Så lyckas du med fönsterputsningen

Planerar du att sälja din bostad är det hög tid att fundera över fönsterputsningen. Ett hem med rena klara fönster gör stor skillnad för intrycket, både för fotografierna och på visningen. Vi har i samarbete med Husmorstipset listat vad du bör ha koll på inför fönstertvätten.

Behöver man fönsterputsmedel?

Det behövs inget medel för att dina fönster ska bli ordentligt rena. I de flesta delarna av landet är vattnet inte så hårt och då går det utmärkt att blanda hett vatten med några droppar diskmedel. Undvik gärna kemikalier, både för din egen hälsas skull men också för miljön.

Bästa tiden att putsa fönstren?

Man bör undvika att tvätta fönster när det är direkt solljus i fönstret för då torkar det snabbareän vanligtvis och kan resultera i fula fläckar. Det är bäst att tvätta en molnig eller mulen dag när solen inte gassar på hela tiden. Det brukar inte vara en så smart idé att tvätta fönstret när det är kallt ute och under minusgrader blir inte resultatet så bra.

Förberedelser

Fyll en hink med hett vatten och ett par droppar diskmedel. Ha en fönsterskrapa, trasa eller svamp tillgänglig och gärna ett par kökshanddukar. Doppa svampen eller trasan i hinken och gnugga därefter hela rutan. Se till att trasan eller svampen är fuktig men inte droppar.

Så går du tillväga steg för steg

Dra bort vattnet från fönstret med din fönsterskrapa, dra uppifrån och ner utan att pausa. Efter varje drag ska du torka av skrapan på en ren kökshandduk. Lämna en liten bit längst ner i botten på fönstret som är lika bred som skrapan. När du är klar med övre delen tar du ett sista drag längst ner så att allt är rent. Därefter är det dags att torka kanterna på fönstret torra med en ren kökshandduk.

Smarta redskap

Fönsterputsningen går bättre om du investerar i en riktig fönsterskrapa och inte använder en duschskrapa. För modell högre fönster finns det fönsterskrapor med teleskopskaft som gör att du lättare kommer åt den översta delen.

Så putsar du fönstren på vintern

Det går att tvätta fönsterna trots vinter. Då tillsätter du lite T-röd i vattnet och lagom dosering är 1 dl till en hink med vatten. Då förhindras att vattnet fryser till is medan du tvättar.

Så får du bort fläckar på fönsterna

Har det blivit kvar rester av färg eller maskeringstejp på dina fönster? Blöt då upp fläcken och skrapa bort fläcken med ett rakblad.

Obs: Använd alltid ett nytt rakblad för att undvika repor på glaset.

För fler smarta tips på städning i hemmet, besök Husmorstipset hemsida här.

 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen