Så lyckas du med flyttstädningen

När du ska flytta ut från din bostad ingår det att städa ur den ordentligt innan nästa person flyttar in. För dig som vill få koll på vad som måste städas och hur, har vi i samarbete med Husmorstipset tagit fram den ultimata guiden.

Det är viktigt att flyttstädningen utförs noggrant, det är nämligen en sådan sak som köpare och säljare kan bli osams om annars. Köparen, som flyttar in i bostaden, vill ha det så rent som möjligt. Säljaren som betalar och flyttar därifrån kan försöka att komma lindrigare undan. Som säljare får man en tryggare affär om man inte gör köparen irriterad genom att lämna bostaden ostädad. Köper man tjänsten av ett städbolag brukar man få en garanti på att köparen är nöjd med städningen av städbolaget. En flyttstädning ger RUT-avdrag på 50% av arbetskostnaden inklusive moms. Väljer man att göra det själv är vårt tips att följa guiden nedan till punkt och pricka.

Packa först

Att börja packa innan du börjar städa är avgörande för att du ska lyckas. Då frigör du mycket utrymme som du behöver rengöra. En förutsättning för att kunna städa exempelvis garderober och kylskåp är att alla saker har plockats ut och förvaras. Vänta med att ta ur maten från kylskåpet till dess att du ska rengöra det. Matvaror som inte behöver hållas kalla, kan du däremot börja packa ner.

När du ska börja packa så startar du med saker som du inte använder så ofta. Se till att du har ett par ombyten kläder lättillgängligt så att inte alla kläder är nedpackade i kartonger. Packa därefter alla saker du inte behöver förrän du har flyttat in i din nya bostad, som exempelvis lampor, böcker och möbler. När alla tillhörigheter är packade kan du placera kartongerna på en plats där de inte står i vägen för din städning. Ett tips är att dammsuga ett tomt hörn i vardagsrummet och stapla dina kartonger där.

Damma av hyllor och prylar

Många brukar starta städningen med att dammsuga när det i själva verket är det sista som borde göras eftersom allt damm från resterande städning kommer falla ner till golvet. Starta därför städningen med att dammtorka alla hyllor, böcker, borden och köksbänken. Du bör i samma veva rengöra alla takhörn från spindelnät och andra orena saker som kan ha fastnat där.

Rensa och städa ur garderober

Du packar alla kläder du vill ta med, sorterar ut det som du inte använder och skänker till välgörenhet, och trasiga plagg lämnas till textilåtervinningen.

Guide till rengöring rum för rum

Allmänna utrymmen

Alla målade snickerier; dörrar, skåp, skåpluckor, lister, element och fönsterkarmar våttorkas och rengörs.

Borttagning av damm bakom element och synliga rördragningar samt i förekommande fall på skugglister, ventiler och väggar.
Fönster rengörs på alla sidor.
Garderober rengörs och våttorkas.

Rengöring av köket

Köket är ett av de rummen som tar längst tid att rengöra, mycket på grund av spisen och ugnen. Så se därför till att har ordentlig med tid när du tar dig igenom listan nedan:

Köksskåp våttorkas på alla sidor.
Kyl och frys avfrostas och rengörs, all lös inredning diskas.
På inbyggda skåp tas fronten bort för rengöring undertill.
Fristående skåp rengörs även på baksida.
Spis rengörs grundligt bakom och under.
Ugn och spisplattor rengörs.
Fläkt rengörs under och ovanpå, även det löstagbara filtret rengörs eller byts ut .
Diskmaskin rengörs grundligt inklusive bottensilen.
Diskbänk och -ho skuras.
Väggar våttorkas ovan och bakom spis samt ovanför diskbänk och kaklade ytor.
Övriga köksväggar tvättas från eventuellt spill och fläckar.
Fast armatur rengörs.

Rengöring av badrummet och toaletter

Det viktigaste är att börja rensa avloppet innan du gör rent resten av badrummet då denna avdelning står för en stor del av all samlad smuts. Det sista du bör städa är handfatet.

Handfat, badkar, duschkabin, toalett, blandare och kaklade väggar avkalkas och rengörs.
Fristående badkar rengörs även under och bakom.   
Golvbrunn rensas och rengörs.
Badrumsskåp och fasta armaturer rengörs.   
Målade väggar eller väggar med plastmatta avtorkas

Rengör tvättstugan

Tvättmaskin, torkskåp och torktumlare rengörs på samtliga åtkomliga sidor.
Tvättmedelsfack och filter rengörs.

Tvättho och bänkar rengörs.

Kaklade väggar våttorkas, övriga väggar dammtorkas.

Källare/vindsförråd

Töms på allt innehåll och sopas. 

Balkong och uteplats

Töms och sopas. 
Räcke torkas av.   
På inglasad balkong putsas dess fönster.

Glöm inte att när du flyttar ut från bostaden så ska du lämna den i bästa möjliga skick. Det är inte så trevligt för den som ska flytta in om det halvdant gjort.

Om du vill ha fler smarta tips på städning, besök gärna Husmorstipset där du hittar mängder av artiklar på samma tema!

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen