Så rengör du altanen

Äntligen är värmen här och det är dags att flytta ut till uteplatsen, terrassen eller altanen (kärt barn har många namn). Men först finns det lite grundarbete att ta tag i innan du kan plocka fram utemöblerna och göra fint. Särskilt viktigt för dig som planerar att sälja. I samarbete med Flügger ger vi dig tips på hur du går tillväga steg för steg!

När de första solstrålarna är tillbaka väcks åter intresset att ordna fint på uteplatsen som har stått i vintervila. Träbrädorna brukar ha fått en del påväxt av alger och smuts som behöver göras rent först. Genom att göra i ordning tidigt på säsongen får du många långa dagar att njuta av resultatet. Ett annat plus är att genom att ta hand om uteplatsen och hålla den ren, förlänger du dess livslängd. Det rekommenderas att du tvättar träaltanen en gång om året och brädorna bör få en ytbehandling vartannat år.

För dig som planerar att sälja ditt hus är det extra viktigt att hålla altanen ren och fräsch inför visningen. Många spekulanter vill ha ett hus med altan så tar du hand om den ordentligt och vårdar den, kommer uteplatsen att attrahera ännu fler spekulanter.

En guide till hur du rengör din altan steg för steg:

1. Ta bort ytlig smuts och skräp med en spackelspade. Därefter tvättar du av träet med rent vatten. Det bästa är om du använder en grövre skurborste och skrubbar brädorna till dess att all beläggning har försvunnit. Ifall träet ser ut att ha rest sig på vissa ställen är ett tips att slipa ner med sandpapper.

2. Nu är det dags att applicera ett rengöringsmedel avsett för ändamålet. Se till att blanda enligt produktens anvisning och applicera med endera en lågtrycksspruta, borste eller pensel. Vänta i cirka 5-20 minuter innan du bearbetar träbrädorna med en borste så att smutsen helt löses upp. Därefter sköljer du med rent vatten tills alla rester av rengöringsmedlet är borta.

3. Stryk på ett lämpligt bekämpningsmedel med en borste eller pensel tills träet är fuktigt. Låt det verka under cirka 2-4 dagar och följ alltid anvisningarna på produkten.

4. Nu är det dags att ta bort rester av algborttagningsmedlet med en hårdare borste och tvätta ordentligt med rent vatten. Beroende på om underlaget tål det, kan du ta bort resterna med en högtrycksspruta. Läs på innan vad som gäller för just din uteplats.

5. Nu låter du träet torka. Därefter är altanen redo att behandlas med träolja eller färg för bästa möjliga skydd.

Har du snickerier som behöver målas eller ett rum du tänkt måla om? Just nu erbjuder vi dig som värderar din bostad med oss ett presentkort på färg hos Flügger för 500 kronor. Läs mer här och boka en fri värdering!

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen