Förändra rummet med färg

Kortare, bredare, högre och längre. Att välja rätt färg till rummet är viktigt, men hur du målar olika väggar påverkar också hur rummet upplevs. Med hjälp av tips från Flügger får du veta hur.

Fondväggen förkortar

Ett avlångt rum kan upplevas som en korridor. Genom att måla en mörk färg på en av kortväggarna upplevs rummet som kortare. Det gör också att rummet upplevs som mer kvadratiskt och harmoniskt. Ett annat sätt att uppnå samma effekt är att måla mittendelen av en långsida i en mörkare nyans. Man lämnar alltså de yttersta delarna av långväggen ljusa eller omålade.

Smalare med motsatser

Ett brett rum upplevs som smalare än det egentligen är om två motsatta väggar målas i mörkare ton. Ibland är det bra för att skapa ett mer ombonat och mindre brett rum. Tänk på att när man inreder ett avlångt kök kan dock effekten bli den motsatta. Mörka skåp på två motstående väggar kan ge korridorkänsla.

Lågt i tak

I ett barnrum eller badrum kan det kännas mysigt om det inte är så högt i tak, utan mer som en koja. Takhöjden känns lite lägre om färgen på väggarna inte målas ända upp i taket. Den riktigt djärve kan måla golv och tak mörkare, medan väggarna får vara ljusa, för att få samma effekt. Men det är förstås lite krångligare att göra om ifall man ångrar sig.

Högt i tak

Ljus och rymt är någonting som de flesta eftersträvar i hemmet. Ett snabbt och enkelt sätt att skapa illusionen av större höjd i rummet är att helt enkelt måla väggarna randig. Man kan också måla en enda bred rand mitt på väggen för att ge liknande effekt. 

Källa: Flügger.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen