Skydda ditt hem från bränder

Snart stundar julen vilket är tiden på året vi tänder flest levande ljus i våra hem. Tyvärr drabbas många hem av bränder under december månad och orsaken är många gånger de levande ljusen. Vi har därför bett Brandskyddsföreningen om tips på hur man bäst skyddar sitt hem.

Rum med tända ljus på borden

Det är lätt hänt att glömma kvar levande ljus i en brinnande ljusstake. Eller att ljusen flammar upp och antänder en gardin till exempel. Det är oftast på dagen när det är ljust som vi glömmer att släcka ljusen. Se därför till att du och övriga familjemedlemmar har koll på hur ni hanterar levande ljus i hemmet.

Brandförebyggande råd inför julfirande

1. Gör det till en del av jultraditionen att särskilt kontrollera dina brandvarnare.

2. Överväg att byta ut levande ljus mot batteridrivna ljus.

3. Lämna inte levande ljus obevakade. En god regel är att den som tänder ljusen ansvarar för att släcka dem.

4. Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss.

5. Använd ljusstakar av keramik eller metall. Se till att ljuset står fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken. Tänk på var du ställer ljuset, så att till exempel inte en gardin kan fladdra till av vind- eller elementdrag och fatta eld.

6. Byt den gamla mossan i ljusstaken mot icke bränn bara dekorationer, till exempel vackra stenar eller snäckor. Då minskar risken för att det börjar brinna i ljusstaken.

7. Tänd aldrig levande ljus eller tomtebloss i en gran. Det kan snabbt börja brinna.

8. Se till att vattna granen kontinuerligt, vilket gör den mindre brännbar. Håll den avskild från heta ytor och andra tändkällor.

9. Elektrisk armatur och julgransbelysning ska ha rätt effekt (W) och släckas med strömbrytare eller genom att dra sladden ur vägguttaget. Skruva inte på glödlamporna – det kan bli glapp kontakt och bilda en gnista, en så kallad ljusbåge, som kan antända brännbart material. Ett bra alternativ är att koppla en timer till elljusstaken och julgransbelysningen.

10. Värmeljus ska bara placeras i hållare som är avsedda för värmeljus, som klarar värmen och har tillräckligt med lufthål.

11. Värmeljus ska aldrig placeras flera stycken bredvid varandra. De kan då bilda en stor låga som är svår att släcka.

För tips gällande utomhusbelysning läs hela artikeln här. Du kan också hitta mer information påBrandskyddsföreningens hemsida.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen