Därför mår du bra av musik i hemmet

Vårt hem ska vara den plats där vi kan varva ner och koppla av från omvärldens krav och buller. Men också den plats där vi fyller på med energi och piggar upp oss själva för att komma i stämning. Många människor gör det med MUSIK!

Denna artikel publiceras i samarbete med MusikBojen.

Tänk dig till exempel en av de där morgnarna när det känns närmast oöverstigligt att ens komma ur sängen. Men du måste. Om du då sätter på en låt med driv i tempot och hög energi, så kommer kroppen snart att vakna. Rytm är en av de faktorer i musik som påverkar oss mest, men även musikens klang, dynamik och intensitet bidrar till att hela nervsystemet engageras. Hjärnan och hormonsystemet aktiveras.

Om du tvärtom har svårt att varva ner och somna, behöver du en annan typ av musik. Då kan du pröva musik som går i ett lugnt tempo (60-80 bpm), och har en jämn och förutsägbar dynamik och melodi. Några tips kan vara Arvo Pärts Spiegel im Spiegel eller Erik Saties Gymnopédie no 1 om du gillar klassisk musik, eller Nils Landgrens skönt vaggande version av Moon River om du är mer åt jazz-hållet. Det är bra om det inte är för många instrument eller för ”slamrig” ljudbild när du ska varva ner. Däremot spelar det ingen roll vilken stil eller genre du väljer.

– Musik är en djupt personlig historia, säger Katarina Lindblad, musikterapeut och fil.dr i musikvetenskap. Det finns ingen speciell låt eller tonsättare som fungerar lika för alla. För någon är det Håkan Hellström som gör livet värt att leva, för någon annan Pavarotti. Forskning visar att det är den musik vi tycker om och kan identifiera oss med, som ger den bästa effekten.

Musik kan också ”möblera om” stämningen i ett rum och påverka det som sker i rummet. Tänk bara på hur du iscensätter rummet inför en date: kanske dämpar du belysningen, tänder levande ljus, plockar bort tidningar, smutsiga strumpor och andra lösa prylar. Och så musiken som kronan på verket, just den musik som du själv tycker om – eller ännu bättre, som du vet att din gäst älskar - och som du hoppas ska bidra till den perfekta stämningen och ge rätt förutsättningar för en lyckad kväll.  

Många människor använder musik som självterapi. Men visste du att musikterapi också finns som behandlingsform? Tillsammans med en musikterapeut kan både barn och vuxna med olika typer av sociala, psykiska eller fysiska utmaningar få hjälp att utforska och stärka sina resurser och utveckla nya handlingsmöjligheter. Musikterapi finns på barnsjukhus, särskolor och kulturskolor, inom BUP och vuxenpsykiatri, äldreomsorg och som psykoterapeutiskt behandlingsalternativ. Sedan 2018 arbetar stiftelsen MusikBojen för att samla in pengar och skapa möjligheter för barn och unga att få tillgång till musikterapi.  

Stiftelsen MusikBojen finansierar musikterapi på barnsjukhus, barnhabiliteringar, hem för vård eller boende (HVB-hem), Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP), ett skyddat boende och andra viktiga verksamheter runtom i Sverige. Detta är möjligt tack vare bidrag och gåvor från stiftelser, företag och privatpersoner. Läs mer på www.musikbojen.org.

Stöd MusikBojen via Swish 900 63 47. Din gåva, stor som liten, bidrar till att barn och unga i Sverige med traumatiska upplevelser, svåra sjukdomar, funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa kan få hjälp genom musikterapi. Stort tack på förhand!

 Erik Olsson Fastighetsförmedling medverkar på Affordable Art Fair med fotografer som har tagit bilder med temat ”detaljer”. Hela intäkten för bilderna tillfaller MusikBojen. Läs mer här.

 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen