Vilka egenskaper blir viktiga i framtidens boende?

I en tid då bostadspriserna stiger blir det allt viktigare att tydliggöra vilka egenskaper som är viktiga i ett boende. Det kan till exempel vara yteffektivitet, nära till kommunikationer eller själva läget på bostaden. Vi har frågat fyra experter vad dom tror kommer att  bli viktigast i framtidens boende.

I denna upplaga möter vi:

Erik Olsson, grundare Erik Olsson Fastighetsförmedling

Rahel Belatchew, Chefsarkitekt, VD och grundare av Belatchew arkitekter

Robert Boije, chefsekonom SBAB

Billy McCormac, PA-chef Prime

 

Vilka egenskaper blir viktiga i framtidens bostäder?

Erik Olsson, grundare Erik Olsson Fastighetsförmedling

Bostadspriserna blir högre och högre samtidigt som nya regler och restriktivare utlåning från bankerna gör det svårare att få låna pengar till en bostad som passar behoven man har. Den kombinationen gör att man måste prioritera hårdare bland sina olika önskemål för att få en bostad som uppfyller så mycket som möjligt av behoven man har för budgeten man har. Ofta varken kan eller vill man byta bostadsområde och tycker sig behöva ett visst antal sovrum. Storleken på rummen är däremot ofta av mindre betydelse. I det perspektivet kommer det att bli ännu viktigare med yteffektiva och flexibla planlösningar som gör att man kan tillfredsställa så mycket av de bostadsbehov man har på en begränsad yta så att budgeten räcker längre.   

 
Rahel Belatchew, chefsarkitekt, VD och grundare av Belatchew arkitekter

Boendet i storstäderna tror jag kommer att vara mer flexibelt. Vi gör inte längre boendekarriär, dvs bostaden är inte längre en investering utan just ett boende som vi har tillgång till på kort eller lång tid. Vi kanske hyr mer färdigmöblerat och byter bostad oftare och testar att bo i olika stadsdelar. Olika former av co-living / kollektivhus ser vi redan idag ökar i populäritet. I framtiden tror jag att vi kommer att se mer av det. Det ger oss möjlighet att dela på ytor vilket sänker kostnaderna och är dessutom mer hållbart, samtidigt som vi kan bli en del av en gemenskap.

 
Robert Boije, chefsekonom SBAB

Jag ser tre: (i) Teknik- (ii) klimat-, och (iii) ekonomismarta hem med tydliga synergieffekter mellan dessa. Tekniken blir en allt viktigare del av våra hem; från appar som – oavsett om vi är hemma eller inte – kan reglera värme och belysning till att styra ”Sigge”, robotdammsugaren som via en radar orienterar sig i huset (jo, min egen heter faktiskt Sigge – grannen mittemot har döpt sin till RUT efter RUT-avdraget). Klimatkrisen har redan krupit in i våra vardagsrum efter den dagliga nyhetsrapporteringen om detta. Vi kommer i större utsträckning efterfråga mer klimatsmarta byggmaterial och teknik som värmeåtervinning och solceller som sparar både klimat och ekonomi. Jag tror också att våra hem kommer att behöva bli mindre men smartare planerade. Det spar både miljö och pengar.

Billy McCormac, PA-chef Prime

När man diskuterar attraktivitet i förhållande till sin bostad tänker de flesta säkert på form och funktion. Och visst är dessa egenskaper viktiga. Men attraktivitet sträcker sig långt utanför husets fasader. Närhet till kommunikationer, gröna områden, restauranger, skolor och ett brett butiksutbud är inte sällan viktigare än själva bostaden – inte minst i de mer centrala delarna av staden. Musik- och kulturlivet är också extremt viktiga när det handlar om ett områdets attraktivitet. Men tyvärr stängs alltfler uteställen på grund av klagomål från närboende. Paradoxalt blir dessa områden då mindre attraktiva och dräneras av de kvaliteter som en gång lockade många. Mitt råd för att framtidssäkra attraktiviteten är att främja och värna om ditt lokala musik- och kulturliv.   

 

Vill du veta mer om bostadsmarknaden?

✶ Obligatoriska fält

Tillbaka till toppen