Höj värdet med en stylad balkong

Äntligen är våren här och det är dags att inreda balkongen! Platsen vi spenderar en hel del tid på under sommarhalvåret och särskilt nu under rådande pandemi. Vi har talat med stylisten Linda Johansson på Nood Stockholm och med mäklaren Maria Rydingstam som ger smarta tips på hur man inreder balkongen på bästa sätt samt hur man kan höja värdet på bostaden genom stylingen.


Balkongen på Krukmakargatan 46 efter stylingen som är gjord av Nood Stockholm. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Oavsett om du planerar att sälja din bostad eller bo kvar, finns det all anledning att lägga lite extra kärlek på din uteplats. För dig som planerar att bo kvar efterfrågas ofta smarta tips att få till en mysig känsla på balkongen samt att man får plats. För dig som ska sälja kan det vara värt att anlita en stylist som gör det där lilla extra med din balkong som kan höja värdet på bostaden! 

När det kommer till balkonger så har de flesta som bor i bostadsrätt en mindre balkong, vilket gör att man måste tänka extra smart kring planeringen av möbler och växter. Därför har vi listat sex smarta tips på hur man får ut mest av sin balkong längre ner i artikeln.


Balkongen på Krukmakargatan 46 före stylingen.

Linda Johansson på Nood Stockholm har stylat många balkonger och vet hur man optimerar uteplatsen och får den att kännas välkomnande och mysig, allt för att locka fler spekulanter till visningen och därmed nå ett högre slutpris för bostaden.

Hur viktigt är det att styla balkongen inför visningen?
– Det är jätteviktigt. Balkongen är ofta med som förstabild på Hemnet. Sedan pandemin startade vill många gärna ha balkong. En smart optimerad balkong gör att spekulanter kan se sig själva sitta där med ett glas vin i handen och äta middag i kvällssolen. Det är just den drömbilden man vill skapa när man stylar en balkong. Vi lägger alltid extra fokus på a-ytorna i en bostad vilket är balkong och vardagsrum. Många kunder vill ha bilder i kvällssol också för att få mysiga stämningsbilder, vilket gör det extra viktigt med ljusslingor och lyktor, svarar Linda Johansson.

Balkongen är stylad av Nood Stockholm. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Vad kan en stylad balkong göra för slutpriset?
– Nyligen hade vi en trea som vi stylat till försäljning i Enskede som såldes väldigt snabbt. Två andra liknande bostäder i samma område låg ute samtidigt men såldes inte. Budgivarna och spekulanterna hade kommenterat att uteplatsen var så himla trevlig på denna bostaden. Mäklaren konstaterade att stylingen hade ökat försäljningspriset 200-300 000 kronor. På en av våra tidigare stylingar blev slutpriset två miljoner över alla mäklares värderingar av bostaden, denna förmedlades via Elin Klockarås på Erik Olsson Fastighetsförmedling. Gör man alla rätt så blir det riktigt bra! Allt handlar om att optimera sina möjligheter till en lyckad försäljning, svarar Linda Johansson.

Lönar det sig att anlita en stylist för att inreda balkongen och bostaden?
– Ja, det är nämligen lätt att bli hemmablind. Att man inte ser den potential som andra kan se. Vi stylister jobbar mycket med fotovinklar och är proffs på att få till en bra helhet. Även mäklarna brukar vara bra på att se möjligheterna i en bostad. När vi väljer möbler är de alltid nättare och ljusare för att visa potential och ljus. Jag tog själv hjälp av en stylistkollega när jag skulle sälja min bostad. Annars kan det lätt bli att man står där och säger ”Men den här som är så fin, den fick jag ju av mormor” skrattar Linda Johansson.

Frigör gärna yta från golvet för att skapa känslan av rymd på balkongen. Balkongen är stylad av Nood Stockholm. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Höj värdet på bostaden med upp till 10 procent

Maria Rydingstam är mäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling och är den som ska sälja bostaden som Nood Stockholm har stylat på Krukmakargatan.

Vad kan en stylad balkong göra för slutpriset?
– Det kan göra mycket. Överlag brukar man säga att en bostad som har balkong kan öka 10 procent i värde. Ibland kan balkongen till och med vara avgörande för om en bostad säljs eller inte eftersom många har balkong som ett krav och inte ens går på visningen annars. För att maximera värdeökningen är det viktigt att göra det bästa möjliga av sin balkong och få den att kännas som ett extrarum i bostaden. Därför är stylingen jätteviktig, svarar Maria Rydingstam.

Är behovet av balkong extra stort under pandemin?
– Balkonger är alltid populärt. Eftersom vi svenskar har en kort period av ljus under året vill vi kunna maximera den med ett extrarum ute. Under pandemin är många hemma mer och balkongen blir därför extra värdefull. Du kan till exempel bjuda hem en vän på middag och äta på balkongen, istället för att gå ut och sätta sig på krogen. På samma sätt har det blivit extra populärt med fritidshus och hus också under pandemin, för att få tillgången till en trädgård, svarar Maria Rydingstam.

När ska man förbereda sin försäljning för att lyckas bäst?
– Det är viktigt att planera en försäljning i god tid och välja mäklare tidigt. Då kan du ta bilder rätt årstid när det är lite grönt ute och spara bilderna till den dagen du ska sälja. På så sätt kan du lättare undvika att behöva ta bilderna en dag då det regnar, svarar Maria Rydingstam.

Vilka tips brukar du ge dina kunder när de ska styla balkongen?
– Målet är att spekulanterna ska kunna visualisera sig själva på balkongen. Jag brukar ge rådet att styla balkongen oavsett vilken årstid det är. Är det vinter och snö så ska den skottas och det ska tas fram lyktor och plädar för att skapa en ombonad känsla. Under sommaren kan man nästan inte få för mycket växter. Styla gärna med en växt som bär frukt eller bär, som exempelvis citronträd eller jordgubbsplantor. Generellt brukar jag tipsa om att tänka utanför boxen också och hellre välja en liten loungesoffa istället för två stolar och ett bord. Har man ett tråkigt räcke kan man plantera murgröna som hänger ner så att det blir som en liten vägg, svarar Maria Rydingstam.

Stylisten ger 6 konkreta tips på hur du stylar din balkong för att öka värdet på bostaden.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen