Så skapar du ett ergonomiskt hemmakontor

Nu har det drygt gått ett år av hemarbete för många och det börjar märkas i rygg och nacke. Kanske saknar du en ordentlig arbetsstol, stor skärm eller ett höj- och sänkbart skrivbord vilket inte ger en lika bra arbetsställning som på kontoret. Vi har listat ett par åtgärder som kan göra skillnad för ditt hemarbete.

  1. Så skapar du ett ergonomiskt hemmakontor
  2. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

  3. 1. Ha skärmen på rätt höjd

Arbetar du med en bärbar dator är det viktigt att höja skärmen så att du inte har huvudet vinklat lite nedåt när du arbetar. En enkel lösning är att ställa en trave med böcker under datorn, koppla på ett tangentbord och mus. Se till att vinkeln med armarna längs bordsytan är 90 grader. Det bästa är om du kan få hem en stor skärm från din arbetsplats så slipper du problem med gamnacke.

  1. 2. Ta pauser och rör på dig

Nu när de spontana pauserna för kaffe och ärenden uteblir så blir dagarna mer monotona och stillasittande. Ha som rutin att röra på dig regelbundet hemma också, som att hämta kaffe och vatten mm. Ta för vana att ha alla telefonavstämningar stående eller gående i bostaden så får du in lite variation under arbetsdagen. Det är lika illa att stå upp och jobba i samma ställning som att sitta en hel dag, kroppen mår bra av variation.

  1. 3. Stretcha lite varje dag

Ta för vana att varje dag utföra några enkla stretchövningar för nacke och rygg för att hålla dig mjuk i kroppen och undvika nackspärr och gamnacke. Här finns ett par bra videor du kan inspireras av.

  1. 4. Investera i en pilatesboll

Om du primärt sitter och arbetar kan det vara smart att investera i en pilatesboll. Då tvingas kroppen att arbeta med coremuskelaturen som stabiliserar ryggen. Automatiskt kommer din hållning över axlarna och ryggen också att bli bättre. Du kan behöva sitta vid ett lägre bord med en pilatesboll beroende på storleken. 

Elfa hyllsystem som skrivbord

    1. Har du Elfas hyllsystem hemma blir det enkelt att fixa en skrivbordsdel i hemmet med valfri höjd på bordsskivan. Foto: Elfa

  1. 5. Stå upp och arbeta

Många saknar ett höj- och sänkbart skrivbord hemma men det går ofta att lösa. Har du en bokhylla med flyttbara hyllplan så kan du köpa en bredare hylla att ha som skrivbordsskiva och placera i rätt höjd. Ett annat alternativ är att använda strykbrädan som ståbord. Praktiskt då den tar väldigt liten plats hopfälld.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen