"Det var länge sedan nyproduktion var så här prisvärt"

Nu närmar sig priset för en nyproducerad bostad priserna för liknande begagnade bostäder. Det beror bland annat på att marknaden är försiktigare idag. Klas Pettersson, vd och försäljningschef på Erik Olsson Nyproduktion, berättar om nyproduktionsmarknaden, och spår framtiden.

Mellan åren 2014 och 2017 var marknadens betalningsvilja för nyproduktion, och att köpa på ritning, ofta betydligt högre än priset för en likvärdig befintlig bostad. Differensen, den vi kallar nyproduktionspremien, var så stor som 20 - 25 procent högre pris på toppen när marknadstron var som starkast. Idag är marknaden mer försiktig varför nyproduktionspremien inte är lika stor som tidigare. I vissa marknader är det ingen skillnad alls, eller rentutav en negativ skillnad. Nyproduktionspremien styrs mycket av marknadens tro om kommande års prisutveckling.

Personligen anser jag att priset bör vara något högre. Dels är det helt nytt och med garantier. Dessutom erbjuder mycket nyproduktion också lägenhetstyper och kvalitéer som kanske är en bristvara eller inte finns på begagnatmarknaden. Nyproduktion bygger yteffektivt, ofta på höjden och vid vatten eller mot grönområden. Idag finns dessutom mycket färdigställd nyproduktion med omgående eller snabbt tillträde, perfekt för den som inte vill eller kan vänta, men ändå värdesätter att bo nyproducerat. När man tänker på vad man får för pengarna är det länge sedan nyproduktion var så här prisvärt!

Nyproducerade bostäder

Vågar man köpa nyproduktion efter allt man har läst?

Det är naturligtvis väldigt tråkigt och vi känner för de personer och familjer som hamnat i kläm under den turbulens som varit efter prisnedgången hösten 2017. Men det finns också positiva aspekter i bakvattnet av vad som hänt. Dels pågår en utredning av konsumentskyddet när man köper nyproduktion genom Riksrevisionen. Branschen själv verkar också för tydligare avtal som anger hur stor avvikelse man måste acceptera avseende förseningar och annat. Det finns även andra initiativ som Trygg Bostadsrättsmarknad (Trygg BRF) som syftar till att öka transparensen, så det blir lättare att jämföra olika alternativ, för att hjälpa den som vill köpa en nyproducerad bostad att göra ett klokt val.

Man ska definitivt våga köpa nyproducerat. Men man ska vara noga i sitt beslut och man ska göra det genom en erfaren nyproduktionsmäklare. Att bygga bostäder är komplicerat, tar tid och det kan hända saker längs resan, både med bygget, och för dig som privatperson. Det tar lång tid för en fastighetsmäklare att bli erfaren och kunnig inom nyproduktion eftersom ett bostadsprojekt tar så lång tid. Precis som en person som behöver operera sina ögon, bör göra det hos en specialist och inte en allmänläkare, tycker jag att man ska köpa nyproduktion genom en specialiserad nyproduktionsmäklare.

Vad bör jag tänka på vid köp av nyproducerat?

Du ska köpa för att du har ett bostadsbehov och för att du vill bo med det läget i området och i just den bostaden. Om din kontantinsats i huvudsak kommer från en befintlig bostad du ska sälja är det viktigt att du har luft i din kalkyl och marginaler så att du kan fullfölja ditt köp om bostadspriserna är något lägre när det är dags att sälja den gamla bostaden. Priser på bostäder går upp och ner, men över tid är ett ägt boende ofta den bästa sparbössan man kan ha.

Vad tror du om framtidens nyproduktionsmarknad?

I takt med att den vanliga successionsmarknaden med begagnade bostäder återfått balansen har även efterfrågan på nyproducerat ökat igen. Många upplever nyproducerade bostäder som prisvärda och intresset för nyproduktion är starkt. Jag tror att nyproduktionspremien kan vända upp något i vissa områden. Trots det kommer det att dröja innan vi får tillbaka den smått kaotiska marknad vi upplevde för några år sedan, när även stora projekt på 100 - 200 bostäder kunde sälja slut på 6 månader, om vi ens kommer tillbaka dit. Nu tar det ungefär lika lång tid att sälja ett projekt som det tar att bygga det. Det är en återgång till hur det såg ut förr.

Tre åtgärder som kan stimulera nyproduktion och byggandet:

1. Långsiktiga blocköverskridande överenskommelser om bostadspolitiken.
2. Specifika lånelöften för köp av nyproducerat.
3. Att bankerna tillämpar det undantag från amortering som lagen medger vid köp av nyproduktion.

Om Erik Olsson nyproduktion

 

Erik Olsson Nyproduktion är en mäklarfirma som är specialiserad på försäljning av nyproducerade bostäder. Man förmedlar ca 1 000 nyproducerade bostäder per år. Det gör Erik Olsson Nyproduktion till en av de ledande mäklarna av nyproducerade bostäder i Sverige. Kontoren finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sedan starten 2004 har man varit engagerade i drygt 160 bostadsprojekt och hjälp fler än 12 000 familjer att förverkliga sina bostadsdrömmar. Tillsammans med Erik Olsson Fastighetsförmedling erbjuder Erik Olsson Nyproduktion en komplett helhetstjänst både för bostadsutvecklare och för den som letar nytt.

Pågående projekt

Här hittar du Erik Olsson Nyproduktions pågående projekt >

Tillbaka till toppen