Tips om att spara energi – både för miljö och plånbok

Det kan handla om den egna hushållsekonomin, om miljön eller att göra det svårare för Putin att använda energibrist i Europa som ett vapen i kriget mot Ukraina. Skälen att spara energi är många.

Sverige har till skillnad mot många andra länder inte några krav eller förhållningssätt kring vår energiförbrukning, men här kommer råd och tips om hur vi ska kunna minska vår energiförbrukning och energieffektivisera eftersom det är bra av så många anledningar. Det är förvånansvärt lätt att minska energiförbrukningen och prissättningen på elbörsen Nordpool fungerar så att priset går ner mycket även om förbrukningen bara minskar lite eftersom all el produceras baserat på elen som är dyrast att producera. Även att använda el när förbrukningen är lägre så att vi slipper de värsta konsumtionstopparna gör att elpriserna blir lägre genom att man slipper producera den dyraste elen för att klara topparna.

Här kommer en sammanställning av råd och tips från Energisparmyndigheten och några kraftbolag.  

Värme

Sänker du värmen med en grad minskar energiförbrukningen ungefär med 5 procent. Ta bort elementskydd och se till att stora möbler eller tunga gardiner inte står framför elementen. Möbler och annat som står framför elementen gör att värmen sprids sämre till resten av bostaden.  

Se över tätningslister runt fönster och dörrar. Har du gamla tätningslister är risken för värmeläckage stor. 

Utöver uppvärmning drar varmvatten också mycket energi. Hur länge, och hur ofta du duschar påverkar också energiförbrukningen mycket.

Elektriska saker

En TV på standbyläge har väldigt låg energiförbrukning, men har du äldre elektronik är det bättre att stänga av helt. Känn på laddare, är de varma förbrukar de ström. Använd grenuttag med avstängning för att lätt stänga av fler apparater samtidigt.

Ofta läser man uppmaningar om att byta vitvaror för att spara energi, men om man räknar den totala energiförbrukningen för tillverkningen av material, konstruktion och transport – i stället för att bara bry sig om den löpande elförbrukningen när produkten används – är det nästan alltid mer energisnålt och bättre för miljön att inte byta bort en fungerande produkt, även om den löpande energiförbrukningen kan bli lägre.

Belysning

Släck lampor i rum där ingen är och installera led-lampor. Har du äldre dekorationsbelysning är det bra att använda entimer, men om belysningen redan har led-lampor kan en timer dra mer el än själva belysningen eftersom led-lampor drar så lite el.

Tvätt

Fyll tvättmaskinen och välj en lägre temperatur. Det går åt ca 50 liter vatten till en maskintvätt, oavsett hur mycket du tvättar. Torktumlaren kräver mer energi än tvättmaskinen. Ofta går det åt tre gånger mer energi att torka kläderna än att tvätta dem, så häng upp så mycket tvätt som möjligt så den får lufttorka om det är möjligt. Mest energi sparar du om du vädrar kläderna i stället för att tvätta dem ibland. 

Kök

Det krävs mindre energi att diska en full maskin än att diska för hand. Kör fulla diskmaskiner och spola inte av disken i varmvatten innan du diskar i maskinen. Välj ett eco-program. Att diska för hand drar mer vatten och upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

Sätt lock på kastruller och använd vattenkokare om du har. Att koka med lock kan spara 30% av energin.

Tina fryst mat i kylskåpet så kyler kylan från det frysta resten av maten i kylen. Låt varm mat svalna innan den ställs i kylen eller frysen. Se till att ha rätt temperatur i kylskåp (+4) och frys (-18). Både kyl och frys drar mindre energi om de har god ventilation runt dem genom att du damsumer under och bakom, om det går.

Badrum

Stäng av eller dra ned golvvärme och handdukstork. Att värma ett golv på 20 kvadratmeter kan kosta 4.000 kronor per år. Köp ett par tofflor och dra ner golvvärmen. Om du stänger av golvvärmen är det viktigt att du vädrar ut för att få ner luftfuktigheten så du inte får fuktskador.

Att duscha är mer energisnålt än att bada. Du förbrukar ca 12 liter vatten per minut när du duschar medan det går åt ca 150 – 200 liter vatten för att fylla ett badkar. Duschen blir ännu energieffektivare om du duschar kortare, i lägre temperatur och byt gärna till ett snålspolande duschmunstycke.

Låt inte vattnet rinna när du tvålar in dig i duschen eller när du borstar tänderna, etc..

Boende i flerfamiljshus

Även om du bor i en lägenhet i ett flerfamiljshus är det viktigt att tänka på att den gemensamma förbrukningen. Boendekostnaden ökar om föreningen måste höja avgiften om kostnaden för uppvärmning, vatten och el ökar för mycket. Dessutom påverkas naturligtvis miljön och energibristen i Europa av onödig energiförbrukning även i flerfamiljshus. 

Ofta blir man överraskad över hur lätt det faktiskt är att minska energiförbrukningen på ett sätt som är bra både för miljön och plånboken. Årets hemstickade julklapp passar bra som skydd både mot sänkta reallöner och låga inomhustemperaturer. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen