Trender för balkongen och uteplatsen

Balkongen och uteplatsen blir en allt viktigare del av hemmet i och med pandemin. Många känner ett stort behov av att tillbringa tid utomhus och umgås på sin balkong. Uteplatsen blir därför en förlängning av våra hem där inredningen spelar en minst lika viktig roll ute som inne. Vi har pratat trender med inredningsstylisten Linda Johansson på Nood Stockholm om vad som är populärt i år.

Årets trender för balkongen och uteplatsen

Materialen

När det kommer till valet av material på utemöblerna är det populärt med naturliga material där miljötänket står i fokus. Trender vi ser 2021 är mycket trä, rotting och bambu. Framförallt bambu är väldigt trendigt, dock har inte all bambu ett eko-tänk vilket är viktigt att nämna. Trä fungerar bra att stå ute när det är behandlat. 

Tyvärr kan rotting- och bambumöbler slitas och gråna om de förvaras utomhus då de inte gillar fukt eller temperaturomväxlingar. Man kan även behandla ytan med träolja som är vattenavvisande eller måla möblerna. Var noga med att tvätta av möblerna med såpavatten innan och slipa av eventuell patina. Ett tips är också att förvara möblerna torrt under vintern. Står möblerna på en inglasad balkong tar de ingen skada. Många har sina rottingmöbler ute i ur och skur och tycker det blir en fin patina ändå.

Trender vi ser 2021 är mycket trä, rotting och bambu på balkongen och uteplatsen.

Möblerna

När det kommer till valet av möbler så varierar det mycket efter vilket behov balkongen och uteplatsen ska fylla. Är det en plats att sitta och äta frukost på eller ska det vara sköna loungemöbler att njuta av kvällssolen på? Det är väldigt populärt att välja en skön loungesoffa till sin uteplats och om möjligt kombinera den med en liten sittgrupp med cafémöbler för att inta måltiderna på.

Det är väldigt populärt att välja en skön loungesoffa till sin uteplat

Växterna 

Odla ätbart!

Det är mycket växter och grönska på balkongerna i år och många drömmer om en egen liten "hemmaträdgård". På grund av pandemin har folk helt enkelt mer tid att odla. Även om du inte har en trädgård finns det stora möjligheter att odla kryddor, bär och grönsaker på balkongen. Många balkonger är placerade nära köket och med blomlådorna fyllda med olika kryddor och krukorna fyllda med bär eller grönsaker kan både middagen, efterrätten och salladen få sig ett hemmaodlat tillskott. 

Exotiska växter

Vi önskar oss fler exotiska växter på balkongen! När det kommer till större växter är citrusträd och olivträd väldigt populära. Det speglar också ett år av pandemin med mindre resande och drömmen om medelhavet, tropikerna, värmen och att få till känslan av att vara utomlands.

Balkongen kan bli din en egna lilla "hemmaträdgård".
Bostaden är stylad av Nood Stockholm.

Mixa blommor

Trendigt för balkongblommor är den yviga och vildvuxna känslan. Man väljer att blanda färger och former samt doftande blommor för att uppnå en känsla av sommaräng. Man blandar till exempel Dhalior, Klematis, Lavendel och andra vackra blommor som kan plockas in och sättas i en vas för att sprida den ljuvliga doften både inne och ute.

Trendigt för balkongblommor är den yviga och vildvuxna känslan

Textilierna

Trender inom textil är i år ombonade och i jordnära färger. Det är väldigt tillåtande att plocka från sina personliga favoritfärger. Mycket av textilierna den här säsongen är i jordnära, mjuka, lugna och dova toner i både grönt, gult och rödrosa.

Trender inom textil är i år ombonade och i jordnära färger.

Stilen

Inredningsstilen bör gå ihop med bostadens stil och beror på vilken smak du har. I år är väldigt många stilar populära, allt ifrån den bohemiska stilen till den skandinaviska och avskalade stilen.

Fler trender och tips

Fler homestylingtips om du stylar hemmets olika rum kan du läsa härVill har också tips på hur man får hemmet att kännas mer personligt fast ändå stylat som du kan läsa här. 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen