Så städar du upp efter julen

Att städa upp efter julen är tack och lov enklare än att städa inför julen. Fokus är att plocka bort dekorationer och julsaker och städa efter exempelvis besök av gäster. Det byggs upp damm och smuts under julhelgen, och när du inte har chans att städa under julen är det viktigt att ta itu med det efteråt. Med hjälp av Husmorstipset kan vi lista vad du behöver tänka på.

 Checklista

Även efter julen kan det vara bra med en checklista med punkter som är viktiga att hinna med. Det blir betydligt trevligare att återgå till vardagen när hemmet är i ordning än om det är stökigt och dammigt.

Plocka bort julprydnader

Det är dags att rengöra dekorationerna före förvaring. Börja med julgranen och kontrollera sedan resten av julsakerna. Om prydnadssakerna behöver dammas och torkas av, se till att rengöra dem innan du stoppar ner dem i lådor.

Förvaring

Se till att du har en låda där julsakerna kan ligga säkert så att de varken blir smutsiga eller går sönder till nästa år. Prydnadssaker och andra ömtåliga föremål kan du behöva linda in i papper var för sig för att de ska hålla längre.

Ta bort julbelysningen

Linda lamporna i en bit kartong eller ett hårt material före förvaring. Det kommer att säkerställa att lamporna inte trasslar in sig och gör det lättare att sätta upp nästa gång.

Dammsug hela huset

Dammsugning efter julfirandet brukar verkligen behövas, speciellt efter att man har haft gäster. Plus att granen brukar ha barrat en hel del så det har troligtvis krävts en del dammsugning emellanåt.

Rensa ut oönskade saker

Efter julen brukar det finnas högar med presentpapper och kartonger vilket gör att det ser rörigt ut i hemmet. Se därför till att köra till återvinningen så snart du har möjlighet för att bli av med allt skräp. Det brukar också finnas kvar mycket mat i kylskåpet, det är därför viktigt att hålla koll så att det inte blir gammalt.

Tvätta sängkläder, dukar och gardiner

När julen är över är det dags att ta bort juldukar och gardiner och tvätta allt. Det kan också vara välbehövligt att tvätta alla sängkläder, eftersom de har använts ett tag och samlat damm och smuts.

Vill du ha fler bra tips kring städning och rengöring? Besök Husmorstipsets hemsida här. 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen