Smartare förvaring

Varannan svensk känner sig frustrerad över dålig förvaring hemma. Samtidigt medger sex av tio att de skjuter upp att rensa och organisera bland sina tillhörigheter, vilket är högst andel i Norden. Det visar senaste upplagan av ”Förvaringsrapporten” från Elfa, som också konstaterar att svenskarnas översvämmade förvaringsutrymmen äter upp boyta värd miljontals kronor.

Ineffektiv förvaring äter upp dyrbar boyta

Med höga bostadspriser i stora delar av landet behöver vi hushålla med våra levnadsytor och behovet av att använda varenda centimeter av hemmet för att få plats med alla prylar och personer i familjen ökar. Att hitta smarta lösningar är därför extra viktigt och drygt varannan svensk tror sig kunna få större boyta genom smartare förvaring. 

Ineffektiv förvaring äter upp dyrbar boyta

Förvaringsrapporten har även kartlagt hur stor del av boytan som används till förvaring, det vill säga garderober/förråd samt golvytor som upptas av förvaringsmöbler eller löst förvarade föremål (baserat på respondenternas egen uppskattning). Resultatet visar att svenskar i lägenhet använder i genomsnitt 19 kvadratmeter av sin boyta till förvaring. Bland svenskar boende i villa är motsvarande siffra 31 kvadratmeter.

En investering för välmående och hem

Att rensa och organisera översvämmade garderober och stökiga förråd är inte en prioriterad syssla, visar rapporten. Tvärtom säger drygt sex av tio att de skjuter upp att ta tag i oorganiserade förvaringsutrymmen, även om de anser att det behövs.

– Dålig förvaring skapar uppenbarligen stress och irritation hos många svenskar. Dessutom slukar det boyta som kan användas på betydligt bättre sätt. En smart förvaringslösning och lite bättre rutiner för att rensa och organisera är en investering, både för välmående och hem, säger Christine Dalman, förvaringsexpert hos Elfa.

Här delar hon med sig av förslag på åtgärder som kan ge dig större boyta, som till exempel att välja skjutdörrar för att dela av eller dölja. Hon tipsar samtidigt om en nyhet från Elfa: topphängda skjutdörrar, som monteras utan golvskena och därmed gör att såväl dörrar som inredning lyfts från golvet.

6 tips för att ”öka boytan”

Ge dig ut på ”luftjakt”! Du har större och fler förvaringsytor i ditt hem än du kanske tror. Ta ett varv och försök identifiera onödiga luftrum i garderober och förråd. Spana även efter outnyttjade ytor i hörn, under sängen och bakom dörrar som kan användas till förvaring. Nedan följer några handfasta tips på hur du kan utnyttja de här luftrummen.

  1. 1. TROLLA BORT TEXTILIER MED VACUUMPÅSAR

Täcken, filtar, kuddar och säsongskläder som inte används dagligen tar minimalt med plats om de packas ner i vacuumpåsar och sedan placeras på de översta hyllorna i garderoben. Se till att utnyttja allt utrymme, ända upp till taket genom att måttanpassa din förvaring.

  1. 2. BYGG RUNT HINDREN

 1. Har du ytor som inte kan användas till något eftersom där sitter rör, element eller proppskåp? Med lite kreativitet och fingerfärdighet kan du placera väggskenor vid sidan om hindren och såga till hyllplan så att du kan skapa förvaring även på de mest ”omöjliga” ytorna.

 1. 3. SATSA PÅ SKJUTDÖRRAR

 2. Fundera på om det skulle vara möjligt att dela av rummet och skapa en effektiv förvaringsvägg. Genom att sätta in skjutdörrar från vägg till vägg har du möjlighet att få undan mängder av kläder och prylar – utan att rummet känns speciellt mycket mindre. Samtidigt blir det enkelt att komma åt det du behöver.

  1. 4. GÖM BAKOM GARDINEN

 3. Gardinarrangemang för en hel vägg är trendigt och skapar en skön hotellkänsla. Sätt upp en gardinskena i taket, cirka 15-20 cm från väggen, häng upp ditt favorittyg och göm grunda hyllor eller krokar bakom. Vips, så har du skapat en snygg, effektiv – och väl dold – förvaringsyta för till exempel kontorsprylarna eller sytillbehören.

 1. 5. FÖRVARA DET DU ANVÄNDER MER SÄLLAN HÖGST UPP

 2.  

  Utnyttjar du möjligheten att förvara ända upp till taket? Glöm inte de sista 30-40 cm, där finns gott om plats för sådant du inte använder så ofta, t.ex. handdukar och sängkläder. 

 3. 6. BYGG FÖRVARING UNDER TRAPPAN 
 4.  

  Ta tillvara på utrymmet under trappan på bästa sätt genom platsbyggda hyllor eller traditionella väggskenor. Här kan du med fördel förvara skor, stövlar och väskor som inte används varje dag och inte behöver stå framme och ta plats i hallen. Eller använd utrymmet som en sorteringsstation för återvinning.

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen