Fem tips inför husvisningen

Har du börjat gå på husvisningar? Då finns det ett par saker du bör undersöka extra noggrant. Det första du bör göra är att läsa igenom besiktningsprotokollet så att du är förberedd och ställer relevanta frågor till din mäklare gällande den aktuella bostaden.

Nedan har vi listat vad du bör undersöka lite extra.

 Läsa igenom besiktningsprotokollet så att du är förberedd och ställer relevanta frågor till din mäklare gällande den aktuella bostaden.

Taket

Hur gammalt är taket? Har det renoverats nyligen eller börjar det bli dags? Om det börjar bli dags för renovering, ta reda på om det gäller hela taket eller om vissa delar ska bytas ut. Att renovera ett tak är inte det roligaste renoveringsprojektet, men om det börjar läcka in blir det mindre roligt och kan dessutom bli väldigt dyrt. 

Grunden

Vad är det för typ av grund huset står på? Platta på mark (som numera är det vanligaste), krypargrund (eller torpargrund som det också kan kallas) eller källare? Olika lösningar har olika problem. Det som är viktigt att tänka på är att leda bort fukten på rätt sätt. Ta reda på om huset har dränerats nyligen och om det behövs någon form av markfläkt.

 

Uppvärmningssystemet

Ta reda på vilket sätt huset värms upp på idag och om det är ett bra system. Är huset tillräckligt isolerat för att hålla inne den värme som skapas? Står det en gammal oljepanna där idag är det inte det mest miljövänliga alternativet. I så fall kan det vara bättre med bergvärme, gärna i kombination med solceller. Se över vilka lösningar som finns för bostaden. 

Ventilationen

Något som hänger ihop med värmesystem är ventilationen. Vi spenderar ändå större delen av våra liv i huset och då är det viktigt att man kan andas ordentligt. Vad är det för ventilationssystem idag? Är det självdrag? Ja, då kanske man bör fundera på någon form av mekanisk ventilation som t.ex. ett FTX-system. Ta dock dit en expert som kan se på helheten!

Våtutrymmen

Ett av de viktigaste ställena att undersöka är våtrummen. Ser du några fuktskador eller kakelplattor som spruckit? Är våtutrymmena renoverade och finns det ett våtrumsintyg? Ett våtrumsintyg innebär att firman som har renoverat badrummet har rätt kunskap om rådande branschregler.

Lycka till i jakten efter drömhuset!

Vill du veta vad din bostad är värd?
Kontakta oss för en fri värdering:

JAG VILL BLI KONTAKTAD
Få koll på bostadsmarknaden!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag:

Tillbaka till toppen