Så städar du efter en renovering

En renovering innebär väldigt ofta att det kommer att vara kaos i hemmet under en tid. Med hjälp av Husmorstipset kan vi lista sju saker du bör tänka på för inför renoveringen för att undvika det värsta stöket.

 1. Täckplast/täckpapper

Oavsett om det är du själv som ska renovera eller ett företag så är det viktigt att använda skydd i hemmet. Dels för att undvika skador på golv och väggar, dels för att förhindra färgrester på golvet samt att det blir mindre att städa för dig efteråt. Diskutera med ett proffs om vilken variant som passar ditt hem och din renovering bäst.

2. Boende under tiden

Bestäm i god tid om du ska tillbringa tiden hemma under renoveringen eller bo hos släkt eller vänner. Det enklaste alternativet är oftast att vara borta under de dagar som renoveringen sker, eftersom det både kommer att vara hög ljudvolym i hemmet och rörigt medan arbetet är igång.

3. Skydda prylarna i ditt hem

En god idé är att ställa in ömtåliga föremål som TV, målningar, mattor mm i ett rum som inte är påverkat av renoveringen. På så sätt slipper du att prylarna täcks eller förstörs av damm. Ett alternativ är att du flyttar sakerna till ett hörn av rummet under renoveringen och täcker över dessa med skyddsplast eller en presenning. Ett sistaalternativ är att flytta prylarna mellan rummen allteftersom renoveringen fortlöper, dock tar detta alternativ mest tid.

4. Försegla garderober och dörrar

Har du exempelvis en inbyggd garderob som du inte kommer att renovera kan du fästa täckplast över eller tejpa och täta alla öppningar (med en tejp som inte skadar underlaget). På så sätt undviker du att allt damm tränger in i garderober och dörrar till rum som inte används under renoveringen.

5. God ventilation

Ha ordentlig ventilation medan arbetet fortgår i bostaden för att det inte ska bli lika dammigt efteråt samt att damm- och smutspartiklarna inte är bra att andas in. Ha fönstren öppna hela tiden om det är möjligt och du kan även investera i en HEPA-luftrenare som filtrerar bort mer damm och partiklar än en vanlig luftrenare.

6. Städa efter en renovering

När du har gjort alla förberedelser inför renoveringen kommer det att bli lättare att städa efteråt. Har arbetet utförts av ett företag så står de oftast även för städningen efteråt. Men det är sällan det gäller städning av övriga utrymmen som resten av hemmet, hall, hiss och entré.
Du kan välja på att endera göra städningen själv (och kanske med hjälp av vänner) eller att anställa en firma som är specialiserade på renoveringsstädning.

Så går du till väga steg för steg

Öppna alla fönster så att luftflödet är bra.

Sopa alla golv och väggar.

Torka av möbler uppifrån och ner så att dammet inte samlas där du redan har rengjort.

Använd en lätt fuktad trasa för att torka av väggarna. Torka av resterande prylar i hemmet med en våt trasa.

Dammsug gärna med en HEPA-dammsugare om möjligt, annars med en vanlig. Dammsug extra noggrant för att få bort allt damm i hemmet.

Efter att ha sopat, torkat av möbler och prylar och sedan dammsugit är ditt hem så gott som återställt.

 

7. Torka golven

Sista steget är att torka golvet i hela hemmet med varmt vatten med lite rengöring i som är lämpligt för golvet i fråga. Torka gärna två gånger för ett blankt och väldoftande golv. Nu återstår bara att ställa tillbaka alla möbler och prylar på dess rätta plats.

Vill du läsa fler smarta tips om rengöring och städning? Besök Husmorstipsets hemsida här.

Lycka till!

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen