Trendstefan berättar om framtidens design och inredning

Varje år utexamineras hundratals nya designstudenter. De har pluggat hantverk, materialkunskap och en massa olika detaljer om våra liv och samtid. Vår återkommande trendexpert Stefan Nilsson har besökt fyra ledande designskolor för att se om han kan hitta en tråd för framtidens design och inredning. Här är en kort rapport från skolorna Beckmans, Malmstens, Konstfack och Handarbetets Vänner Skola.

Generation 2024, eller som man kanske säger på amerikanska ”Class of 2024”, är en spännande generation. Här finns unga kreatörer som bearbetar starka minnen från förr, testar nya hållbara ideer och tittar på hur vi kanske ska använda våra rum.

Tydligast ny funktion hittar vi hos skolan Malmstens. Skolan som bär sitt namn från svenska möbeldesignern Carl Malmsten är inriktad på trä och trämöbler, men inkluderar så klart andra material. Här kunde vi se tydliga tankar om nya företeelser i rummet. Som hos Joel Bauer som gjort en ny lösning för det svårmöblerade hörnet. Nu kan man få en snygg konsol även där. Konstigast, och roligast måste ändå Pehr Åke Granberg vara, som gjorde ett platt rum man kan veckla ut. Som en Kalle Anka-lösning, men allt gjort i fina träsnickerier. Malmstens hade också fina hantverkslösningar som kan inspirera till framtiden. Richard Poland gjorde ett sidobord av spillmaterial som är så vackert att det nästan gör ont. Hållbart och vackert.

Om Malmstens är mest trä så är Handarbetets Vänner Skola fokuserat på textil. Här ser vi tydligt en trend om att arbeta med mastiga bildvävar på väggar och golv. Tänk trasmattetjockt men fina bilder. Titta till exempel på Eva Lalander. Men favoriten är nog ändå Ebba Lundahl som arbetat med Klässbols Linneväveri och gjort en linnetextil baserad på kräftskiva. Fint!

Beckmans och Konstfack är de lite mer konceptuella designskolorna. På Beckmans kunde vi bland annat se Malin Kristiansson göra en fåtölj av spillträ och återbrukade textilier. Väldigt elegant att se udda trädetaljer fogas samman i en skön sittmöbel. Här på skolan kunde vi också se en mer klurig, rolig och konstig stol av Svea Tisell. Hon har arbetat med ett enda rep och liksom vävt fram en fåtölj. Konstig och kul. Och tydlig egen identitet.

Konstfack är skolan vars namn ligger nära begreppet ”konst” och här tillåts studenterna tänka utanför ramen ännu mer. Här fanns Ronja Joensuu som gjort mattor inspirerade av gräsmattan – och framför allt om vår kamp om gräsmattan. Det är maskrosor, torra fläckar och avundsjuka på grannens gröna oas. Eller Nils Askhagen som tagit träspill (alla dessa reglar man bygger med) från byggplatser och så har han gjort fantastiska möbler av dessa spillbitar. Han kallar det klurigt nog ”regelverk”. Men här finns också ganska självklart vackra verk i glas av Cribbe Eriksson. Framtida klassiker.

Generation 2024 har lyckats visa att det finns spännande kraft bland dessa unga kreatörer. Det kommer bli kul att följa dessa talanger framöver.

 

 

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen