritt elhandelsföretag.

Vi samarbetar med Rebel Elhandel. Gör klart med elen i god tid så får du hjälp med:

- All administration kring anmälan av elen
- Att elen fungerar från tillträdesdatumet 
- Elavtal med prisgaranti från start

 Till Rebel

Flytta vatten, avlopp och sophämtning (om du har sålt ett hus)

Om du bor i hus måste du säga upp ditt VA-avtal. Kontakta kommunens VA-avdelning senast en vecka innan flytt. Samma sak gäller för sophämtningen. Kontakta kommunen i god tid, så slipper du betala för sophämtning för ditt gamla boende.

Säga upp eller flytta fjärrvärme och gas (om du har sålt ett hus)

Glöm inte att säga upp eller flytta ditt fjärrvärme- eller gasavtal från bostaden. Kontakta leverantören i god tid och meddela om flytten.

Övriga avtal och abonnemang

Har du fler avtal och abonnemang som är kopplade till din bostad? Se över dessa, och ändra eller säg upp de avtal och abonnemang som du inte behöver framöver. Om du har köpt en ny bostad kan du informera de leverantörer som du avser att ha kvar att du ska flytta. Du kan även teckna nya avtal eller abonnemang på tjänster du behöver i din nya bostad. Det kan exempelvis vara:
- Bredband
- Kabel-tv
- Telefoni
- Larm
- Parkering
- Förråd

 

Ansök om ny skola/förskola

En viktig punkt på vår checklista är om du ska flytta till en ny stad eller nytt område och behöver byta skola eller förskola. Då är det bra att vara ute i god tid eftersom det kan vara kö till platserna.

 

Flytta & Flytthjälp

Inför den faktiska flytten finns det en del saker att fixa.

Börja flyttstäda och rensa ut i tid

Om du har bott på samma ställe under många år brukar man ha hunnit samla på sig en del saker. Därför är det ett bra tillfälle att rensa ut hemmet när du ska flytta. Börja med att rensa ut källare eller vind. Där har du antagligen en del prylar som du kan göra dig av med. Släng, sälj eller skänk dina saker till välgörande ändamål, t ex Stadsmissionen som vi samarbetar med i samtliga av våra regioner.

Här är några exempel på saker du kan göra dig av med:

- Porslin och köksredskap du inte använder
- Gamla papper, tidningar och manualer
- Slitna lakan och sängkläder
- Kläder du inte längre använder
- Pocketböcker, dvd:er och cd-skivor

Köp eller låna flyttkartonger

Se till att skaffa flyttlådor och börja packa dina saker i god tid. Om du ska anlita en flyttfirma brukar de ha kartonger att låna eller hyra ut. Annars kan du fråga i din mataffär om de har några lådor du kan få gratis. Försök att packa organiserat och märk alla kartonger på kortsidorna. Då vet du vad som finns i dem, även om de står staplade. En tumregel är att man behöver cirka en flyttkartong per kvadratmeter.

Boka flytthjälp

När du närmar dig flytt är det bra att fundera över om du behöver flytthjälp? I så fall kan det vara bra att ta in ett par offerter från olika flyttfirmor. Kanske räcker det med att familj och vänner hjälper till? I sådana fall är det alltid uppskattat att ha handlat mat och dryck till sällskapet som tack för hjälpen.

Obs, om du anlitar en flyttfirma är det viktigt att du har en försäkring som täcker eventuella skador ifall olyckan är framme.

Flyttdagen

Sätt dig ned innan den faktiska flyttdagen och gör en planering. Det är mycket att hålla reda på under flyttdagen, oavsett om du flyttar själv eller tar hjälp av en flyttfirma.

Ett tips är att förbereda både mat och snacks till flyttdagen.

Glöm inte heller att du måste ha tillgång till hygienprodukter, såsom toalettpapper och tvål under flytten.

Flyttstädning

Många tar in hjälp för att göra den riktiga flyttstädningen. Det kan vara skönt, då det finns så mycket annat att tänka på runt en flytt. Precis som med flyttfirman kan det vara bra att ta in ett par offerter från en rad olika städfirmor. Kom ihåg att du kan göra RUT-avdrag för både flytthjälp och flyttstädning.

Flyttstädningen är också källan till de flesta reklamationer i samband med köp. Ett tips är att träffa köparen i bostaden (någon dag innan tillträdet) och gå igenom städningen tillsammans.

 

Inför flytten

Veckan innan flytt

Planering inför flyttdagen –  Sätt dig ned innan den faktiska flyttdagen och gör en planering. Det är mycket att hålla reda på under flyttdagen, oavsett om du flyttar själv eller tar hjälp av en flyttfirma
- Flyttanmälan – Skicka in din flyttanmälan till Adressändring. Myndigheter får information om din flytt via Skatteverket, men andra företag och organisationer skall också meddelas.
- Packa – Slutför packningen av bostaden. Ett tips är att inte packa kartongerna för tungt samt att märka kartongerna så att du vet vilket rum kartongerna ska till.
- El – Kontakta elbolaget för att se att allt är klart med el så att det fungerar när du flyttar in.
- Försäkringbolag – Dubbelkolla med ditt försäkringsbolag att din hemförsäkring är flyttad till din nya bostad samt att försäkringen täcker eventuella skador under flytten.
- Grannar – Prata med både dina nya och gamla grannar om att du ska flytta inom kort.

Dagen för flyttdagen

- Packa – Packa ihop det sista i bostaden.
- Övernattningsväska – Packa en övernattningsväska för första natten i den nya bostaden. Om du har barn får du inte glömma att packa lite leksaker och böcker så att de har saker att underhålla sig med. Glöm inte heller att du måste ha tillgång till köksgeråd samt hygienprodukter, såsom toalettpapper och tvål under flytten.
- Verktygslåda – Ställ fram verktygslådan så att ni vet var den finns på flyttdagen.
- Flytthandla – Inhandla mat och dryck inför flyttdagen. Det kommer bli en lång och tung dag så tänk på att handla så ni har ordentligt med energi att fylla på med.
- Vid vinter – Om det är vinter när ni flyttar är det en smart sak att åka till nya huset och skotta rent från snö samt sanda kvällen innan. Köp även folierad täckrulle och lägg ut på golvet för skydda det från den värsta snön som kommer att komma in och smälta i huset. Se även till att ha svabben förberedd.
- Övriga utrymmen – Ta gärna en tur i dina förvaringsutrymmen så att du inte har missat att packa något.

Flyttdagen

- Genomgång – Gå igenom bostaden samt övriga utrymmen en sista gång för att säkerställa att du inte har glömt något. Se även till att spisen är avstängd, fönstren är stängda och att inga lampor är tända.
- Töm diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare – Säkerställ att ni har tömt diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare på disk, tvätt och vatten.
- El och vatten – Läs av din elmätare samt vattenmätare om du bor i ett hus.
- Post – Glöm inte att titta till postlådan/facket en sista gång innan du åker.
- Lås – Lås bostaden samt andra utrymmen.
- Inför flyttstädningen – Lämna nyckel till städfirman som ska utföra flyttstädningen av bostaden.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen